Kentin en önemli temiz su havzalarından olan ve içme suyunun karşılandığı bölgede yer alan Efemçukuru'nda, çevrecilerin ve vatandaşların itirazlarına rağmen yaklaşık 10 yıl önce altın madeni açıldı. Maden şirketi zamanında aldığı izin çerçevesinde üretimini tamamladıktan sonra kapasite arttırım talebinde bulundu. Talep üzerine ÇED olumlu raporu verildi. Böylelikle şirket, daha geniş bir alanda üretimini sürdürmeye başladı.

ÇEVRECİLER DAVA AÇTI

Ancak bu gelişme sonrasında, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, Avukat Arif Ali Cangı ile Efemçukuru Köyü'nden Ahmet Karaçam, İdare Mahkemesine, ÇED olumlu raporunun iptali için dava açtı. İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, bilirkişilerden gelen raporları da inceledikten sonra, ÇED olum raporu için iptal kararı verdi.

Bu kararı zafer olarak yorumlayan çevreciler, basın açıklamasıyla gelişmeyi kamuoyuna duyurdu.

EFEMÇUKURU'NDA AĞIR METAL KİRLİLİĞİ BAŞLADI

Çevreciler adına basın açıklamasını, Merih Yücel yaptı. Yücel, “Efemçukuru, İzmir kentinin içme suyunun yaklaşık yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında, yaklaşık 200 bin kişinin içme suyunu karşılamak için planlanan Çamlı Barajı'na su sağlayacak derelerin mutlak koruma alanı içinde yer almaktadır. İzmir'in arseniksiz tek su havzası olan bölge aynı zamanda orman alanları, ekolojik üzümleriyle, İzmir'in damı olarak nitelendirilmektedir. Yani Efemçukuru'nda yaşanacaklar İzmir kentini doğrudan etkileyecektir. İzmir için yaşamsal öneme sahip bu bölgede yaklaşık 10 yıldan bu yana altın ve gümüş madeni işletilmesi gündemde. Maden işletmesine yönelik yıllardır süren tartışmalarda ve davalarda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, 'yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleteceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımı sona erdireceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağına' dair raporlar yazıldı. Mahkeme kararıyla, bilim insanlarının yıllardır uyardıkları gibi Efemçukuru yöresinde ağır metal kirliliğinin başladığı kanıtlanmıştır" dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay da kararı olumlu karşıladıklarını, çevre adına önemli bir karar olduğunu söyledi. Avukat Arif Ali Cangı ise, “Bu karar üzerine Efemçukuru altın madeni derhal kapatılmalıdır. Madenin kapatılmaması halinde, oluşacak kirlenmeden şirketle birlikte başta İzmir Valiliği olmak üzere yetkili tüm kamu idareleri ve kamu görevlileri doğrudan sorumlu olacaklardır. Yıllardır yürüttüğümüz haklı mücadelemizin sonunda yargı İzmir'in yaşamını koruyacak bir karar vermiştir, kararı uygulatma görevi bizlerin ve tüm İzmirlilerin görevidir. Buradan 7 Haziran seçimine giren partilere ve İzmir'in milletvekili adaylarına 'İzmir'in suyunun korunması' ile 'İzmir'in damının altıncıların karına feda edilmesi' arasında tercih yapmaları, tercihlerini net biçimde açıklamaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Çevreciler adına davaya müdahil olan kurum temsilcileri de yaptıkları değerlendirmelerde kararın önemine dikkat çekip, uygulanmasını istedi.