Mehmet Akif Çakmak- Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED)'nun Somali'den eğitmek amacıyla getirdiği doktor ve hemşirelere, Şifa Hastanesi'nin katkılarıyla check-up yapıldı. Somali'de eğitim amaçlı gelen misafir sağlık personelinin talebi üzerine sağlık taraması yapan Şifa Hastaneler Grubu, diğer yandan da Somalili sağlık personelinin eğitimine de yardımcı olmayı sürdüyor.  Kasım ayına kadar İzmir'deki eğitimlerini sürdürecek olan Somalili doktor ve hemşireler, Türkiye'de eğitim görmekten çok memnun olduklarını ifade ettiler. Somali'den gelen grubun eğitiminde koordinasyonu sağlayan Prof. Dr. Mustafa Cirit ise, Somali'deki doktor eksikliğine değinerek, "Bizim 50-60 yıl önceki durumumuzu yaşıyorlar, özellikle uzman açıkları var. Bizde bu açığı kapatmak için birşeyler yapmaya gayret ediyoruz" dedi.


Türkiye'de eğitim görmekten çok mutluyuz


Türkiye'ye eğitim amaçlı gelen doktor ve hemşireler, burada bulunmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Bir ülkeye yardım yapmak istiyorsanız ya okul ya da hastane yapmalısınız. Türkiye de bunu yapıyor. Burada gördüğümüz eğitim çok iyi gidiyor. Türk doktorlar bize sürekli yardımcı oluyorlar. Teorik ve pratik eğitim alıyoruz. Burada öğrendiklerimizi Somali'de uygulayarak insanların sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak istiyoruz" dediler.


50-60 yıl önceki durumumuzu yaşıyorlar


İzmir'e eğitim almaya gelen Somalili sağlıkçıların, yıl sonuna doğru açılması planlanan Mogadişu'daki hastanede görev almasını amaçladıklarını dile getiren Prof. Dr. Mustafa Cirit, "Burada arkadaşlarımız hem Türkçe öğreniyor hemde sağlık branşları ile ilgili eğitim alıyorlar. Somali'de önemli oranda uzman eksikliği var. Örneğin radyoloji uzmanı sadece bir tane. Kasım ayına kadar Somalili arkadaşlarımıza eğitim vererek birşeylerin oturması için çabalıyor, uzman eksiğini kapatmaya gayret ediyoruz. Somali'deki durum, bizim 50-60 önceki durumumuza benziyor. Birçok eksiklik var. Sağlık cihazları bozulsa yapacak kimse yok" diyerek Somali'deki hastanelerin durumundan bahsetti.

Bornova Şifa Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç Dr. Faik Fevzi Okur da Somali'deki sağlık hizmetlerinin artırılması için Şifa Hastaneler Grubu olarak çaba gösterdiklerini ifade ederek, "Bizim isteğimiz Somali'de aile ve acil hekimliği alanında bilgi ve tecrübenin artırılması" dedi.
Editör: Haber Merkezi