Beş yıldızlı İstanbul Radisson Blue Bosphorus Otelin dördüncü katındaki nefis manzaraya arkamı vererek, köşeden, bu sene 2. Si düzenlenen İstanbul Ekonomi Zirvesi öncesindeki toplantıda konuşmacıları dinlerken, yanıma gelen Yeşim Doğukan, 'Nasıl?' diye sordu...

Tek sözcüklü, 'nasıl?' sözcüğü içinde birçok konuyu barındırıyordu.

'İstanbul' adı ile başlayan Zirve'nin sponsorlarından 'Radisson Hotel Grubu'nun 'Her nokta çok önemlidir' diyen Yeşim Doğukan 11 büyük kuruluşun tek sorumlusu olarak hem misafirperverliklerinden hem de zirve hakkında görüşümüzü almak istediğini belirtiyordu.

Garantisi olur mu?

Konuşmacılar; İstanbul Ekonomi Zirvesi'ne 10 ülkeden yatırımcıları ve 500'den fazla yerli ve yabancı iş insanı ağırlayacaklarını ve  4 milyar TL değerinde ticaret anlaşması yapılmasının hedeflendiğini açıkladılar.

'Bu büyük rakamın garantisini kim verebilir?' dedim.

Zirve İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer'in sohbet sırasında, öncesinde gördükleri sıkıntıları anlatırken, bir gecede bir milyon zarara girdiklerini anlattığını, akşamüzeri babasına 'Gel şu paraları dolara çevirelim' dediğini, 'Yarın sabah yaparız!' diyerek yanıt aldığını anlattığını anımsattım.

Bir gecede değil, bir saatte kaybedilen para bu...

Yuvarlak sözcükler, ama sıkıntılı...

Toplantıda konuşan DEİK Türkiye Lüksemburg İş Konseyi başkanı Pınar Eczacıbaşı'nın konuşmasından örnek vererek, 'Biz ne iktidardan, ne de muhalefetten yanayız' gibi bir cümleden sonra, Türkiye'nin acilen yapısal reformlar başlatması şart. Dolarda yaşanan dalgalanma ülke olarak dengemizi bozdu. Alınan önlemlerle bir nebze azalan dalgalanmalara karşı köklü yapısal reformlar başlatmalıyız.' sözlerinin arasında sıkıntıları aktardığını düşündüğümü belirttim.

Prof. İzmirli'nin görüşü...

Zirvede;  sanayii, bankacılık ve finans, inşaat, turizm, enerji, otomotiv, ulaştırma sektörlerindeki yatırım fırsatlarını konu alan paneller düzenlenecek.

Ben İzmirli olarak, en fazla Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli'nin önerisini ve tenkidini beğendim...

Söylediği şuydu; En büyük eksikliğimiz Tarım... Tarım sektörü mutlaka ve mutlaka her zirvede ele alınmalıdır...'

Onlara bir de şu tavsiyede bulundum:

Mutlaka ve mutlaka ya üniversitenizde ya da Zirve'de Tire Süt Kooperatifi'nin ve İzmir Tarım Grubu başkanı Mahmut Eskiyörük'ü mutlaka ve mutlaka konuşmacı olarak davet etmelerini...

Marka ve sonrası

Radisson Grubunun yetkilisi Yeşim Doğukan'a , 'Bakın şu anda İzmir'de de Ekonomi Zirvesi ile ilgili bir toplantı var ve arkadaşlarımız burayı olduğu gibi orayı da takip ediyor.

Burada THY'den Merve Türkoğlu olduğu için sürekli THY met ediliyor. Bir de 3. Havaalanı İstanbul'dan söz ediliyor.

Bir yandan 'İstanbul'un marka olduğu iddia ediliyor, daha sonra 'İstanbul'u tanıtalım' denilerek aymaza düşülüyor.

Birçok kent 'Kasaba' olarak anılıyor ama o kasabaların insanlarından medet umuluyor' dedim.

İzmir farkı!

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV)'in bölge ortaklığıyla geçtiğimiz sene ilki gerçekleşen Ege Ekonomik Forum'un bu yıl 22-23 Kasım 2018 tarihlerinde ikincisinin düzenleneceğini, 'Sürdürülebilir Tarım ve Tarım 4.0" temalarının ele alınacağı organizasyonun açılış konuşmasını TBMM Başkanı Binali Yıldırım gerçekleştireceğini anlattıktan sonra,  EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ile Başkanlardan söz ederek, en büyük grup ortaklarından birinin de İstanbul'dan geldiğini belirttikten sonra, 'İzmir'e gelin de organizasyonu görün' deyince, 'Biz de İzmir'e geliyoruz' demesin mi?

Alsancak, daha doğrusu Kordon'da ilk yatırımlarını yaptıklarını belirtti.

Bu arada İzmirli ortak dostlarımızdan söz ettik.

'Benim bu yatırımdan haberim yok!' deyince, nokta atışı yaparak belirtti.

Çabalıyorlar...

Dünya'nın gözü İzmir'de olurken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü, 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan 17. MÜSİAD EXPO Uluslararası Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu.

Ve,  İş dünyasının kalbinin atacağı fuarın bu yıl 17'ncı kez İstanbul'da gerçekleştirileceğini söyleyen Ülkü:bu fuara katılacaklarını açıkladı.

DİP EKSPRES

Her cephede İzmir...

EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Ankara'ya giderek üst düzey ziyaretler gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP,CHP ve İYİ Parti milletvekilleriyle bir araya gelen EGİAD Heyeti, İzmir'in sorun ve beklentilerini dile getirdi.