Cuma akşamı yatmak üzereydim. Maillere baktım, içeriden seslendiler, 'Bütün gün internete bakıyorsun, ama Ankara üzerinde uçakların alçak uçuş yaptıklarından ve boğaz köprüsünün kapatılmasından haberin yok!'
TV'yi açtım, normal yayın...
Sonra haber kanallarını açtım, alt yazı var, spiker ve de yorumcular, 'Ne olduğundan' bilgisiz...
Bu arada kanallar arasında gezerken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek'in oğlunun sahip olduğu TV'ye takıldım.
Her zaman İzmir için konuşan ve twitler atan İ. Melih Gökçek, 'Sakın evlerine kapanmayın, meydanlara çıkın' diye çağrı yapıyordu. Sonra diğer TV kanallarına bağlandı ve aynı çağrı sürdü...
Ne oluyordu?
Kimse bilmiyordu...
Ulusal ve halkçı kanalları da gezdim...
Söylenen şuydu:
'Biz hukuktan yanayız, hiç kimseden yana değiliz!'

Darbe üstüne darbe...

Peki bunlar kimdi?
İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'dan açıklama geldi:
Birileri 'kalkışma teşebbüsünde' bulunmuştu...
Sonra bu sözcüğün yerini 'darbe' aldı ve 15 Temmuz 'Bayram' ilan edildi.
20 Temmuz'da çok yıllar önce ise yine 'demokrasi' için Türk Askeri Kıbrıs'a çıkarma yapmıştı...
Şimdilerde Yunanlılarla aramız iyi olduğu için kutlamalar yapılmıyor gibi...
Bu yazıyı yazarken, Yunan televizyonu ERT, içinde 6 kişi olan bir Türk askeri helikopterinin Dedeağaç'a indiğini söylüyordu.
Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeler de Türkiye'de tüm siyasi partilerin demokratik ilkelerden yana tavır koymasını, cesaret verici olarak niteledi.
Bu arada Alman havayolu şirketleri, Türkiye ve Türkiye'den yapılacak tüm uçuşlarını iptal etti. Bu da yeniden canlanmaya yüz tutan turizmin yine büyük darbe almasına neden oldu.
Rus havayolu şirketleri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Türkiye uçuşlarını askıya aldıklarını bildirdi.
İstanbul Hava sahası ise bir açılıyor, bir kapanıyor...
Bu da tabii ki iyi bir şey değil...

İki tarafı keskin kılıç...

'Tatbikat var!' denilerek Boğaz Köprüsü'nün Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş kısmını kapatan 'emir kulu' Türk askerinin sarıklı ve sakallı bazı kişiler tarafından linç edilmek istenmeleri, hatta bir askerimizin koyun gibi boynundan kesilerek şehit edilmesini yetkililer nasıl karşılayacak ya da karşılıyor bilmiyorum ama ben; 'Türk'ün Türk'e kırdırılması!' olarak görüyorum...
Askerimize (hainler hariç) el kaldırılmasını da kabullenemiyorum. Hiçbir şeyden habersiz, beli bazı grupların önüne atılan bu ana kuzucuklarına bazı siviller tarafından yapılan hareketleri, kamçılanmalarını, düşman askeri gibi davranılmasını 'toplum barışı' adına çok tehlikeli gördüğümü belirtmeliyim.
Umarım hepsi söylentiden ibarettir...
Görüntüler de fotoshop'tur, yani düzmecedir. Bir yüzbaşımız ise tanka yapılan sivil saldırı sonucu, kendini vurdu...
Kimisi bunu 'vatanseverlik' kimisi de 'hainlik' olarak yorumlayabilir...
Ama o kurşunu, kurşunları bazı hainler gibi sivil halkın üzerine sıkabilirdi. Zaten kalabalığın elinde, linç olmaktan askerlerimizi, polislerimiz kurtarmış...

Demokrat şehir İzmir'de...

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin merkez yerlerindeki LED ekranlarına 'Biz Demokrasiye İnanıyoruz' mesajını yazdıktan sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, 'Demokrasi kazandı. Milletin iradesine darbe vurulamaz' yazdı.
Gerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Başbakan Binali Yıldırım'ın, 'Meydanlarda Türk Bayrakları ile toplanma' çağrısı üzerine, AKP İl ve ilçe teşkilatları da tüm üyelerine cep mesajı geçti.
Bu arada gece yarısı camilerde sela okundu ve çağrılar cami hoporlerlerinden de yapıldı.
AKP'li Menderes ve Kemalpaşa Belediye Başkanları ise TV'de yaptıkları açıklamada, ' Konak'taki meydanda Vali, Emniyet Müdürü ve sadece biz vardık. Tam umudumuzu kaybederken yüzlerce kişi geldi, demokrasiye sahip çıktı' dediler.
Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Menderes ve Kemalpaşa Belediyeleri'nin araçlarını Konak Meydanı'na sokmasını, 'Sizin görev sahanız değil!' diyerek uyardılar.
Bu arada gece yarısı ve sabaha karşı bazı evlere Türk Bayrakları da dağıtıldı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın, 'Gündüz işimizi yapalım, gece meydanlarda toplanalım' çağrısına rağmen, AKP'liler ellerinde parti bayraklarıyla Konak Meydanı'nda 'Demokrasi nöbeti' tutmayı sürdürdüler.
Bu arada yaralı bir pilotun Suat Seren Hastanesi'ne getirildiği AKP Bayraklı İlçe Başkanı tarafından anons edilince, kalabalık bir grup 'tekbir getirerek' hastaneyi basmak istedi. Polis bunu önledi.

Beğenilen yanı olamaz

İzmir'de tüm sivil toplum kuruluşları 'darbeyi kınayan' açıklamalar yaptılar.
İş dünyası, 'demokrasiye sahip çıkıldı' dedi.
Kendilerini Milli Mücadelede 'nefer gibi gördüklerini' söyleyen çeşitli kuruluşlardan açıklamalar geldi. Gece baş gösteren olaylarla ilgili açıklamalar gün boyu sürdü. Özetle İzmirliler 'demokrasiye sahip çıkacağız' dediler.

Üniversite ile işbirliği

Üniversite ile sanayi arasında etkin ve sürdürülebilir işbirliklerini önemseyen Ege Üniversitesi, Siemens ile ortak araştırmalar yapmak ve projeler geliştirmek için protokol imzaladı.
Ege Üniversitesi ve Siemens arasında yapılan görüşmeler neticesinde iki kurum arasında öncelikli olarak 'Endüstri 4.0' platformunda partner olarak ortak çalışma, araştırma, eğitim-öğretim ve diğer akademik alanlardaki işbirlikleri daha da derinleştirilecek.

Birinci gündemimiz olmalı

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa ile ilgili gündem maddeleri hakkında konuştu. Mesleki yeterlilik belgesinin meslek sahiplerine özellikle iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli yararlar sağlayacağını ifade eden Saka, 'Düzenlemeyi olumlu buluyor ve destekliyoruz. Düzenleme ile birlikte işletmelerde işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip kişiler istihdam edilerek, iş ve rekabet gücü de artacaktır. Fakat hem şirketler hem de çalışanlar tam anlamıyla konunun öneminin farkında değil. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu konusunda son gün olan 25 Mayıs 2016 tarihi geçmesine rağmen çok sayıda çalışan ve şirket henüz başvuru yapmadı' dedi.
Saka, Çevre Yolu'nun Menemen-Aliağa-Çandarlı Limanı ve Bergama'ya otoyol olarak devam etmesini ve Çandarlı liman projesinin yapımı uzayacaksa da en azından çevre yolunun Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar olan kısmının tamamlanmasını talep etti.

Hukuk zaferini kazandı

TÜRSAB tarafından savunması bile alınmadan yaklaşık 4 yıl önce belgesi iptal edilen turizmci Polatoğlu'nun sahibi olduğu şirket, hukuk zaferini kazandı
Yaklaşık 4 yıl süren hukuki süreç sonunda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından savunması bile alınmadan belgesi iptal edilen turizmci Cem Polatoğlu'nun sahibi olduğu Baracuda Tour'un belgesi iade edildi.
Deneyimli turizmci Cem Polatoğlu'nun, tatilciler, gezginler ve turizm sektörü tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen yazılarından biri olan, Kürtaj yasağının kürtaj turizmine neden olabileceğini öngören 'Kürtaj Dahil 299 Euro" başlıklı fikir yazısı 2012 yılının ağustos ayında gazetelerde manşetten yayınlanmıştı. Bunun ardından, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy tarafından savunması dahi alınmadan, Polatoğlu'nun Baracuda Tour adlı seyahat acentasının belgesi 3 saat içerisinde iptal edilmişti.

Araç muayenede yaşanan sorunlar...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, araç muayenede yaşanan sorunlara el attı. Bakan Arslan tarafından Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile TÜVTÜRK istasyonlarına gönderilen genelgede, muayenelerde dikkat edilmesi istenen unsurlar tek tek belirlendi. Buna göre; Sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarını kaydedecek kamera sistemi zorunlu olacak. Kaydedilen görüntüler 6 ay saklanacak. Bakanlık da bu sistem üzerinden istasyonları izleyebilecek.
Her bir teknisyenin araç başına işlem süresi 15 dakika olacak. Teknisyenin günlük muayene edebileceği araç sayısı buna göre belirlenecek. Ağır vasıtalarda süre 30 dakika olacak.
Muayene tekrarı olacak araçlara randevu önceliği tanınacak. Cezalı araçlar ile engellilere ait araçlara 7 gün içinde randevu ile sıra verilecek.
Muayene tekrarına gelen araçta tadilat yapıldıysa, yine ücretli muayene yapılacak.
Bakanlığın gerekli görmesi ve işleticiye bildirmesi halinde, istasyon personelinde yer ve unvan değişikliği yapılabilecek veya bu kişiler araç muayenesine ilişkin görevlerden alınabilecek.
Kusuru tespit edilen araçlar, belli bir yetkili servis ya da tamirhaneye yönlendirilmeyecek.
Bir kişi, aynı ay içinde başka bir kişiye ait sadece bir aracı muayene ettirebilecek. Bu kural, şirket araçlarında da geçerli olacak. Böylece muameleci olarak anılan aracılar frenlenecek.

Trafik sigortası primlerinde yeni gelişme

Hazine Müsteşarlığı, yasalara uymayarak fahiş fiyatta ısrar eden sigorta şirketlerini takibe aldı. Gerekirse tarifeyi bakanlık belirleyecek. 1000 liralık prim 200 liraya çekilebilir. Hazine Müsteşarlığı, sahaya inerek trafik sigortasındaki göstermelik indirimleri takibe aldı, sürücüleri mağdur eden şirketlere yönelik yeni yaptırımlar devreye girecek.
Hazine, gerekirse Sigortacılık Kanunu'nun 12'nci maddesindeki yetkisini kullanarak fiyatlara müdahale edecek. Kötü niyetli davranıp fiyatları aşağı çekmeyen sigorta şirketleri resmi olarak uyarılacak, gerekirse yazılı savunma istenecek. Ortak hareket edip kartel oluşturan şirketler için de Rekabet Kurumu devreye girecek, acentelik sözleşmelerinden, uygunluk belgelerinin gözden geçirilmesine kadar tüm yetkiler kullanabilecek.

Suriye ile ihracat başladı

Hatay'dan Suriye'ye ihracat karşılığı ithalat izini verilmesinin ardından, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan bugün ilk olarak bin ton patates ve kuru soğan ihraç etti.
Reyhanlı ilçesinde bulunan Büyük Ortadoğu Gümrükleme İthalat İhracat Şirketi sahibi Salih Arslan, yaklaşık 2 yıldır bekledikleri Suriye'den ithalat izninin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan çıktığını belirterek, 'ihracat karşılığı ithalat izni' verilen Hataylı tüm tüccarların rahat nefes aldıklarını, ihracatın da başladığını söyledi.

Tavuk eti üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ait "Kümes Hayvancılığı Üretimi İstatistikleri"ni açıkladı. Yumurta üretim miktarı geçen aya göre yüzde 0,9 azaldı, 2015 Mayıs ayına göre ise yüzde 3,5 arttı. Mayıs'ta 1 milyar 400 milyon tavuk yumurtası üretildi.
Mayıs ayında, kesilen tavuk sayısı bir önceki aya göre yüzde 11 arttı, Mayıs 2015'e göre ise yüzde 0,3 azaldı. Bu dönemde kesilen tavuk sayısı 101 milyon adet oldu. Mayıs'ta kesilen hindi sayısı bir önceki
aya göre yüzde 19,7 arttı, Mayıs 2015'e göre yüzde 19,8 geriledi. Bu dönemde kesilen hindi sayısı 398 bin adet olarak kayıtlara geçti.

***

DİP EKSPRES

'Türkiye orta gelir tuzağına düşmemeli'


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 'Türkiye orta gelir tuzağına düşmemeli. Türkiye, ancak yeni bir reform hamlesiyle yüksek gelir grubu ülkeler arasına girecektir' dedi.
Başarının sadece büyümeyle ilgili olmadığına, iç huzur ve iç barışın da önemli olduğuna işaret eden Şimşek, 'Gaziantep, 350 bin Suriyeli misafirimiz, kardeşimiz, Türk, Kürt kardeşlerimiz doğudan batıdan birçok insanın aslında bir arada barış ve huzur içinde yaşadığı, ürettiği, istihdam sağladığı, ticarette sanayide bütün alanlarda hakikaten hızlı ilerlemenin sağlandığı bir ilimiz' diye konuştu.
Açıklanan verilere göre, Türkiye'de cari açığın milli gelire oranla yüzde 3,7'ye gerilediğini anımsatan Şimşek, 'Enflasyon yüzde 7,6. Nispeten yüksek.' dedi.