Dün oğlum Burak'ın okulundan bir yazı geldi eve. KKK yani "Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak aşısı olmasına izin veriyor musunuz?"" diye. İlk dozu bir yaşındayken yapılmıştı, ikinci dozu ise 4-6 yaş arası bir zamanda yapılır diye, hemen aşı karnesini kontrol ettim ve çocuk doktoruna sordum. Burak ikinci dozu olmadığı için okulda aşılanmasına izin verdim. Aslında kafamda da şüpheler oluştu. Acaba "çocuk okuldan korkar mı?" diye. Sonra kendi kendime cevapladım, bende okulda aşı olmuştum ve hiç de okuldan soğumamıştım. Sanırım biz anneler bazen gereğinden fazla düşünüyoruz!

Okuldan gelen yazının yanında bir de İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden gelen bir not vardı ki çok hoşuma gitti. Hem bir anne hem bir hekim gözüyle baktım nota. Çok net olarak aşıyla ilgili tüm gerekli bilgileri yazmışlar.

Halk arasında Kızamık karması diye bilinen bu aşı üç hastalıktan korur. Zayıflatılmış viral aşıdır bu. Kızamık viral bir enfeksiyon. Soğuk algınlığı ve yüksek ateşe kırmızı döküntüler eşlik eder. Hastalık tedavi olmazsa sonu ölümle bile bitebilir. Ülkemizde çocuk felcinden sonra yok edilmeye çalışılan ikinci hastalıktır.

Kızamıkçık namı diğer Alman Kızamığı da kızamığa çok benzer. Bundaki en büyük sıkıntı ise çocukken aşılanmamış veya hastalığı geçirip bağışıklanmamış kızlar ileride gebelikleri sırasında kızamıkçık geçirirlerse bebekleri görme veya işitme engeliyle doğar.

Kabakulak ise adı gibi kulağın önündeki lenf bezlerinin şişmesiyle gerçekten kaba bir kulak görüntüsü olur. Diğer iki hastalık gibi bu da virütiktir. Hastalık yüksek ateşle seyrettiğinden erkek çocukları ileri yaşta geçirirse yumurtalıkları etkilenir ve kısırlık meydana gelir.

Sonuç olarak üçünden de aşı ile korunmak gerekir. Eğer ilk dozunda ciddi bir allerji (anaflaksi) geliştiyse ya da çocuğun bağışıklık sistemi çökmüşse karma aşı yapılmaz. Onun haricinde her çocuk aşılanmalı. Aşı yerinde kızarıklık, şişlik, ağrı olabilir ki bu çok normal. Aynı gün akşamı hafif ateş olabilir ki bu da olası bir durum.

Siz siz olun çocuklarınızın aşısını ihmal etmeyin.

Sağlıkla kalın.