Türkiye olmadan

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili yazılarıma bir süredir ara vermiştim.

Bugünden itibaren her Cuma günü haber kaynaklarımdan gelen bilgileri sizlerle paylaşacağım.

                                                ******* 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerle ilgili taziye mesajı yayınladı.
Cumhurbaşkanı Tatar mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da bir konser salonuna düzenlenen ve onlarca masum sivilin yaşamını yitirmesine, 100’den fazlasının ise yaralanmasına neden olan terör saldırısını şiddetle kınar, Rus halkına ve Rusya hükümetine taziyelerimi sunarım"
Rus yetkililer, önceki gece Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen saldırıda, en az 4 kişi oldukları belirtilen silahlı kişilerin, etrafa ateş açması sonucu en az 60 kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda yaralanan 115 kişiden 60'ının durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabileceği belirtiliyor. 
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İstanbul temasları kapsamında Ulusal Kanal'da yayımlanan “Gün Ortası” programına konuk oldu.
Cumhuriyet Meclisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Töre programda yaptığı konuşmada,  Türk askerinin adada olmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Mehmetçik Kıbrıs’tadır ve biz bundan mutluyuz. Türkiye ve Türk dünyası ile birlikteyiz. Bunlar bizim motivasyonumuzu artırıyor” dedi.

Rumların Kıbrıs'ı, Girit adasına çevirmek istediğini belirten Töre, KKTC’nin tanınması yönündeki beklentisini dile getirdi ve “Aldanmak yok, yanılgıya düşmek yok, aksi halde Kıbrıs 12 adadan sonra 13’üncü ada olur" dedi.
BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın adadaki temaslarını da değerlendiren Töre, “Kıbrıs’ta zemin olup olmadığını araştırıyor. 6 ay içerisinde bir rapor sunacak. Dolayısıyla Kıbrıs’ta zemin var mı yok mu, buna bakılacak.  Kaç tane temsilci gelip geçti. Ortak bir zemin bulma ihtimali sıfırdır” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Türkiye’nin bölgede sözü dinlenir bir ülke haline geldiğini belirterek, "Rum ve Ermeni ikilisinin halen Türkiye’ye düşmanlık beslediğini" kaydetti.

   Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, İstanbul temasları kapsamında Yeni Dünya Vakfı tarafından düzenlenen “Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de Gelecek Perspektifleri” adlı konferans verdi.
Vakfın Eyüp Sultan’daki merkezinde gerçekleşen konferansı KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, Yeni Dünya Vakfı Başkanı Mahmut Göksu, Eyüp Sultan Kaymakamı ihsan Kara, Cumhuriyet Meclisi Özel Kalem Müdürü İrem Uygun, Kıbrıs gazileri ve öğrenciler izledi. Meclis Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Töre yaptığı  konuşmada,Türkiye ile Kıbrıs davasında birlikte yürüdüklerini, özlerinin ve sözlerinin ortak dava olduğunu ve Ada'da milli menfaatler çerçevesinde hareket ettiklerini kaydetti.Meclis Başkanı Töre, İstanbul temasları çerçevesinde TGRT Haber’de  Emre Diner’in hazırlayıp sunduğu “Dünya’da Bugün” programına katılarak canlı yayında soruları yanıtladı,Töre, programda  Türkiye ile ayrı gayrılarının bulunmadığını,  Türkiye’nin Kıbrıs’ta büyük projelere destek verdiğini söyledi.Türkiye ile ilişkilerin fevkalade iyi düzeyde olduğunu belirten Töre, Kıbrıs’ta Mücahitlerin ve Mehmetçiklerin birlikte şehit olduklarını üzerinde yaşadıkları toprakları vatan yaptıklarını ifade etti. BM’nin sürekli Kıbrıs Türk halkı aleyhine kararlar ürettiğini kaydeden Töre, Türkiye olmadan KKTC’yi ayakta tutmanın mümkün olmadığını söyledi.