Özsevi(Narsisism) kavramı güzelliği dillere destan genç Narsisus'un suda aksini görmesie ve kendine aşık olması söylencesine dayanır. Söylenceye göre Narsisus kendine aşık olur, güzelliğinden başka bir şey görmez, yemeden içmeden kesilir ve ölür. Bir söylenceye göre ise suda aksini görüp aşık olduğu için onu öpmek için eğildiğinde suya düşer ve boğulur. Nergizleriyle meşhur Karaburun ilçesi halkı Narsisus'un kendi bölgelerinde yaşayıp öldüğüne inanırlar.   

Bir ruh sağlığı profesyoneli olarak son günlerde birçok dostum bu adamın ruh hali nedir, bu kişi megaloman mı, bu adam kendinden başkasının sözüne değer vermez mi diye soruyorlar. Bu soruların hepsi narsisistik kişilik özelliklerini akla getiriyor. Ben bilimsel ölçütlere göre bunu açayım siz kim buna uyuyor, kim uymuyor kendiniz değerlendiriniz.
 "Herkesten farklı", "olağanüstü", "eşi bulunmaz", "üstün", "önemli" ve "çok özel" bir kişi olduklarını düşünen; insanlara tepeden bakan; övünmeyi ve övülmeyi çok seven; kendisinin ayrıcalıklı bir kişi olduğuna inanan; karşısındakinin ne düşündüğüne ve ne hissettiğine aldırış etmeyen; eleştirilmeye katlanamayan insanlar olarak özetleyebiliriz narsisistik kişileri. Narsisistik kişilik bozukluğunun temel özelliği genç erişkinlik döneminde başlayan ve süreklilik gösteren, davranışlarda gözlenen ya da hayal edilen büyüklenmecilik, beğenilme gereksinimi ve empati yapamamadır.
Bugün Türkiye'de hekimler tanı koyma ve tedavi başlatma kararını Amerikan Psikiyatri Birliği'nin DSM-IV tanı ölçütlerine göre yapmaktadır. Narsisistik kişilik bozukluğu denebilmesi için bu rehberde aşağıda verilen kişilik özelliklerin en az beşinin bulunması gerekmektedir.

1. Kendisinin çok önemli olduğu duygusunu taşıma (örn. başarılarını ve yeteneklerini abartır, yeterli bir başarı göstermeksizin üstün biri olarak bilinmeyi bekler)
2.  Sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ya da kusursuz sevgi düşlemleri üzerine kafa yorma
3.  "Özel" ve eşi bulunmaz biri olduğuna ve ancak başka özel ya da toplumsal durumu üstün kişilerin (ya da kurumların) kendisini anlayabileceğine ya da ancak onlarla arkadaşlık etmesi gerektiğine inanma
4.  Çok beğenilmek isteme
5.  Hak kazandığı duygusu vardır: kendisinin özellikle kayırılacak olduğu bir tedavi biçiminin uygulanacağı  beklentileri ya da bu beklentilerine göre uyum gösterme
6.  Kişilerarası ilişkileri kendi çıkarı için kullanma: kendi amaçlarına ulaşmak için başkalarının zayıf yanlarını kullanma
7.   Empati yapamama: başkalarının duygularını ve gereksinimlerini tanıyıp tanımlama konusunda isteksiz olma
8.   Çoğu zaman başkalarını kıskanma ya da başkalarının kendisini kıskandığına inanma
9.   Küstah, kendini beğenmiş davranış ya da tutumlar sergileme
   
Hayatımızda olan birçok kişide bu kişilik özelliklerinin bir arada olduğunu gözlemleyebiliriz. Bu özelliklerin olması onların iş sahibi, yönetici, bilim insanı ve ya siyasetçi olmasını engellemez. Aksine kendi psikopatolojilerine uygun bir kitlede tek adamlıkları pekişir ve çevreden aldıkları geri bildirimlerle kişilik bozuklukları belirginleşir. Elbette bu kişilere hekimlik yapmak bu kişilerle yaşayanların görevi değil ama bunu bilir farkında olursak, bu kişileri kendileriyle sağlıklı şekilde yüzleştirerek Narsisus gibi hem kendi hem de liderlik ettiği toplulukların suya düşüp boğulmalarını engelleyebiliriz.