"Her yere yetişilir

Hiçbir şeye geç kalınmaz ama
Çocuğum beni bağışla..."*


Anne babalar iyi bilir. Doğumdan itibaren çocuklara yapılan, devletin ulusal aşı takviminde yer alan ücretsiz aşılar olduğu gibi, bu takvimde yer almayan oldukça pahalı ücretli aşılar da var. Mesela çocuklara 3. ve 5. aylarda yapılan rota virüsü aşısı ile 3, 5 ve 13. aylarda yapılan ve çok önemli olan Menenjit A ve B aşıları Sağlık Bakanlığı'nın uygulama takviminde yok.

Bizzat yaşadığım için iyi biliyorum.
2 ay önce kızım Gülce'ye yaptırdığımız rota virüsü ve menenjit aşılarının ilk dozları için 1700 TL ödemiştik. Önceki gün yaptırdığımız 2. dozlar için ise tam 2290 TL ödedik. Toplamda iki doz yaptırılan rota virüsü aşısının tek dozu önceki gün 1.041 TL'ydi. Toplamda 3 doz yaptırılan menenjit aşısının tek dozu ise 1.264 TL.

Fiyatlar korkunç...

Hadi biz bir şekilde alıp yaptırdık. Peki imkanı olmayanlar, onlar ne yapacak? Çocuk ölümlerinin önüne geçmek için bu aşıların devlet eliyle ücretsiz uygulanması gerekiyor. Bu aşılar birçok ülkede devlet tarafından ücretsiz uygulanıyor. Bizim ülkemizde ise hem ücretli hem de herkesin ulaşamayacağı kadar pahalı... Bu kadar önemli olan aşıları hiç yaptıramayan hatta bu aşılardan hiç haberi olmayan aileler bile var. Asgari ücretle geçinen bir ailenin bu aşıları yaptırması ise çok zor.

Bakanlık hem bu fahiş fiyatlara bir an önce çözüm bulmalı hem de aşıları ulusal aşı takvimine dahil ederek ücretsiz olarak uygulanmasını sağlamalı. Yoksa olan her zamanki gibi dar gelirlilerin masum çocuklarına olacak. Bitti dediğimiz hastalıklar da yeniden hortlayacak.

Aşılar yaptırılmadığı takdirde çocukların yakalanma riski bulunan, özellikle meningokok menenjiti denilen hastalık çok tehlikeli. Nadir görülen hastalığın kalıcı hasar bırakma ve ölüm oranı da çok yüksek. 'Nadir görülüyor' ifadesi sizi aldatmasın. Özellikle son yıllarda farklı ülkelerden milyonlarca göç alan ve sosyal yapısı hızla değişen ülkemizde bu hastalıkların daha sık görülmesi kaçınılmaz.

Söz konusu çocuklarımız olduğu için en küçük riski bile göz ardı etmeden bütün önlemleri almalıyız. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz. Geleceğimizi koruyalım...


"O çocuklar büyüyecek
O çocuklar büyüyecek
O çocuklar...
Bilmezlikten gelme (Fahrettin Abi)
Umudu dürt
Umutsuzluğu yatıştır..."*


* Edip Cansever, Mendilimde Kan Sesleri