İnsan bazen umutsuzluğa kapılıyor. Sesinin hiçbir yere ulaşmadığını, ulaşsa da hiçbir etki bırakmadan öylece silinip gittiğini görmek ağır geliyor insana. Söylediklerinin bir anlamı olsun istiyor, küçük de olsa bir karşılığı... 
George Orwell, "İnsan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu belki de..." diyor ya, belkisi yok. 
İnsan anlaşılmak istiyor...

Anlaşılamamanın verdiği o umutsuzluk beni yazmaktan biraz uzaklaştırmıştı. O yüzden sizlerle dertleşmeye biraz ara verdim. 'Peki ne değişti' diyeceksiniz. Aslında değişen hiçbir şey yok. Değişeceğine dair umut da yok. 
Anlaşılmak isteyen, anlamak için de çaba göstermeli diyerek yine sizinle dertleşmeye karar verdim. Sesimiz bir kişiye bile ulaşsa yeter. Belki bir yerlerde bizim gibi düşünen, bizim dertlendiğimiz şeylerle dertlenen birileri vardır. Oların sesine ses oluruz.  
Anlaşılmak şöyle dursun, şimdilerde sadece anlamaya çalışıyorum. İnsanı anlamaya çalışıyorum; bencil, açgözlü, fırsatçı, sahtekar insanı... 
Biliyorsunuz, iki gün önce orta gelirli vatandaşlara yönelik yeni bir konut projesi açıklandı! Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sadece sıfır konutları kapsayan projeye ilişkin açıklamada bulunurken son günlerde sıkça duyduğumuz -kimsenin dinlemediği- o meşhur uyarısını yapmayı da ihmal etmedi; "Fırsatçılara izin vermeyeceğiz..."

Bakan Nebati; "Haksız fiyat artışı gerçekleştirenler özelinde tespitler yapılmakta ve ilgili birimlerle paylaşım sağlanmaktadır. Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır. Çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz..." diyor.

Diyor ama sanki dediği ile kalıyor. Sahada hiçbir karşılığı yok. Anlamıyorum, kimsenin dikkate almadığı bu açıklamayı yapmak yerine neden gerçekten işe yarar uygulamalar ortaya konulmaz. Neden 'bunu yaparsanız cezası bu' denmiyor. Çünkü gerçektende işin ayarı kaçmış durumda. Konut kampanyası duyurulduğu gün fırsatçılar fiyatlara en az 300 bin TL zam yaptı. 

Vatandaşa, 'gördüğünüz fahiş artışlarını şikayet edin' diyorlar. Peki hangi birini yazsın vatandaş, hangi birine yetişsin. Sayın yetkililer, yapılan fahiş zamların tespiti çok kolay, girin ilan sitelerine fiyatların bir günde nasıl değiştiğini göreceksiniz. Mesela 700 bin TL olan bir dairenin fiyatı ertesi gün nasıl 1.250.000 TL olur. Bir gecede 550.000 TL zam... Dile kolay tam 550. 000 TL. Allah aşkına bu nedir, nasıl bir fırsatçılıktır. Bir gecede ne oldu da 550. 000 TL zam yapılıyor. Hadi vicdan yoksunları yapıyor da buna dur diyecek kimse yok mu? 
Bekleyip göreceğiz. 
Bakalım birileri bu fırsatçılara karşı harekete geçecek mi? Yoksa biz yine kendi kendimize dertlenip oturacak mıyız.