Uyuşturucu ve alkol alımından geçen hafta İzmir'de 3 genç öldü. Belki ilk kez denemişlerdi belki bağımlısıydılar bilemiyorum. Acılı ailelerine sabır dilerim.

Birbirinden farklı pekçok uyuşturucu madde var. Bunlardan biri ekstazi namı diğer ex! Aldıktan 20 dakika sonra etkisi başlar. Kişiyi aşırı mutlu ve enerjik yapar. Tabii bunun yanında kalp atımı (nabız) artar ve tansiyon yükselir. İştahsızlık, kusma, terleme olur. Çokça terleme olduğundan bir de sıcak yaz ayında ya da sıcak bir ortamda alındıysa ciddi sıvı kaybına bunun sonucunda kalp yetmezliği ve ani ölüme neden olur. Etkisi yaklaşık 8 saatte biter. Bitişiyle de mutsuzluk, yorgunluk, bitkinlik hissi oluşur. Yanında alkol alınırsa etki süresi uzar. Sürekli kullananlarda depresyon hali olur. İçerdiği kimyasal madde olan MDMA aslında halüsinasyonlara neden olan bir uyuşturucudur. Tabii bu anlattığım MDMA için, oysa ki bu hapların içine daha ucuz yollu başka halusinojen maddelerde eklendiğini unutmayalım. Yani kendi başlı başına zararlıyken bir de ilave edilen suni halusinojenler, kafein ve ketamin eklenince çok daha ölümcül olur. Çünkü bu maddeler eklenince etkisi yavaşlar, bu sefer de kişi 'bu bana birşey yapmadı bir tane daha içeyim" der ve ne yazık ki çoğu zaman ölümle sonlanır bu macera.

Sıvı ekstazi de denen eski Türk filmlerinde içkiye konan aşırı sevinç ve arzu veren madde ise GHB. Aslen anestezik olup rahatlatıcı gevşetici etkisi bulunur. Ama alkolle karışınca ciddi ölümcüldür. Çünkü kalp yetmezliği ve nefes darlığı yapar.

Bir başka uyuşturucu  ise speed. Bu amfetamin içerir ve uyarıcı etkisi bulunur. Sporcularda amfetamini doping olarak kullanır. Ekstasiyle farklı etki mekanizmaları olmasına karşın benzer şekilde tansiyonu ve nabzı arttırırken kişiyi enerjik hale getirir. Kısa vadede aşırı terleme, baş ağrısı görmede bozulmaya neden olurken uzun vadede depresyon, kalp rahatsızlıkları, hızlı yaşlanma ve saldırganlık kişilik ortaya çıkartır.

Kokain, eroin ve daha bir çok uyuşturu ve uyarıcı madde var. Kısa süreli olarak kişiye rahatlama veya enerji verse de sağlık için son derece zararlı maddelerdir. Alkolün ise beyne, karaciğere, kalbe verdiği zararı ve ne büyük bir bağımlılık olduğunu herkes bilmekte! Bir de uyuşturucu ve alkol birleşirse ortaya felaket tablolar çıkar.

Yeşilayın çok sevdiğim bir mottosu var: "Ölümün denemesi olmaz". Bir kere deneyeyim demek en büyük hata.

Evlatlarımızın kötü alışkanlıklar edinmesini hele hele uyuşturucu batağına saplanmasını hiçbirimiz istemeyiz. Yasaklayıcı olmaktansa bilgilendirici anne olmaktan yanayım. Daha küçük yaşlardan itibaren çocuklara sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun zararlarını anlatırsanız ve elbette bu maddeleri başta siz kullanmayarak iyi örnek olursanız bazı şeylerin önüne geçilebilinir. Annesi alkol bağımlısı olup bu yüzden ölen birisinin alkolden nefret etmesini beklerken meyhane açması ise yetiştiriliş tarzı ve görgüyle ilgili. Duymaktansan görmek daha etkili olur. Nasihat edin etmesine de daha önemlisi gözünün önünde özendirici olmayın. Ayrıca çocukları spora yönlendirmek, arkadaş çevresini tanımak, size karşı dürüst olmasını sağlamak da gerek.

Herkes hata yapar yeter ki dönüşü olmayan yollara girilmesin! Gençlerimize ve çocuklarımıza sahip çıkalım.

Sağlıkla kalın.