Fazla mesai, çalışma hayatında en çok konuşulan konuların başında geliyor. Hemen hemen tüm çalışanlar hayatında bir kez dahi olsa fazla mesai yapmıştır. Bu konuda işçinin bilmediği veya unuttuğu konular olabiliyor. Yasaya göre; bir işçi haftada 45 saat çalışabilir. Bunun üzerindeki her bir saat fazla mesaiye giriyor. İşçinin onayı olmadan yaptırılan fazla mesai haklı fesih sebebi sayılıyor. Son düzenlemeyle her yıl alınması gereken onay şartı kaldırıldı. Son yapılan düzenlemeyle buna bir yenisi daha eklenmiş oldu. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre; haftalık çalışma saati 45 saat, aşan süre fazla mesaiye giriyor.
İşveren, fazla mesai yaptırmak istediği işçiden her yıl başında 'yazılı onay (muvafakat)' almak zorundaydı. Aksi durumda işçiye, iş akdini feshetme hakkı doğuyordu. Eğer işçi fazla mesai yapmak istemezse verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilecek. Ancak, iş kaybı endişesiyle çalışanın bunu pratikte uygulamada zorlanacağı iddia ediliyor.

Tasarruf yapma oranı belirlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaş arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirdiği 'Tüketici İsrafının Boyutlarının İncelenmesi' başlıklı araştırmaya göre  ortalama akıllı telefon değişim süresinin 3,2 yılda bir olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de akıllı telefon kullanımının yüzde 84'e ulaştığı belirlenirken, yüzde 14,7'lik kesimin standart cep telefonu sahibi olduğu, telefonu olmayan kesimin ise yüzde 1,5 olarak hesaplandığı tespit edildi. Araştırmaya göre, akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7'sinin yılda bir, yüzde 17'sinin ise iki yılda bir akıllı telefonunu değiştirdiği saptandı.

Otomobil sahipleri 6,2 yılda bir otomobil değiştiriyor

Aynı araştırmada Türkiye'nin yüzde 27'sinin otomobil sahibi olması dikkat çekerken, otomobil sahiplerinin yüzde 10'unun 2 ila 3 yılda bir otomobilini değiştirdiği, ortalama değişim süresinin ise 6,2 yılda bir olarak tespit edildiği görüldü.
Ayrıca, gazete, kitap, dergi için para harcamak, kamuoyunun yüzde 57'si için zorunlu ihtiyaç olarak algılanırken taksiye binmek, abur cubur tüketmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak gibi giderlerin ise ihtiyaç dışı tüketim olarak görüldüğü belirlendi. Tasarruf yapma oranının ise yüzde 14'te kaldığına dikkat çekilen araştırmada, kamuoyunun yüzde 56'sının gelir yetersizliği nedeniyle yüzde 26'sının ise borçları olduğu için tasarruf yapamadığı tespit edildi.

2018'de 116 gün tatil yapılacak

Bu senenin bayram tatilleri biterken gelecek senenin tatil planları merak ediliyor. 2018'de çalışanları hafta sonları dahil tam 116 günlük tatil bekliyor. Üstelik Kurban Bayramı tatili yine 9 gün olacak. 2018 tatille başlıyor. 1 Ocak Pazartesi gününe denk geldiği için 30 ve 31 Aralık 2017 Cumartesi ve Pazar günleri de eklendiğinde yılbaşı tatili 3 güne çıkıyor.
Pazartesiye denk gelen bir başka tatil günü de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. 21 ve 22 Nisan cumartesi-pazar günleri de eklendiğinde 23 Nisan tatili yine 3 güne çıkıyor. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Salı'ya denk geliyor. 30 Nisan Pazartesi'yi izin olarak ayarlayabilen çalışanlar 28 ve 29 Nisan cumartesi-pazar günlerini de eklediklerinde 1 Mayıs tatilini 4 güne çıkarabilecek. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ise 2018'de Cumartesi günü kutlanacak. Bu nedenle ekstra tatil yapılmayacak. Ramazan Bayramı 2018'de 15 Haziran Cuma, 16 Haziran Cumartesi ve 17 Haziran Pazar günlerine denk geliyor. 14 Haziran Perşembe yarım gün tatil. Bu yarım günü tam güne ayarlayabilenler de 4 gün tatil yapabilecek. Resmi tatil olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, pazara denk geliyor. Ekstra tatil yok.
2018'de Kurban Bayramı'nda arefe günü 20 Ağustos Pazartesi. 21 Ağustos Salı, 22 Ağustos Çarşamba, 23 Ağustos Perşembe ve 24 Ağustos Cuma da bayram. Bayram öncesi hafta sonu olan 18 ve 19 Ağustos ile bayram sonrası hafta sonu olan 25 ve 26 Ağustos eklendiğinde, Bakanlar Kurulu kararına gerek kalmadan bayram tatili 9 gün olarak yapılacak
30 Ağustos Zafer Bayramı da perşembe günü kutlanacak. 31 Ağustos Cuma'yı tatil olarak ayarlayabilenler, 1 ve 2 Eylül cumartesi-pazarı da eklediklerinde 4 günlük tatile çıkabilecek.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Pazartesi günü kutlanacak. Hafta sonu olan 27 ve 28 Ekim de eklendiğinde çalışanları yine 3 günlük bir tatil bekliyor. 2018'de hafta sonu tatili 104 gün olacak. Hafta sonuna denk gelmeyen bayram günleri de eklendiğinde 2018'de tatil yapılacak gün sayısı 116.

JESDER, ekonomiye katkıyı anlatacak
 
Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi kapsamında, jeotermal enerji üretiminin uluslararası standartlara ulaşmasını hedefleyen JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği) Türkiye'deki jeotermal enerji santral yatırımlarının devamlılığının önemini vurgulamak amacıyla bilgilendirme toplantılarına devam ediyor.
Bizim de davetli olduğumuz toplantı 8 Eylül 2017 Cuma günü Taksim Point Otel'de gerçekleşecek.
JESDER (Jeotermal Enerji Santral Yatırımcıları Derneği), Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi kapsamında, jeotermal enerji üretiminin uluslararası standartlara ulaşmasını hedefleyerek, sektörün öncü ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) üretim lisansı sahibi 31 firmayı bir çatı altında toplayarak çalışmalarına başladı.

Haber Ekspres de davetli

Bu sene 8. Kez düzenlenecek olan İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2017) finansal teknolojiler ve risk yönetimini ele alacak.
27-28 Eylül tarihlerinde Hilton Bomonti Otel'de dünya ekonomisine yön veren pek çok karar alıcı, özel sektör temsilcisi ve akademisyeni bir araya getirecek olan IFS'17 'ye Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere finans sektörünün önemli isimleri katılıyor.
Bizim de davetli olduğumuz zirvede, ilk gün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ikinci gün de Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın açılış konuşmalarıyla başlayacak olan zirvede Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren önemli isimler söz alacak.

Dünya Helal Zirvesi

Bu yıl üçüncüsü Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek ve WHS Istanbul ve Helal Expo Fuarı İslam İşbirliği Teşkilatı'nın desteklediği en önemli organizasyonlardan biri olan World Halal Summit İstanbul (Dünya Helal Zirvesi İstanbul) ve 5.OIC HELAL EXPO FUARI, Discover Events ve OIC ortaklığı ile 23-25 Kasım 2017 tarihleri arasında, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde tüm dünyadan helal sektör duayenlerini ve üreticileri buluşturmak için geri sayıma başladı.

DİP EKSPRES

Motto Garden Urla'da Açıldı


Urla ağaçlı yol üzerinde kurulan Motto Garden düzenlenen muhteşem daveti ile hizmet vermeye başladı.
Ülkü Bardak ve Mustafa Cömert'in işletmeciliğini üstlendiği mekan 5 dönümlük yeşil alanı ve doğal ortamı ile dikkat çekiyor.
Kahvaltı, mangal ve et restoran konseptinde hizmet verecek mekanda aynı zamanda düğün ve davet organizasyonları da gerçekleştirilecek.