Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2015 yılı dış ticaret, şirket ve esnaf geçici idari verilerine ilişkin bülteni yayımlandı. Resmi olmayan geçici verilere göre ihracat 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.56 azalarak 143 milyar 921 milyon dolara geriledi.
Dış ticaret verileri geçen yılın tamamı açısından değerlendirildiğinde, 2015'te ihracat bir önceki yıla göre yüzde 8,56 azalarak 157 milyar 390 milyon dolardan 143 milyar 921 milyon dolara geriledi. Bu dönemde ithalat da yüzde 14,5 azalışla 242 milyar 177 milyon dolardan 207 milyar 61 milyon dolara düştü. Dış ticaret hacmi geçen yılın ocak-aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,16 gerileyerek, 399 milyar 567 milyon dolardan 350 milyar 982 milyon dolara indi.
Dış ticaret açığı ise söz konusu dönemde yüzde 25,53 azalışla 63 milyar 141 milyon dolar olarak hesaplandı. 2014 yılında dış ticaret açığı 84 milyar 787 milyon dolar seviyesindeydi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 2014'te yüzde 65 iken geçen yıl yüzde 69,5'e yükseldi.

Sağlığımızla oynuyorlar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et, süt ürünleri ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen takviye edici gıda, bitkisel yağ, alkolsüz içecek, bitkisel çay, baharat, çikolata ve kahvenin yer aldığı 57 parti ürün kamuoyu ile paylaşıldı. Piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında geçen yıl 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirildi. Birinci grupta taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili firmalara 14 bin 649'ar lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. İkinci grupta ise laboratuvar analizleri sonucunda sağlığı tehlikeye düşürebilecek şekilde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilecek. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Süt ürünlerine bitkisel yağ, nişasta ve jelatin katmışlar

Kontroller sonucunda süt ve süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 10 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği 7'si yoğurt, 4'ü tulum peyniri, 1'i tereyağı olmak üzere bu ürünlere ait bilgilerin yer aldığı duyuruya göre, süt ürünlerinde bitkisel yağ, nişasta ve jelatin tespit edildi.

Sucukta tükürük bezi tespit edildi

Duyuruda et ve et ürünlerinde laboratuvar tahlilleri sonucunda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 13 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği, aralarında lahmacun içi harcı, köfte, kıyma, dana sucuğun da bulunduğu ürünlere ait bilgilere de yer verildi. Köftede kanatlı eti, sakatat ve soya, dana sucukta tükürük bezi tespit edildiği aktarıldı.
Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listeye (www.tarim.gov.tr) adresinden ulaşılabiliyor.
Ben sadece küçük bir bilgilendirme yapacağım...
Manisa'daki büyük ama çok büyük bir firma her gün İzmir'deki yandaş yerel gazeteye ilan veriyor.
Neden?
Çünkü yandaş sayesinde kendilerine dokunulmayacağını sanıyor da ondan...
Ama devlette, namuslu ve dürüst memurların, müdürlerin ve yetkililerin olduğunu unutuyor olmalılar.
Tağşiş'i kimler yapıyor?
İşte bunlar!

Kayıp bir yılı geride bırakırken

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2016'nın ekonomi politikaları ve küresel ekonomik konjonktür kadar komşu ülkelerde ve bu ülkelerle ilişkilerde yaşanacak gelişmeler tarafından şekilleneceğini söyledi.
2016'nın 2015'den aldığı mirasla çok da kolay geçmeyeceğini kaydeden Yorgancılar, '2016'da tüm sanayicilerin dikkatli davranması, döviz pozisyonunda açığa düşmemeye özen göstermesi, fiyat rekabetçi alanlar yerine yenilikçilik temelli rekabete yönelmesi önem taşımaktadır' dedi.
Ama yandaşlara bakarsan açıklama öyle değil...
2016 daha iyi olacak...
İnşallah dedikleri olur...
Zaten kayıp da olsa onların sözlüklerinde 'kayıp' sözcüğü yok...
Her şey her zaman yolunda...
Çünkü sadece pembe gözlükleri var da ondan...

Reel sektörün beklentileri

2016'den reel sektörün beklentileri; Doğrudan yatırım, üretim, ihracat ve istihdam öncelikli makro ekonomik politikalar uygulanması, yatırım ve üretimin cazip hale getirilmesi, Tarım, sanayi ve hizmetler sektörünü eşanlı olarak dikkate alan entegre sektörel gelişme stratejisi hazırlanması, Gerçekçi değerlenmiş yani, TL'yi ne aşırı ne de eksik değerlendirmeyen bir kur politikası uygulanması şeklinde sıralanıyor...
Tabii ki bu gerçekçi açıklamayı da sadece EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yapabiliyor...

Bir başka gerçek!

Geçtiğimiz yıllarda üretim rekorları kıran Türk gemi geri dönüşüm sektörü, 2015 için koyduğu üretim hedefine ulaşamadı.
Türkiye'nin tek gemi geri dönüşüm bölgesi olan İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri 2015 yılına girerken üretim hedefini bir milyon ton olarak belirlemişti.
Ancak,7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki siyasi belirsizlik, yine geçen bu 5 aylık süreçte ekonomide yaşanan olumsuzluklar, Çin'in kütük demir fiyatlarını düşürmesi ve gemi geri dönüşüm ülkeleri arasında son dönemde ortaya çıkan haksız rekabet Türk gemi geri dönüşüm sektörünü olumsuz etkiledi.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, bir milyon ton hurda çelik üretimini hedefleyen Türk gemi geri dönüşüm sektörünün 2015'te hedeflediği üretimi 2016'ya ertelemek zorunda kaldığını söyledi. 22 firmanın hizmet verdiği Aliağa gemi geri dönüşüm bölgesinde 2015 yılında işlem gören 112 adet gemiden 602 bin ton hurda çelik ancak Türk ekonomisine kazandırılabildi.

Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam

'Köprü ve otoyol' geçiş ücretlerine yüzde 16 zam yapıldı. 2012 yılından bu yana değişmeyen köprü ve otoyol geçiş ücretleri dün gece saat 24.00'ten geçerli olmak üzere zamlandı. Otomobil, motosiklet, küçük kamyonet ve minibüsler için geçiş ücreti 50 kuruş artışla 4 lira 25 kuruştan 4 lira 75 kuruşa yükseltildi. Aks aralığı 3.20 metreden büyük her türlü iki akslı araçların geçiş ücreti de yine 50 kuruş artışla 6 lira oldu. Otoyol gişelerinde ise 1. sınıf araçlar için geçiş ücreti 2 lira 25 kuruş ile 15 lira arasında değişiyordu.

Yüklenicilere 7,1 milyar lira ödeme

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yüklenici alacakları, kamulaştırma ve son 3 yılda ödenemeyen kamulaştırmasız el atma ile ilgili 7,1 milyar borcun ödeneceğini açıkladı
'Yüklenici alacakları, kamulaştırma ve son 3 yılda ödenemeyen kamulaştırmasız el atma ile ilgili toplam 7 milyar 85 milyon lira tutarındaki tüm borçlar ödenecek' dedi.
Yıldırım, özellikle son 3 yıldır hiç ödenemeyen kamulaştırmasız el atmalarla ilgili borçların geniş kesimleri etkilediğini ve bugüne kadar biriken 620 milyon liranın ivedilikle ödeneceğini ifade etti.
Bu arada anlamakta zorlandığımız üç yıldır devletten alacakları olanlardan, bakanın tabiriyle mağdur olanlardan nedense hiç kimse söz etmedi.

Bu da nereden çıktı?

Dönemin Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, 'Marmaray'da 200 milyon dolarlık ek maliyet konusunda, 'Elbette bir maliyet artışı söz konusu. Ancak, Taisei işi biraz abartmış. Çözülmeyecek birşey yok. Oturulur hesap yapılır, ortaya çıkan fark ödenir. Taisei belirlenen farkı kabul etmezse o zaman 'tahkim' kapısı açılır' demiş.
Haber eski mi yeni mi, abartı var mı?
Yakında öğreniriz...

Turkcell-Türk Telekom arasında uzlaşma

Turkcell, Türk Telekom ile devam eden davalar ve icra takiplerinin çözümü için 225 milyon lira ödeme yapacak protokol imzaladı.
Bu arada 45 saat kapalı kalan yol için rekor ceza kesildi.
Balıkesir'de bir yıl önce yaşanan ve Türkiye'nin en önemli arterinin 45 saat kapalı kalmasına sebep olan kar esaretinin faturası ağır oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü, yolu açmakla yükümlü firmanın sözleşme maddelerini yerine getirmediği gerekçesi yıl içinde 1 milyon 350 bin TL ceza kesti. Firma, bu ceza ile birlikte yolun kapalı kaldığı her saat için 30 bin TL ceza ödemiş oldu.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu ihale gereği yol açma ve yol bakım işlerini yürütecek olan firma kar esaretinde zor anlar yaşamış ve Balıkesir Valisi Mustafa Yaman'dan tepki görmüştü.
Aradan geçen bir yıllık süreçte kesilen cezanın haricinde karla mücadelede değişen bir sistem olmadığı dikkatlerden kaçıyor.
Geçen yıl yaşanan kar esaretinde yol açmakla yükümlü olan firmanın özel çekiciler ile anlaştığı ancak ücretlerini belirttiği sürede ödemediği iddia edildi. Hatta bazı çekici firmaları ile icralık olduğu iddia edilen yol açmakla yükümlü firmanın bu yıl yolda kalabilecek araçları
nasıl çekeceği merakla bekleniyor.

Bankalardan 24 milyar TL kâr

BDDK bankaların Kasım ayı karnesini açıkladı. Bankacılık sektörünün Ocak-Kasım döneminde net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.6 artarak 23.9 milyar lira oldu. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, alışveriş merkezlerinde bu yıl ciroların her ay arttığını, 2014 yılını 75 milyar lira ile kapatan sektörün, 2015 yılını muhtemelen 90-95 milyar liraya ulaşan bir ciro ile kapatacağını belirtti.
Turizm sektöründe yabancı ziyaretçi sayısı Rusya-Ukrayna gerginliği ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ülkede ekonomik daralmaya neden olmasının yanı sıra yurtiçindeki güvenlik endişeleri nedeniyle Ocak-Kasım döneminde yüzde 1.36 azalışla 34.8 milyon olarak gerçekleşti.

***

DİP EKSPRES

Petrolde 30 dolar geliyor!

Dünya ekonomisindeki durgunluk ve arz fazlası, petrolde 2016'da da düşüş beklentilerini kuvvetlendirdi. Bu senaryo gerçekleşirse, Türkiye'nin cari açığı daha da düşecek. Dünyada en yaygın kullanılan 'Brent' türü ham petrolün varil fiyatı; OPEC'in üretiminde kesinti yapmaması, doların değer kazanması, Asya ve Avrupa ekonomilerindeki yavaş büyüme ve ABD'nin 40 yılı aşkın süredir devam eden ihraç yasağını kaldırmasıyla, 2015'te yüzde 38 değer kaybederek, aralıkta son 11 yılın dip seviyesi olan 36 dolara kadar geriledi.
Son olarak OPEC'in 4 Aralık'taki 'üretimi kesmeme' kararından sonra Brent petrolün varil fiyatı bir haftada yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti ve 37 doların altını gördü. Ucuz fiyatlara rağmen pazar payı ve müşterilerini koruma çabası içinde olan Suudi Arabistan, Irak ve Rusya; böylece arz fazlasına da sebep oldular. Öte yandan dünyanın en büyük 3'üncü ham petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin, 1970'lerden beri yürürlükteki ham petrol ihraç yasağını 18 Aralık'ta kaldırmasıyla birlikte fiyatlar üzerindeki baskı arttı. Bütün bunlara İran üzerindeki yaptırımların kalkması eklenince, 2016'da petrolün 30 dolar sınırına çekilmesi ihtimali yükseliyor. Böylece en büyük ithalat kalemi 'enerji' olan Türkiye'nin cari açığı daha da azalacak.