Geçtiğimiz hafta küçük oğlum Emir ateşlendi. Minik kuşumun ateşini düşürdüm bu kez gece kusmaları başladı. Gündüzleri çocuğu bıraksan olimpiyatlara katılacak o derece keyfi yerinde ama gece olunca uykuda kusmaya başlıyor. Çocuğa ayrı kabus anne babaya ayrı! İshal desen cabası!

Baktım oğluşumun kusmaları devam ediyor kaptım çocuk doktoruna götürdüm ve kan tahlilleri yaptırdım. Tahmin ettiğim gibi bakteriyal değil virütik bir şey çıktı. Sonra  tanıyı koyduk "Nörovirus".
Son günlerde İzmir'de kiminle konuşsam çocuğunda aynı şikayetler var. Hangi pediatristle konuşsam söylediği aynı "nörovirüs salgını var". İyi de nemenemdir bu mikrop?
Gelişmekte olan ülkelerde üçüncü sırada ölüm nedeni ishaller, ishal nedenlerinin de başında viruslar gelir. Nörovirus,  Sapovirus, Aichivirus, Hepatit A virusu, Hepatit E virusu, Rotavirus ve Astrovirus gibi viruslar gıda ve sularla bulaşır ishal meydana getirir. Viral gastroenteritlerin de başlıca nedeni %52 ile Nöroviruslar gelirken %40'la Rotavirus takip eder onu. 

"Nörovirus" aslında yeni bir virus değil, önceden "norwalk like virus" denirdi. İnsanlarda  sindirim sistemini (mide ve bağırsakları) tutar, bulantı, kusma, ishal, ateş ve baş ağrısı yapar. Restoran, kafe, tabildot yemekhane, otel, hastane, okul mutfaklarında gıda hazırlayıcılarından kontamine yiyecek ve içecekleri tüketenlere  bulaşır. Bu virüs soğukta canlılığını koruduğundan, dondurulmuş besinlerden kaynaklanan salgınlar da bilinir. Gıda maddesine nörovirüs karıştığı biliniyorsa imha edilmesi gerekir. Lağım suları ile kirlenen çiğ sebze ve salata melzemelerinin de iyi yıkanması önem taşır. Ayrıca hasta kişinin kusmuğuyla temasla da bulaşabilir. Az sayıda virüs bile hastalık oluşturabilir, bu yüzden kolayca salgın yapar. Bundan başka, hasta olan insanlardan, onların çıkarttıları ile temas eden hastalara da bulaşma olabilir.
Virüs alan kişide 24-48 saat sonra şiddetli bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler meydana gelir. Hastalık 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ama bağışıklık sistemi kötü olanlarda, küçük çocuklarda, ve yaşlılarda daha ağır seyreder. Başta dedik ya bakteri değil o yüzden antibiyotik kullanılmaz. Özel bir ilacı da olmadığından sadece şikayetlere yönelik tedavi uygulanır. Ağır hastalarda hastaneye yatarak kaybettiği sıvı verilir. 

Çocuğunuzda ya da sizde ateş arkasından bulantı kusma geliyorsa hemen kulaktan duyma antibiyotiklerden medet ummayın. Nedeni nörovirus olabilir. Korkmayın 2-3 günde geçer ama siz yine de hekime başvurun.

Sağlıkla kalın.