Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin geçtiğimiz günlerde aidatsız kredi kartlarına yönelik açıklamalarının ardından, son iki yıldır sürekli gündemde olan söz konusu kartlarla ilgili veriler mercek altına alındı. Türkiye'de aidatsız kredi kartı sayısı 4 milyona ulaşmış durumda. Türkiye'de toplam 58 milyon adet kredi kartı olduğu göz önüne alındığında, aidatsız kredi kartlarının toplam içindeki payı sadece yüzde 6.9 seviyesinde. Verilerin detaylarına bakıldığında ise 4 milyon kartın 1.2 milyon adedinin Kasım 2013'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır' yasasının çıkmasının ardından alınan kartlar olduğu görülüyor.

Kanundan önce vardı

Bir başka ifadeyle 2.8 milyon aidatsız kart söz konusu kanun öncesinde de bulunuyordu. 2013 sonu itibarıyla 2.8 milyon adet olan aidatsız kartların toplam içindeki payı yüzde 4.9 iken, 2014 yılında ise 3.4 milyon adet ve yüzde 5.9 paya sahipti.
2015 yılının ilk 10 ayında ise toplam 600 bin kişi aidatsız kredi kartı sahibi oldu. Bilindiği gibi yıllık 50-150 TL olan kredi kartı ücretleri uzun yıllardır tüketici şikâyetlerinin başında geliyor. Tüketiciler kart ücreti ödemek istemezken, bankalar ise operasyonel maliyetleri gerekçe gösterip bu ücretleri tahsil etmek istiyorlardı.

Yüzde 96'sı taksit yapıyor

Kredi kartı özellikleri incelendiğinde hiç kuşkusuz en beğenilen ve kullanılan özellik taksit uygulaması. Zaten araştırmalarda da kart kullanıcılarının yaklaşık yüzde 30'u 'Kartınızın en beğenilen özelliği nedir' sorusuna 'Taksit' yanıtını veriyor.
Tüm kartların yüzde 99'undan fazlası ile taksit yapılabiliyor. Öte yandan tüketiciler tarafından çok bilinmese de aslında aidatsız kartların da büyük çoğunluğunda taksit imkânı bulunuyor. Öyle ki, verilere göre aidatsız kartların yüzde 96'sı taksit özelliğine sahip. Bankaların internet sitelerindeki aidatsız kredi kartı seçeneklerine bakıldığında bazı kartların puan da verdiği görülüyor.

Büyüme hedefi aşırı iyimser

Orta Vadeli Program'da 2016 için öngörülen yüzde 4,5 büyüme hedefinin aşırı iyimser olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 'Son 4 yılda yakalanan yüzde 3'lük ortalamanın ötesine taşıyacak bir çerçeve yok' dedi.

Herkesin derdi başka

Türkiye'deki 2.5 milyon Suriyelinin sadece yüzde 10'u meslek sahibi, 600 bini ise iş istiyor.
Çıkarılan çalışma iznine göre, Suriyeliler turizm işinde çalışamayacak. Tarım işçisi olurlarsa asgari ücret koşulu aranmayacak
Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, konaklama sektörünün 2015'i ciddi zararla kapattığını belirterek, '2016'da herhangi bir teşvik almadan, hükümetin desteği olmadan bu denli büyük bir krizi atlatmak konaklama sektörü için mümkün değil' dedi.

Ne yapacaklarını şaşırdılar

Bankaların üst yönetim kadroları primlerini Avrupa'daki gibi bir kısmını nakit, kalanını taksitlere bölünmüş olarak alacaklar. Bankacı primlerini müşteri memnuniyeti ve liderlik başarısı belirleyecek. Rusya'da yüzde 50 ihracat kaybına uğrayan Türk deri sektörü rotayı başta dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ABD olmak üzere, AB ve Uzakdoğu Ülkeleri, Afrika ve Kanada pazarlarına çevirdi. Yatay yapılaşmayı teşvik etmeye hazırlanan hükümet, yüksek katlı binalara da 'siluet ve estetik ayarı' getirmek için kolları sıvadı. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nün hazırlayacağı yönetmelikle yüksek katlı bina yapımı bazı kriterlere bağlı olacak.

Bakanlıkların harcayacağı para belli oldu

Yeni Orta Vadeli Mali Plan'a göre, 2016 bütçesi ödenek teklifi tavanları en çok artırılan kamu idareleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı oldu. Kasımdaki genel seçimler nedeniyle 2016 merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısının TBMM'de görüşülememesi, seçim sonrası geçici bütçenin yapılması, bu kapsamda 2016 bütçe hazırlıklarına başlanması dolayısıyla 2016-2018 dönemi Orta Vadeli Mali Planı'nın güncellenmesine ihtiyaç duyuldu.

Değişikliğe gidildi

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, 2016 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 500 milyar liraya ulaşırken, bazılarının ödenek tavanlarında değişikliğe gidildi. Bir önceki plana göre ödenek teklif tavanları en çok yükseltilen bakanlıklar, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı oldu.
Gençlik ve Spor Bakanlığının 171,5 milyon lira olan ödenek tavanı yüzde 251 artırılarak 603 milyon 497 bin liraya yükseltildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ödenek tavanı yüzde 58 artışla 1 milyar 463 milyon 455 bin liraya çıkarılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının daha önce 28,4 milyar lira olan ödenek tavanı da yüzde 35 artışla 38,4 milyar lira oldu.

Aslan payı Maliye'nin

En fazla ödenek ayrılan ilk üç idare ise yeni planda değişmedi. Bütçe ödenek teklif tavanı en yüksek kamu idaresi 133 milyar 995 milyon lirayla Maliye Bakanlığı olurken, 76 milyar 354 milyon lirayla ikinci sırada Milli Eğitim Bakanlığı yer aldı.
Hazine Müsteşarlığı da 70,8 milyar liradan 73,2 milyar liraya çıkarılan ödenek tavanıyla bunları takip etti.

6 bin 500 kişiyi işten çıkaracak

Amerikan şirketi General Electric, 2 yıl içinde Avrupa'da 6 bin 500 kişiyi işten çıkaracak. Şirket sözcüsü tarafından Fransız basınına yapılan açıklamaya göre, firmanın yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde Fransa'da 765, Almanya'da bin 700 kişinin işine son verilecek. İki yıl içinde Avrupa'da 6 bin 500 çalışan işten çıkarılacak. Açıklamada, 3 yıl içinde Fransız enerji şirketi Alstom'un hisselerinin satın alınması sonrası planlanan 1.000 kişilik istihdam hedefinde değişiklik olmadığı bilgisine de yer verildi.

En önemli sorun!

Dünyanın en büyük madeni yağ üreticilerinden Castrol'ün akılcı filo yönetim sistemi 'Filozof' kapsamında filo yönetimi çalışmalarını mercek altına aldığı 'Filo Yetkinlik Raporu' başlıklı bir araştırmaya imza attı. Türkiye'nin filo sektörünün önde gelen firmalarından 30'uyla bizzat görüşülerek yapılan araştırmada, filoların yüzde 45'inin önümüzdeki bir yıl içinde araç parklarında büyüme hedefledikleri belirtildi. Filolarda en önemli sorun olarak yakıt maliyetleri olduğu belirtilirken, iyi eğitimli bir sürücünün yakıtı, yeterli eğitimi olmayan bir sürücüye oranla yüzde 30'a varan oranlarda daha verimli kullanabildiği ortaya çıktı. Ayrıca yeni teknolojilerin maliyetleri düşürdüğü de Castrol'ün araştırmasının önemli sonuçlarından biri olarak öne çıktı.

Giresun fındığı için ilk adım

WWF-Türkiye ile Ülker, Giresun fındığının geleceği için ilk adımı attı. Ülker'in sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında başlatılan proje ile Türkiye'deki fındık üretimi sosyo-ekonomik ve ekolojik açıdan ele alınarak, fındık tarımının envanteri çıkarılacak. Fındığı üreten, işleyen, ekonomiye kazandırılmasını sağlayan taraflarla, sosyo-ekonomisi ve ekolojisi ile ilgili uzmanlar bir araya geldi.
Çalıştay, fındık tarımını mevcut durumu ve geleceği açısından analiz edecek. Yapılacak çalışmalar sonucunda, fındık konusunda uzun soluklu bir yol haritası oluşturulacak.

Sorumluluk ilk sırada geliyor

BAREM'in Türkiye'de mobil çalışmanın nasıl algılandığına dair yaptığı araştırma sonuçlarına göre; mobil çalışmanın çalışan memnuniyetini artırdığına inananların oranı yüzde 82. Mobil çalışmanın şirketin imajını artırdığını düşünenler de oldukça yüksek; yüzde73. Yöneticilerin yüzde 65'i mobil çalışmanın çalışan bağlılığını artırdığını düşünüyor. Türkiye'de Mobil Çalışma Kültürü araştırmasına çeşitli sektörlerde çalışan 70 üst düzey, 95 orta düzey ve 41 ilk kademe olmak üzere toplam 206 yönetici katıldı. Araştırma sonuçları yöneticilerin mobil çalışmayı çalışan memnuniyeti ve bağlılığı için faydalı gördüğünü ortaya koyarken, şirket imajını artırma ve maliyetleri düşürme açısından da mobil çalışmaya olumlu bakılıyor.
Yöneticilere, bir mobil çalışanın sahip olması gereken en önemli özellikler sorulduğunda ilk sırayı sorumluluk sahibi olması alıyor. Zamanı doğru yönetme, disiplinli olma ve teknolojiyi etkin bir biçimde kullanma ise diğer önemli özellikler olarak ön plana çıkıyor.

Putin'in fiyakasını bozdu

Putin'in direktifleriyle Rusya'da Türk şirketlerine uygulanan baskı mahkemeden döndü. Karar aynı durumdaki Türk şirketler için de emsal teşkil edebilir. Rusya ile Türkiye arasında uçak krizinden sonra başlayan gerginlikte ilginç bir gelişme yaşandı.
Rusya'nın Türkiye ile Türkiye'den alınan mallar ve Rusya'da iş yapan Türk şirketlerine dönük aşırı sert uygulamaları yine Rus mahkemelerinden döndü. 10 Aralık'ta Rusya Federasyonu'nun Kaliningrad Ekonomik Serbest Bölgesi'nde kurulu Gersan R-Zao'nun üretim tesisinde Kaliningrad Bölgesi Çevre Denetimi ve Gözetimi Şubesi tarafından yapılan denetim neticesinde kapama kararı verilmişti. Gersan Elektrik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada yürütülen yasal işlemler neticesinde alınan mahkeme kararı ile faaliyetlerine tekrar devam edilmesi kararının alındığını bildirdi.

Kliksa, Teknosa'nın outlet'i oldu

Sabancı Grubu, daha önce açıkladığı Kliksa'yı farklı şekilde değerlendirmekten vazgeçerek Teknosa'nın outlet kanalı olarak kullanmaya karar verdi. Şirketten konu ile ilgili olarak KAP'a yapılan açıklama şu şekilde:
'Şirketimiz, 26.11.2015 tarihinde yayınlamış olduğu Özel Durum Açıklaması'nda, %100 bağlı ortaklığı olan 'Kliksa İç ve Dış Ticaret A.Ş.'nin e-ticaret sektöründeki güçlü konumunu pekiştirmek ve stratejik alternatifleri değerlendirmek amacıyla, bir yatırım bankası ile danışmanlık anlaşması imzaladığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Yürütülen çalışmalar sonrasında, şirketimizin hızlı büyüyen e-ticaret kanalındaki yüksek ivmeli büyüme stratejisini çoklu kanal (omni-channel) stratejisi ile devam ettirmesine karar verilmiştir.'

***

DİP EKSPRES

2 milyonluk tasarruf

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, belediyeden alacaklı firmalar ile yaptığı görüşmeler sonucunda 2 milyon liranın kasada kalmasını sağladı. Edremit Belediyesi'nde Belediye Başkanı Kamil Saka'nın göreve gelmesinden sonra başlayan olumlu hizmetler 2015 yılında da tüm hızı ile devam etti.
Bir yandan hizmetler devam ederken diğer yandan da belediyeden alacaklı bulunan kişi ve firmalar ile yapılan görüşmeler sonucunda varılan anlaşmalarla toplam 2 milyon liranın belediye kasasında kalması sağlandı.
Edremit Belediyesi'nin önceki dönemden kalan borçları için alacaklılar tarafından icra takibi başlatılmış ve belediye mülkleri üzerine haciz konulmuştu. Belediye Başkanı Kamil Saka ve Belediye Hukuk İşleri Müdürlüğü'nün 18 milyon 27 bin 476 lira 67 kuruş tutarında ki borç için alacaklılar ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda karşılıklı anlayışa dayalı olarak varılan borç tasfiye anlaşmaları ile toplam 15 milyon 205 bin 913 lira 73 kuruş ödeme yapılarak hem mülkler üzerinde ki haciz işlemi kaldırıldı, hem de toplam 2 milyon 21 bin 562 lira 94 kuruşun belediye kasasında kalması sağlandı.