Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, 2014-2020 dönemi için detaylarını açıkladığı Katılım Öncesi Yardım Aracı'ndan (IPA 2) Türkiye'nin payına, 4 milyar 453 milyon 900 bin Euro düşecek.
AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, toplam kaynağı 11 milyar Euro düzeyinde olan IPA 2 kapsamında Türkiye için, 2014'te 620,4 milyon, 2015'te 626,4 milyon, 2016'da 630,7 milyon, 2017'de 636,4 milyon, 2018-2020 dönemi için ise 1 milyar 940 milyon Euro ayrıldı.
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, yazılı açıklamasında, yardımın vatandaşları doğrudan etkileyecek reformların uygulanmasına ve ilgili ülkelerin AB yolunda ilerlemesine yardımcı olacağını belirtti.

 
En fazla kaynak

Yönetim, kamu yönetimi reformu, hukukun üstünlüğü ve temel haklar, IPA 2'nin kullanılacağı ana alanları oluşturuyor.
IPA 2 kapsamında en fazla kaynak ayrılan ülke Türkiye olurken, aynı dönem için Arnavutluk 649,5 milyon, Makedonya 664,2 milyon, Kosova 645,5 milyon, Karadağ 270,5 milyon, Sırbistan ise 1 milyar 508 milyon Euro düzeyinde kaynaktan yararlanacak.
Çok ülkeli kullanıma açık kaynak ise 2 milyar 958 milyon 700 bin Euro olarak belirlendi.
Bosna Hersek'in yararlanacağı kaynağın ise koordinasyon sorunu nedeniyle daha sonra açıklanacağı duyuruldu.

 
THY, Japon'lara sponsor oldu

Türk Hava Yolları Japon profesyonel basketbol ligi BJ LEAGUE (Basketball Japan League)'in isim sponsoru oldu. THY Basın Müşavirliği yeni sponsorlukla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Türk Hava Yolları; uçuş ağında önemli bir yere sahip aynı zamanda ortak tarihi değerlere sahip olduğumuz Japonya pazarında, Japon milleti ile ortak bir paydada buluşmak ve dünyanın değişik noktalarında, değişik spor dallarına verdiği desteği sürdürmek amacıyla başlattığı sponsorluğu kapsamında ülkede oynanacak tüm maçlarda görünürlük hakkına sahip olacak. Söz konusu isim sponsorluğu kapsamında Japon Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği diğer liglerin de (All-Star Game, Playoffs ve Finals) isim sponsoru Türk Hava Yolları oldu.
Japon Basketbol Ligi'nin 10. ve 11. sezonu olan 2014-2016 sezonu boyunca 2 yıl süre ile gerçekleştirilecek iş birliğinin ilk adımının, Japonya'nın başkenti Tokyo'da gerçekleştirilen imza töreni ile atıldığı belirtildi.

 
Enflasyon rakamlarında fark var!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, üretici ve tüketici enflasyonu arasında ağustos ayında 8 puanlık bir fark bulunduğunu belirterek, 'Tüketici daha fazla bedel ödüyor. Üreticinin cebine bir şey girmiyor. Demek ki arada zincirin bazı halkalarında problemler var. Bu aracılarla mücadele etmek, bunları bertaraf etmek sadece bakanlığımızın işi değil. Bütün birimlerin birlikte çalışması gerekiyor. Bunun sonuçlarını inşallah önümüzdeki günlerde göreceğiz' dedi.

Bakanı dinleyen var mı?

Gıda ürünlerinde üretici ve tüketici fiyatları arasında büyük fark olduğunu, bu durumu önlemek için komite kurulacağını belirten Eker, komitenin kurulmasına yönelik kararın 2 hafta önce alındığını anımsattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı başkanlığındaki komitenin Ekonomi, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası temsilcilerinden oluşacağını ifade eden Mehdi Eker, komitenin tarım ürünlerinin piyasa fiyatlarını izleyeceğini ve değerlendireceğini kaydetti.
Buna göre de makroekonomik politikaların ve uygulamaların hayata geçirileceğini belirten Eker, şöyle konuştu:
Ağustos üretici fiyatları enflasyonuna baktığımızda yüzde 6'lar düzeyinde. Tüketici enflasyonuna baktığımızda yüzde 14'lerde. Arada 8 puan fark var. Tüketici daha fazla bedel ödüyor.

Lojistikçilerin güç birliği

Son dönemde yapılan yatırımlarla lojistik sektöründe atağa kalkan Ege Bölgesi'nde kurulan Ege Lojistik Derneği (ELODER), sektörü daha da büyütmeyi hedefliyor.
İzmir ve Ege bölgesindeki lojistik alanında yaşanan problemlerin çözümlerine destek verme amacıyla Haziran ayında kurulan ELODER ilk genel kurulunu yaparak yönetimini belirledi.
Öncelikli hedefleri lojistik sektöründeki oyuncular arasındaki iletişimi güçlendirmek, hizmet kalitesini artırmak, AB ve Kalkınma Ajanslarının Mali destek programlarından yararlanarak sektörü daha da ileriye taşımak olan ELODER'in genel kurulunda Osman Doğrucu Başkan olurken, Yönetimde Filiz Künüralp, Arzu Amirak, Esra Akkaş ve Orhan Genç yer aldı.

Açıklama yapıldı

İzmir ve Manisa illeri ile ilçelerinde bazı kişi ve kuruluşların, elektrik abonelerinden, yetkisiz fatura tahsilatı yaptıkları ve müşterilerden işlem başına ek ücret talep ettikleri belirlenince, uyarı olarak açıklama yapıldı.
Açıklamada şöyle denildi:
Öncelikle fatura tahsilatında ek ücret talep eden bu kişi ve kuruluşlarla şirketimizin herhangi bir ilişkisi bulunmadığını belirtir ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için Gediz Elektrik Müşteri İlişkileri Merkezi (MİM), PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar dışında fatura ödemelerinin yapılmaması önemle rica olunur.
Yukarıda belirtilen yerlere yapılan fatura ödemelerinde kesinlikle ek ücret alınmamaktadır ve yapılan ödemeler online olarak muhasebe kayıtlarımıza aktarılmaktadır.

PTT Şubeleri ve bankalar

İzmir ilinde 46 adet ve Manisa ilinde 16 adet olmak üzere toplam 62 adet Gediz Elektrik Müşteri İlişkiler Merkezleri bulunuyor.
İzmir ilinde 202 PTT şubesi ve Manisa ilinde 71 PTT şubesi olmak üzere toplam 273 PTT şubesinin bulunduğunu da anımsatayım.
Anlaşmalı bankalar ise şunlar:
Akbank, Albaraka, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Bank Asya, Denizbank, Burgan Bank, Fibabanka, Finansbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, HSBC, Ing Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk, Şekerbank, TEB, T bank, Tekstilbank, Turkishbank, Türkiye Finans, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası...

 
***

DİP EKSPRES

KOBİ'ler afete hazırlanıyor


Günlük yaşamımızın bir parçası haline gelen ve her an ortaya çıkabilen afetlere karşı KOBİ'leri bilinçlendirmeyi amaçlayan Sağlam KOBİ Projesi, İzmir'de başlıyor.
2 Ekim Perşembe günü İzmir'de yapılacak proje tanıtım toplantısına UPS Vakfı Başkanı, Dünya Ekonomik Forumu Afetler Görev Gücü Başkanı Ed Martinez konuşmacı olarak katılacak.
İstanbul'un ardından İzmir'de uygulanacak Sağlam KOBİ Projesi, KOBİ'lerin afetlere hazırlık süreçlerine destek olmayı ve olası afetler ardından iş hayatına hızlı dönüşlerini sağlamayı amaçlıyor.