Reel sektör yatırımlarında finansal kiralamanın payı hızla artarken, leasingciler de yüzde 21 ile ekonominin çok üzerinde büyüdü. 2014'ün 9 aylık döneminde finansal kiralamada işlem hacmi 12 milyar TL'ye yaklaşırken, pazar, 2013'ün aynı dönemine oranla yüzde 21,3 büyüme kaydetti.
Toplam işlem hacminin 8.6 milyar TL'si makine-ekipman kiralamasından, yüzde 3.2 milyar TL'si de gayrimenkul işlemlerinden oluştu. Finansal kiralamayı kullanan işletmelerin sayısı da 52 bini geçti.
Finansal kiralamadaki büyümede itici güç ise sat-geri kirala oldu.
Bu yılın 9 aylık döneminde gayrimenkul işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 92 büyüdü.
Satıp-kiralamanın payı ise 3.3 milyar TL oldu. Sat-geri kirala işlemlerinin yüzde 91'ini ise gayrimenkul işlemleri oluşturdu.
Ak Leasing Genel Müdürü S. Tuncer Mutlucan, GSYH'nın 2014 yılı ilk 9 ayda sabit fiyatlarla yüzde 2,8 büyüdüğü göz önüne alındığında finansal kiralamanın işlem hacmi, kira alacağı, müşteri sayısında Türkiye'nin üzerinde büyüdüğünü söyledi. 2015 yılında ise TL bazında yüzde 20 büyüme beklediklerini belirtti.

Mahkeme aboneyi haklı buldu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir elektrik abonesinin faturadaki kayıp-kaçak bedelini dağıtım şirketinden istemesiyle başlayan hukuki süreçte önemli bir karara imza attı.
Karara göre Kurul, 'karar düzeltme' talebi üzerine 17 Aralık'ta yaptığı toplantıda 'Hırsızın kullandığı kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez' diyerek, aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmetti. Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte faturanın yaklaşık yüzde 11'ini 'kayıp-kaçak bedeli' olarak tahsil ediyor.

Sektörü etkileyecek

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, abonelerden alınan kayıp-kaçak parasının iadesiyle ilgili verdiği karar (2014-7-11884 esas ve 2014-1045 sayılı karar) dağıtım sektörünü derinden etkileyecek. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun emsal teşkil edecek kararı sonucu aboneler dağıtım şirketlerinden sadece 2014 için 5-6 milyar lira kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edebilecek.
Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun tüketici lehine verdiği söz konusu kararın, bundan sonra davaların daha çok tüketici lehine sonuçlanacağı yönünde bir gösterge olduğuna işaret etti.

Bir hak daha var

Yargıtay, ilk olarak Mayıs'ta 'Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedelin alınmayacağına' karar verdi.
Ancak tarafların karar düzeltme için bir hakları daha olur.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, karar düzeltme talebi üzerine bu kararı verdiği için, bu karar bu anlamda nihai bir karar sayılıyor. Artık bu tür konularda emsal teşkil ediyor ve mahkemeler de bu tür talepleri Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı doğrultusunda değerlendiriyor.
Zaten 2014 mayıs ayından itibaren mahkemelerden çıkan kararlar hep bu yönde, yani tüketici lehine oluyor.

20 bin KOBİ'yi ilgilendiriyor

Potansiyeli olan fakat bugüne kadar ihracat yapmamış 20 bin KOBİ müşterisini tespit eden Akbank, bu firmaların ihracat yapabilmesi için 'Yürüyelim Arkadaşlar' kampanyasını başlattı. Bu atılım için 1.300 kişilik ekip kuran Akbank, 3 ayda belirlediği 20 bin KOBİ'nin hem çayını içecek hem de ihracat yapabilmelerinin önünü açacak.
2023 yılı ekonomi hedeflerinde için kişi başı milli gelirimizin 2.5 katı artışla 25 bin dolar seviyesine, toplam ihracatımızın da 3 katı büyüyerek 500 milyar dolara yükselmesinin hedeflendiğini belirten Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 'Bu hedeflerin tutturulmasında ihracatın desteği çok önemli. 2013 sonu itibarıyla ihracatın milli gelir içindeki payı %18 seviyesinde. İhracat performansımızı daha da artırarak bu payı 2023'de %25'lere çıkarmamız ülkemizin uzun vadeli hedeflerine yakınlaşmasında elimizi güçlendirecek. Dünyada ekonomik dengelerin de çok çabuk değişebildiğini görüyoruz.
İhracat yaptığımız pazarların çeşitlenebilmesi için ufak büyük demeden ihracat yapacak yeni firmalar çıkarabilmemiz gerekiyor' dedi.

KOBİ'ler için

2,500'ü aşkın çok geniş bir uluslararası bankacılık muhabir ağı ile KOBİ'lerin kolaylıkla yeni pazarlara ulaşmalarını ve işlemlerini avantajlı bir şekilde yapmalarını sağladıklarını da ifade eden Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Bülent Oğuz, 'İhracatçı KOBİ'lerimizin en çok yaptıkları dış ticaret işlemlerini gözönünde bulundurarak onlara özel bir tarife oluşturduk.
Bu tarife ile KOBİ'ler bankacılık işlemleri için tek bir sabit ücret ödeyecekler ve bankacılık işlemlerinde %40 maliyet avantajı yakalayacaklar' dedi.

İthale vergi geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye gelen cep telefonu, bilgisayar (PC) ve elektronik aletlere anti-damping vergisi getireceklerini açıkladı. Böylesine bir ek vergi uygulaması yerli üreticilerin pazar payını ciddi oranda artırabilir. Cep telefonu, PC, TV ve ev elektroniği işi yapan ithal markalar ise yerli ürüne karşı artacak fiyat hareketi sonrası pazar kaybı yaşayabilir.

İnandırıcı değil!

'Türkiye çok başarılı bir şekilde mobil telefon üretebiliyor, tablet üretebiliyor, laptop üretebiliyor' diyen Bakan Nihat Zeybekci, şöyle devam etti: Yaptığımız çalışmalarda Türkiye'ye gönderilen bir telefon üzerinde, '5 dolar veya 2.5 dolarlık iki kişilik montaj ve diğer maliyetler' diyor. İnandırıcı bulmuyorum.
Bunun üzerinde başka damping destek var. Gizli teşvik ve destekler var. Bunları araştırıyoruz. İçeride sanayicimizi korumak üzere yakında cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi gelecek gibi görünüyor.
Şu anda soruşturmalarda öyle bir gelişme var. Biz koyacağız. Soruşturmalarda somut verilere ulaşıldı. Dünya ticaret örgütüne tabi olan bir ülke olarak el aletlerinde ev aletlerine, elektronik ev aletleri cihazlarında inanılmaz haksız rekabet yaratıcı başka ülkelerin teşvikler var, destekleri var. Bunlarla ilgili bize düşen görev sektörlerimizi korumak.'
***

DİP EKSPRES

Kahve deneyimini yeniden tanımlıyor


Dünyanın en kaliteli kahve çekirdeklerinden hazırladığı içeceklerini rahat ve keyifli mağazalarında kahve severlerin beğenisine sunan Starbucks, perakende dünyasına yepyeni soluk getiren bir atılımla Seattle'da yeni bir mağaza açtı.
Yaklaşık 1.500 metrekare büyüklükte olan yeni mağazanın en önemli farkı, gelen misafirlerin kahvenin kavrulmasından kendilerine servis edilmesine kadar geçtiği tüm süreci izleyebilmesi.
Starbucks'ın Seattle'da açtığı yeni Reserve Roastery and Tasting Room mağazası, yalnız büyüklüğüyle değil konseptiyle de perakendecilik sektörüne yepyeni bir soluk getirdi.

10 yıllık rüya gerçekleşti

Starbucks CEO'su Howard Schultz'un '10 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesi' olarak değerlendirdiği bu dev mağaza, aynı zamanda bu konseptin yaygınlaşacağının da işareti. Schultz, 'Misafirlerimize dünyanın en güzel kahvesini sunma hedefi ile çıktığımız bu yolculuğun doruk noktası olan mağazamızda, misafirlerimize kahvelerimizi nasıl tedarik ettiğimiz, kavurduğumuz ve işlediğimiz üzerine kapsamlı ve duyulara hitap eden benzersiz bir deneyim yaşatıyoruz' dedi.