Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Akım'ın iptal olmasının ardından yeni hatla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, 'Türkiye, ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer, ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan' dedi.

Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin de vatandaşa bire bir yansıdığını söyledi. 'World Energy Outlook 2014' raporunun Türkiye tanıtımındaki konuşmasında, Türkiye'de elektriksiz bölge kalmadığını, doğalgazın da 2016'nın sonunda her yere ulaşacağını kaydeden Yıldız, iptal olan Güney Akım'a değinerek şunları söyledi:
'En son Sayın Putin'in ziyaretiyle birlikte Türkiye'nin de içine alındığı bir tartışma platformu oluşturuldu. 'Türkiye acaba AB'yi mi, yoksa Rusya'yı mı tercih edecek?' diye.
Güney Akım projesinin ortağı ve tarafı olan Türkiye değildir.
Güney Akım'ın ortakları 3 tane AB üyesi ülkenin firmalarıdır.

Bu projenin yapılıp yapılamayacağı daha önceden de konuşuluyordu ama Sayın Putin Türkiye ziyaretinde, aslında birçoğumuzun sürpriz olarak gördüğü şekilde, 'Bundan sonra Güney Akım kapandı, belki Türk Akımı'ndan bahsedebiliriz, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gaz satışı bundan sonra geride kaldı' dedi. Türkiye ne AB üyesi ülke olma ile alakalı girdiği serüvenden vazgeçer ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer.'

 
Demiryollarına 8.5 milyar yatırım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yeni yılda demiryolu projelerine ağırlık vereceklerini açıkladı.
Elvan 'Önümüzdeki yıl demiryolları için 8.5 milyar lira yatırım harcamamız olacak. Bu rakam birkaç yıl önce 3- 4 milyar liraydı. 2016 yılından itibaren ise yılda ortalama 12 milyar lira civarında bir demiryolu yatırımı yapmayı planlıyoruz' dedi.
Elvan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Ankara'yı İzmir'e bağlayan Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Polatlı'dan Afyonkarahisar'a kadar olan kesiminde yapım sürüyor.
Afyonkarahisar-Uşak arasındaki kesimle ilgili de ihaleye çıktık.
2015 yılında Turgutlu'ya kadar olan kesimin de ihalesine çıkacağız.
Banaz-Eşme arası 101 kilometre, Eşme-Salihli 74 kilometre, Salihli-Turgutlu yaklaşık 38 kilometre...
Bu 3 projemizin ihalesine 2015 yılında çıkmayı planlıyoruz.
17 Aralık'ta hizmete açılan Konya İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ne talep çok yoğun.
Gelecek haftanın biletleri tamamen tükendi.
Diğer hatlarımızda da yüzde 90'a varan bir doluluk oranı var.
Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin Türkiye bölümündeki çalışmalar durmadı.
Şu anda kış şartlarında 600 işçi çalışıyor. Proje 2015 sonu itibarıyla tamamlanacak.
Türk tarafındaki tünel çalışmalarını tamamladık ancak Gürcistan tarafındaki tünel çalışmaları tam olarak bitirilmedi.
Türkiye'den kaynaklanan bir gecikme yok.
Çanakkale Köprüsü, toplam 3 bin 623 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

 
Kader oylaması ertelendi

17-25 Aralık operasyonlarının ardından AKP'li eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu, kader oylamasını pazartesi günü yapacaktı.
4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk suçlamaları oylanacaktı.
Komisyon saat 15.00'da toplandı. Ancak toplantı 15.45'te başlayabildi. Toplantının başlamasının ardından MASAK raporuyla ilgili bazı tespitlere eski bakanların gönderdiği yazılı cevaplar gündeme geldi.
Erdoğan Bayraktar dışındaki 3 bakanın, bilirkişinin mal varlığı raporuna yazılı cevap verdiği öğrenildi.
Erdoğan Bayraktar ile ilgili bilirkişi, bir kuşku ve orantısızlık tespitinde bulunmamıştı.
Bu cevapları değerlendirip karar oluşturmaları için komisyon üyelerine 1 saat süre verildi.
Bu sırada AK Partili üyelerin oylamanın 5 Ocak tarihine ertelenmesi yönünde talebi olduğu öğrenildi.
Aranın ardından bakanların gönderdikleri cevaplar bilirkişi tarafından incelenmeye başladı.
Bilirkişinin, cevapları MASAK raporuyla karşılaştırdığı öğrenildi. Komisyon Başkanı Hakkı Köylü konuyla ilgili açıklama yaparak, 'Bilirkişiye bakıyorum. İşin içinden çıkabilirse görüşeceğiz. Çıkamazsa ertelemeyi düşünüyoruz' dedi. Ve akşam saat 19.00 sıralarında oylamanın 5 Ocak 2015 tarihine ertelendiği açıklandı.

 
Ucuz altın dönemi kapanacak

Son zamanlardaki fiyat düşüşüyle kuyumcularda çeyrek altın bulmak zorlaştı. Ancak fiyat düşüşlerinin böyle devam etmeyeceğini belirten kuyumcular, yeni yılda ucuz altın bulmanın zorlaşacağını ileri sürüyor.
2015 yılının ikinci çeyreğinde ons fiyatının bin 400 Amerikan Doları olmasını bekleyen kuyumcular, 145 TL olan çeyrek altının 180 TL civarında olabileceğini belirtiyor.
Burada bir not düşmek istiyorum.
Tabii ki bu görüş kuyumcuların.
Amaçları da belli, milleti alışverişe çekmek ve işlerini yoluna koymak.

***

SON NOKTA

6 Ocak'a kadar yoklar

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Genel Kurul'da, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın açık oylamasına 424 milletvekili katıldı. 2015 yılı bütçesi, 145 ret oyuna karşı 297 oyla kabul edildi.
2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı ise 141 ret oyuna karşı 293 oyla kabul edildi.
2015 bütçesinde 520.4 milyar lira gider, 499.5 milyar lira gelir öngörüldü.
Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 464 milyar 163 milyon 399 bin lira, özel bütçeli idarelere 53 milyar 69 milyon 588 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olmak üzere toplam 520 milyar 445 milyon lira ödenek verildi.

Öngörülenler belli oldu

Genel bütçenin gelirleri 442 milyar 586 milyon 345 bin lira, özel bütçeli idarelerin gelirleri 7 milyar 789 milyon 211 bin lirası öz gelir, 45 milyar 894 milyon 85 bin lirası hazine yardımı olmak üzere 53 milyar 683 milyon 296 bin lira olarak belirlendi. Düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleriyse 3 milyar 192 milyon 332 bin lira öz gelir, 20 milyon 260 bin lira Hazine yardımı olmak üzere toplam 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olarak öngörüldü.
Bütçede gelir toplamı 499 milyar 482 milyon lira olarak hesaplandı, özel bütçeli idarelerin net finansmanı ise 55 milyon 964 bin lira olarak tahmin edildi.

Meclis, Başbakanlık Tezkeresi ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı hakkında verilen Meclis Soruşturma önergelerinin görüşmelerini yapmak üzere, 6 Ocak 2015 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapandı.