Umarım doğrudur.
Ya da sevincimiz kendimizde kalmaz.
Kanadalı enerji şirketi Valeura, Trakya'da 3 yerde doğalgaz bulduğunu açıkladı.
Kanadalı şirket Valeura internet sitesinden Trakya'da yeni doğalgaz kuyuları bulunduğunu ve yeni 3 kuyudan çıkarılacak doğalgazla günlük 200 bin metreküp üretim yapılabileceğini açıkladı.
Çalışmaların Tekirdağ'ın Osmanlı köyünde devam ettiği ifade edilen açıklamada, arama-çıkarma faaliyetlerinde yeni geliştirilen üç boyutlu sismik araştırma araçlarının kullanıldığı kaydedildi.
Yaklaşık 3 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren şirketin Trakya'da 14 üretim-keşif lisansı bulunuyor.
Aklıma çok eski yıllarda Doğu ve Güneydoğu'da Amerikan şirketlerinin yaptıkları petrol aramaları geliyor.
Açılan kuyular ve kapatılanlar...
Hep bilinçaltımızda duruyor.
Bir de petrolcülerin açıklamaları...
Ve Ege Üniversitesi'nde bir ara amfiye adı verilen Prof. Dr. Recep Egemen'in mücadeleleri...

 
Aman petrol!...

2011 yılından bu yana, petrol fiyatları sürekli yüksek seyrederek, 100 dolar/varil seviyelerinde gezindi. Ancak bu yıl, haziran ayından bu yana yüzde 20'ye varan oranda düştü.

Kolaylık için

ING Bank, bankacılık müşterilerinin hayatını nasıl daha da kolaylaştıracağının cevabını arıyor
ING Bank'ın liderliğinde webBox iş birliğiyle hayata geçirilen bankacılık hackathon'u 'Hack-ING', 31 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Yazılım geliştiricilerinin, ister bireysel ister takım olarak katılımda bulunabildiği ve bankacılığı kolaylaştıran dijital çözümler geliştirmeye yönelik projelerin yarışacağı Hack-ING'e başvurular, 24 Ekim'e kadar devam edecek.
Hack-ING'de 'daha kolay bankacılık' için fikirler görücüye çıkacak...
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Hack-ING hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
ING Bank olarak, bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olma hedefimizle böyle bir etkinliği sahiplenmekten dolayı çok heyecanlıyız. Yeni nesil bankacılık stratejimiz çerçevesinde, dijital ve mobil teknolojileri bankacılık süreçlerimize entegre ederek, müşterilerimize daha kolay ve zahmetsiz bir bankacılık deneyimi sunmak için çözümler yaratıyoruz. Biz, dijital ve mobil platformların etkin kullanımı ile zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde finansal çözüme ihtiyaç duydukları her an müşterilerimizin yanında olan bir banka olacağız. Bu nedenle, bankacılık alanında geliştirilecek her türlü teknolojik fikir ve projenin destekçisiyiz. Hack-ING katılımcılarının üreteceği projelerin yaratacağı katma değere inanıyoruz.
Hack-ING'de dereceye girenler; 10 bin, 5 bin ve 2.500 TL'lik Teknosa çekleri ile ödüllendirilecek.
Türkiye'de yaklaşık 350 şube ile hizmet veren ING Bank'ın bankacılık stratejisi, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyümesine paralel bankacılık yapıyor.

Sınırlı büyüme...

Türkiye'de sanayi üretimi yılın üçüncü çeyreğinde her ne kadar yeterli olmasa da çarklarda hareket olduğunu ortaya koydu.
Ağustosta geçen yılın aynı ayına göre takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 5.2 artan sanayi üretimi temmuza göre ise frene bastı.
Sanayi üretimi ağustosta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak ise yüzde 1.4 geriledi.
Bu düşüş Ekim 2013'ten beri görülen en yüksek düşüş oldu.
Yılın ilk sekiz ayında sanayide büyüme yüzde 4.2 olurken, sadece üçüncü çeyreğin iki ayında yüzde 4.4'lük büyüme yaşandı.

 
Piyasalar baş döndürüyor...

Piyasalar, ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) gelen açıklamalarla bir gün toparlanıyor, bir gün düşüyor. Analistlere göre, bu dalgalı seyir bir süre daha devam edecek. Küresel piyasalardaki dengesiz seyir içeriye de yansıyor. Öte yandan, iç piyasada Suriye riski de fiyatlandığı için dalga boyu diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla.


Borsa düştü, dolar yükselişte

FED ağız değiştirdi, dolar yükselişe geçti.
FED tutanaklarında yer alan 'güvercin' ifadelerle düşüşe geçen doları Fed yetkililerinden gelen açıklamalar yükseltti.
ABD Merkez Bankası'ndan yükselen farklı sesler, döviz piyasalarında da etkili oluyor. Faiz artırımlarının öngörülenden daha geç başlayacağına yönelik işaretlerin etkisiyle düşen dolar, 'faizlerin daha erken artması gerektiği'ne ilişkin açıklamalarla yeniden yükselmeye başladı.
ABD Merkez Bankası tutanaklarının açıklanması sonrası 2.25 liraya kadar inen dolar, yeniden yükselerek 2.28 lira düzeyini de geçti. Bu sabah ilk işlemlerde 2.2750 lira dolayında hareket eden dolar, daha sonra 2.2845 liraya kadar çıkarken, euro da 2.89 lira sınırını geçerek 2.8935 liraya yükseldi.

 
ABD Merkez Bankası'ndan farklı sesler

Doların yönünü yeniden yukarı çevirmesinde ABD Merkez Bankası'nın üyelerinden yükselen sesler etkili oldu.
Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, faiz artırımlarının 'gelecek yılın ortaları gibi' başlayacağını söyledi.
ABD Merkez Bankası üyelerinden St. Louis Başkanı James Bullard da faizlerin 2015'in ilk çeyreğinde yükseltilmesinden yana olduğunu söyledi.
San Francisco Başkanı John Williams da 'Ekonomi veya enflasyon fazla hızlanırsa, faizleri daha erken artırmamız gerekir' dedi.

 
***

DİP EKSPRES

Türkiye üretimi organik ürünler


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ev sahipliğinde,13-15 Ekim 2014'te, İstanbul'da gerçekleştirilecek olan 18. IFOAM Dünya Organik Kongresi boyunca verilecek tüm yemeklerin ve meyve sularının tamamı, Türkiye'de üretilen organik ürünlerden karşılanacak.
Ayrıca, kongrenin karbon ayak izi de sıfırlanacak.

Yüzlerce delege

1000'den fazla uluslararası delegenin katılması beklenen 18. Dünya Organik Kongresi boyunca yapılacak tüm faaliyetlerin doğaya verdiği zararı minimuma indirmek ve yapılan diğer kongrelere örnek oluşturmak amacıyla, kongre boyunca verilecek yemekler, Türkiye'de üretilen organik gıdalarla yapılacak. Tavuğundan etine, elmasından pirincine kadar her gıda organik sertifikalı olacak. Kahve araları, gala yemekleri ve tekne turlarının yemekleri de tamamen organik gıdalarla hazırlanacak. Kongrede ikram edilecek meyve suları ve süt ürünleri de organik sertifikalı olacak.


Anlaşma yapıldı

Kongre organizatörü olan Buğday Derneği, küresel iklim değişikliğine yol açan karbon salınımını da sıfırlamak amacıyla, uluslararası Soil & More şirketiyle anlaştı.
Şirket, uluslararası uçuşlar, konaklanacak gün sayısı, kongreye bağlı yapılacak turlar, basılı tanıtım materyalleri ve kongre merkezinin kullanımını da hesaba katarak, kongrenin karbon ayak izini hesaplayacak.
Daha sonra, bu miktarda karbonu sıfırlamak üzere, anlaşmalı olduğu kompost üretim şirketlerinden biri ile çalışarak, çıkan karbonun atmosferden geri çekilmesine katkıda bulunacak.
Kompost, normal şartlar altında çöpe giden ve küresel iklim değişikliğine yol açan organik atıkları gübreye dönüştürerek atmosfere metan gazı salınımını engelliyor.