Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan Türk hazırgiyim sektöründe yeni açıklanan 'Aile Paketi' tedirginliği yaşanıyor. Türkiye'de son rakamlara göre tüm iş kollarındaki çalışabilir konumdaki kadınların sadece yüzde 29'u istihdam edilirken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 60'lara kadar yükseliyor.
Oysaki Türk hazırgiyim sektöründeki kadın istihdamı yüzde 64 seviyelerinde. Bu doğrultuda; açıklanan 'Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması' programının hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünü direkt olarak olumsuz etkilemesinden korkuluyor.

Altından ne çıkacak?

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve kamuoyunda 'aile paketi' olarak değerlendirilen yeni eylem planına sektörler temkinli yaklaşıyor. Plan çerçevesinde doğum yapan ve çalışan annelere normal izin sürelerinin yanı sıra yarı zamanlı çalışma hakkı, doğum yardımı gibi ilave haklar getiriliyor. Yeni planın; toplam çalışan sayısının yüzde 64'ünü kadınların oluşturduğu hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne etkisi diğer sektörlere oranla çok daha fazla olacak.

Pek iç açıcı değil ama...

Kırkıncı yılında, Türkiye Otomotiv Sanayii Derneği tarafından hazırlanan '2014 Aralık ayı üretim, ithalat, ihracat, satış değerlendirme raporu ve basın özeti' elime geçti. Rapora göre; 2014 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam pazar, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 oranında azalarak 807 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 12 oldu ve pazar 587 bin adede geriledi. Herhalde bu rakamlar bizim üst yöneticileri biraz düşünmeye sevk etmiştir.
Yani işler pek iyi değil...
Özellikle bu yıl sıkıntı daha da büyüyecek.

İnşaat sektörü etkiledi

2014 yılı Ocak-Aralık döneminde hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 180 bin düzeyine geriledi. 2014 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre ağır ticari araç pazarında değişiklik olmadı ve pazar 40 bin düzeyinde gerçekleşti. Ancak, inşaat sektöründeki gelişmelerin etkisiyle 2014 yılında 2013 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 12 oranında artarak 35 bin adet düzeyine yükseldi.

Uçak seferleri etkiledi

Buna karşılık, otobüs pazarı yüzde 66 gibi önemli oranda azaldı ve 1.378 adet oldu, bu azılışta yerel yönetimlerin alımlarını sınırlandırması doğrudan etkili oldu. Son 10 yıllık ortalamalara göre toplam pazar yüzde 9,4 otomobil pazarı ise yüzde 23,5 oranında arttı. Hafif ticari araçlar (HTA) pazarı yüzde 19,5 oranında azaldı.
10 yıllık ortalamalara göre kamyon pazarı yüzde 7,3 artarken, otobüs pazarı ise yüzde 32,5 oranında düşüş gösterdi.
Raporda açıkça yerel belediyelerden söz ediliyor. Bilindiği gibi artık İzmir Büyükşehir Belediyesi de, Paris'te olduğu gibi, bundan böyle sadece 'elektrikli otobüs' alacağını açıkladı.
Otomobil pazarında ithalatın pazar payı 2014 Aralık ayında yüzde 71 düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan 2014 Aralık ayında ithal hafif ticari araçların pazar payı yüzde 38 düzeyinde gerçekleşti.

Övünüyoruz ya!

2014 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı yüzde 7 oranında, otomobil ihracatı ise yüzde 20 oranında arttı. 2014 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam ihracat 885 bin adet, otomobil ihracatı ise 582 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 12 azalış ile 303 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise yüzde 13 artış ile 17.014 adet oldu.

Üretimde durum

2014 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 4, otomobil üretimi ise yüzde 16 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 1.170 bin adet, otomobil üretimi ise 733 bin adet düzeyinde gerçekleşti.
2014 yılı Ocak-Aralık döneminde üretim, küçük kamyonda yüzde 24, otobüste yüzde 23, kamyonette yüzde 12, minibüste yüzde 6 oranında azaldı, büyük kamyonda yüzde 3 midibüste ise yüzde 2 oranında arttı.
Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği verilerine göre, 2014 yılı Ocak-Aralık döneminde ayında toplam ihracat, 2013 yılı aynı dönemine göre yüzde 6 oranında arttı ve 22,7 milyar $ oldu. Bu dönemde, toplam ana sanayi 6, yan sanayi ihracatı ise yüzde 5 oranında arttı.

Ölçüyü tutturamaya...

Hazır ambalajlı ürünlerde tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi amacıyla denetim faaliyetleri aralıksız sürüyor. Söz konusu denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ile ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgileri kontrol ediliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl yaptığı hazır ambalajlı mamul denetiminde 353 üründe aykırılık tespit etti.
Miktarı eksik olan 62 ürün ve etiket bilgisinde aykırılıklar belirlenen 5 ürünün üreticilerine toplam 165 bin lira para cezası uygulayan Bakanlık, kalan 286 ürünün üreticilerine ise gerekli düzeltilmeleri yapmaları için süre verdi.
Bakanlık, bu kapsamda 2014 yılında 2 bin 791'i gıda, 295'i de gıda dışı olmak üzere toplam 3 bin 86 hazır ambalajlı ürünü denetledi. Yapılan denetim sonucunda 353 üründe aykırılık tespit edildi.
Söz konusu 353 üründen 62'si için miktar eksikliğinden, 5'i için de etiket bilgisindeki aykırılıktan, üreticilerine toplam 164 bin 755 lira para cezası uygulandı. Etiket bilgilerinde aykırılık tespit edilen 286 ürüne ise insan sağlığı, can ve mal güvenliği sebebiyle gerekli düzeltilmeleri yapmaları için süre verildi.

Kentsel dönüşüm, enerji tasarrufu...

Enerji Verimliliği Haftası'nda enerji tasarrufunun, ithalatta dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için önemine dikkat çeken Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, kentsel dönüşümün, tasarruf sağlayan çevreci binalar kurmak için bir fırsat olduğunu söyledi. İbrahim Tuza, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, ithalat yükünün ağır olduğu enerjide tasarrufun hayati olduğunu ifade etti.
Bu anlamıyla kentsel dönüşümün tasarruf sağlayan çevreci binalar kurmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Tuza, 'Ülkemiz enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke. Bu anlamıyla enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik ülkemiz için oldukça hassas bir konu. Bu noktada kentsel dönüşümle 20 yılda yapılması planlanan 6.5 milyon konutta, doğru ürün ve doğru uygulamalarla sağlanacak enerji tasarrufu, ülkemizin ciddi bir kazanım elde etmesi adına önümüzde bir fırsat' dedi.

***

DİP EKSPRES

Avea'nın' Sıra Dışı Müzik' konseri


New York Times'ın hakkında 'O İran'ın Bob Dylan'ıdır, Müziği ise Acem-Blues'dur' dediği Mohsen Namjoo, bu yıl 6.'sı düzenlenen Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri kapsamında Türkiye'de ilk konserini 28 Ocak'ta Ankara'da, 30 Ocak'ta ise İstanbul'da veriyor. Türkiye'de ilk kez konser verecek olan sanatçı, 28 Ocak 2015 Çarşamba akşamı Congresium Ankara'da, 30 Ocak Cuma akşamı ise İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Salonu'nda müzikseverlerle buluşacak.
Rock ve cazı geleneksel İran müziği ile harmanlayarak bugünün gençliğinin ruhuna dokunan Namjoo'nun eserlerinde Hafız, Şems, Mevlana gibi isimlerin etkileri açıkla görülebiliyor.

İran Edebiyatı

İran'ın geleneksel enstrümanlarından setar'ı da çalabilen Namjoo'nun şarkı sözlerinin en büyük kaynağı ise zengin İran edebiyatı...
2011 yılında 'Useless Kisses' ve 2012'de Stanford Üniversitesi performansının canlı kaydını içeren 'Alaki' albümleri Payam Entertainment tarafından yayınlanan Namjoo'nun son albümü 'Trust the Tangerine Peel' ise bu yıl yayınlandı.