Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1 Kasım seçimlerinin ardından geçici bütçe yaptıklarını ve asıl bütçeyi TBMM'ye sevk ettiklerini hatırlattı. Bu arada, birtakım vergi düzenlemeleri yaptıklarını belirterek, '2016 yılında herhangi bir vergi artışı planlamıyoruz' dedi.
Fakat daha sonra, bu konuda söz vermediğini açıkladı.
Yılbaşında birtakım vergi düzenlemeleri yaptıklarını ve bazı artışlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Ağbal, 'O artışları da bütçemizin gelir tarafına yazdık. Dolayısıyla, şu an itibarıyla, 2016'da herhangi bir vergi artışı planlamıyoruz' diye konuştu.
Uzun konuşmasının sonunu ise şöyle bağladı:
'Ayağımız yorganımıza göre uzatıyoruz. Dolayısıyla gayet iyi gidiyoruz. Vergi ile ilgili olarak şu anda bir planımız ve düşüncemiz yok ama her zaman da şunu söylüyorum.:
Herhangi bir şekilde ileride bütçe disiplini konusunda bir sıkıntı olursa, bir şeyler ihtiyaç olarak karşımıza gelirse onun gerektirdiği tedbiri almaktan da kaçınmayız!'
Nasılsa bizler balık zekâlıyız, hemen unutuyoruz.
Bu ne demek?
Arada zamları da yaparız, dolaylı ve dolaysız vergileri de arttırırız.
'Zam değil ayarlama yapıyoruz!' zihniyeti ile yine hoşumuza gidecek sözcükler bulurlar.
Buna benim gibi birçok kişinin bildiğini ve inandığını da söyleyebilirim.

Yalama durumuna geçtiler!

Bu arada bir anımsatma yapayım:
Almanya Başbakanı Merkel, Erdoğan'a 'Suriye Desteği' vereceğini ve Türkiye'ye maddi destek vereceğini açıklamıştı.
Daha sonra Türkiye, geçen Kasım'da Avrupa Birliği'yle imzaladığı anlaşma sonucunda Avrupa'ya mülteci geçişinin önleyecek tedbirleri hayata geçirme karşılığında 3 milyar euro mali yardım alacaktı.
Bu para henüz verilmedi. Şimdi de bazı İtalyanlar ve Fransızlar mali desteğe karşı olduklarını belirten açıklamalar yapıyorlar.
Yardım destek ve parası gelemediği gibi, şu anda binlerce Türkmen de, Rus, Suriye ve Kürtlerin saldırılarından kaçarak ülkemize sığınmaya çalışıyor. Bunların ihtiyaçları ve masrafları da yine bizim tarafımızdan karşılanıyor.
Yani yama tutmayacağı gibi yırtığın büyüyeceği görülüyor, gibi.

Musa Çam'ın belirlediği gerçekler!

Bu arada CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2016 Bütçesinin tümü üzerine yapmış olduğu konuşmadan bazı paragrafları dikkatinize sunmak istiyorum: 'Ne yazık ki Türkiye bir hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaşıyor. Bunu hayatın her alanında görüyoruz yaşıyoruz. Türkiye, suçluların cezasız kaldığı, suçsuzların zindanlara atıldığı, zulüm gördüğü, horlandığı bir dönemden geçiyor. Yaşanan bütün bu haksızlıkların, hukuksuzlukların gerisinde kamu kaynaklarının nasıl talan edildiğini, birilerine nasıl peşkeş çekildiğini dolayısıyla halkın nasıl soyulduğunu görmemizi engelleme niyetinin yattığını biliyoruz. Konuşmama, bütçe uygulamalarında yapılan bir hukuksuzluğu anlatarak başlamak istiyorum.

İlgi ve alakası yok!

2015 yılında Meclis hükümete, 472 milyar 992 milyon liralık bir bütçe ödeneği verdi. Bir süre sonra baktık, bütçedeki ödeneklerin meclisten gecen bütçeyle ilgisi ve alakası yok. Maliye Bakanı, kafasına göre A bakanlığının ödeneğini iptal edip, B bakanlığına yeni ödenek veriyor.
Hepimizin yakından bildiği bir örneği tekrarlamak istiyoru:
Meclis 2015 yılı için Cumhurbaşkanlığına 397 milyon lira ödenek verdi. Maliye Bakanı, 'bu yetmez' deyip Cumhurbaşkanlığın ödeneğini 543 milyon liraya çıkardı.
Yani 146 milyon lira daha ödenek aktardı. Cumhurbaşkanı da 471 milyon lira harcadı.

Bonkörlük kimlere?

Meclis, Başbakanlığa '929 milyon lira ödenek kullanabilirsin!' demiş. Daha doğrusu Başbakanlık 2015 yılı bütçesi hazırlanırken, 'Bana 929 milyon lira yeter!' diyerek buraya gelmiş. Meclis'te bunu onaylamış. Maliye Bakanının bonkörlüğü tutmuş, Başbakanlığa 1 milyar 536 milyon lira daha vermiş. Başbakanlığın ödenekleri bir kalemde olmuş 2 milyar 456 milyon lira.

Üç kuruluştan başka örnek!

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Meclis, 5 milyar 753 milyon liralık bir bütçe vermiş. Maliye Bakanı 'bu ödenek sana fazla' demiş, 2 milyar 178 milyon lirasını kesip 3 milyar 564 milyon liraya indirmiş. Sonuçta Diyanet işleri Başkanlığı 6 milyar 37 milyon lira harcamış. Yani Maliye Bakanı'nın fazla bulduğu başlangıçtaki ödeneği göre 300 milyon lira fazla harcamış. kinci ve en tipik örnek Milli Eğitim bakanlığı. Meclis Milli Eğitim Bakanlığına 62 milyar liralık ödenek vermiş. Maliye Bakanı 'Bu sana fazla!' demiş, 16 milyar 917 milyon lirasını kesmiş. 'Sana 45 milyar yeter!' demiş.
Milli Eğitim Bakanlığı 62 milyar 218 milyon lira fiilen harcamış. Yani başlangıçtaki tutara çok yakın.

Yandaşların 'alçakça' propogandası

Maliye Bakanı'nın bu tasarrufundan sonra her iki kuruluş da 'ödeneğinden fazla' harcama yapmış gibi bir konuma düşmüş.
Aslında bu Kanuna göre suç. Kesin hesap görüşülürken bizden bu fazladan ödenek kullanımı için tamamlayıcı ödenek talebinde bulunacaklar. Şimdi biz Maliye Bakanı'na 'Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet niçin ödeneğinden fazla para harcadı' diye sorsak, ne diyecekler: 'Öğretmene, imama maaş vermeyecek miyiz?' diyerek kendilerini savunacaklar. Bizi (CHP), kamuoyunun gözünde öğretmenin, imamın maaşını sorguluyor pozisyonuna düşürmeye çalışacaklar. AKP'nin yazılı ve görsel basındaki, sosyal medyadaki faşist trollerini üzerimize salacaklar. Vay, 'CHP'liler imamın, öğretmenin maaşı için ödenek verilmesine karşı çıktı!' diye alçakça propaganda yapacaklar.

Külahlar değiştiriliyor!

Oysaki Meclis, başlangıçta öğretmene de imama da yetecek kadar ödeneği zaten vermiş. Sen ne olduğu belirsiz harcamaları finanse etmek için Alinin külahını Veli'ye Veli'nin külahını Ali'ye giydiriyorsun.

Milyon Ali,i keseyi açmadı mı?

Üçüncü örnek ise Ulaştırma Bakanlığı.
Ulaştırma Bakanlığına başlangıçta 13 milyar 855 milyon lira ödenek vermiş.
Bir bu kadar ödeneği de Maliye Bakanı vermiş ve Ulaştırma Bakanlığı 2015 yılında tam 26 milyar lira harcamış.
Meclisin öğretmenin, imamın maaşı için verdiği ödenek, Maliye Bakanının eliyle döşediği bir hortumla havuza bağlanmış.
E kolay değil, havuz büyük, orayı doldurmaya meclisin verdiği para yetmez, Maliye Bakanının da bir el atması gerekir.

Aman dikkat! Size ne?

Meclis, Milli Savunma Bakanlığına 22 milyar lira ödenek vermiş. Maliye bakanı 'Bu sana yetmez bizde para çok al sana 10 milyar lira daha' demiş. Ama Milli Savunma Bakanlığı yılın tümünde Meclisin verdiği ödenek kadar ancak para harcayabilmiş.
Niçin acaba?
Şimdi sorsak; 'Milli Savunma Bakanlığının ödeneğini yıl içerisinde niye bu kadar artırdın?' diye, yine bu faşist propaganda makinesini çalıştırıp bize 'terörle mücadele etmeyelim mi?' diye saldıracaklar.
Tamam da Milli Savunma Bakanlığının kullanmayacağı bir ödeneği niye veriyorsun?'

Başkanlık sistemi gibi!

Özet olarak Maliye Bakanı bu meclisten gecen 2015 bütçesinden geçen yıl 30 milyar 386 milyon liralık ödeneği iptal etmiş, yerine 51 milyar liralık yeni ödenek eklemiş. Rakamlara baktığımızda Maliye Bakanı adeta bütçeyi yıl içerisinde kendisi yeniden yapmış. Yani yazımın başında belirttiğim gibi, biz bir süre sonra zam da, vergi artışı da bekleyelim...
Gelişmeler ve rakamlar bunu gösteriyor. Zaten hep söylüyoruz:
İzmir hakkını almadığı gibi, özellikle İzmirli sürücüler yedikleri haklı- haksız trafik cezaları ile bütçeyi düzeltiyor.
Nedense sadece dolaylı yönden buna karşı çıkan bir kişi var, o de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu...
Kocaoğlu, İzmir'de trafik sorununun trafik polislerinin çalışması ve görevlerini yapmaması nedeniyle yaşandığını söylüyor.
Biz de, 'Düzgün trafik yetkililerin işine gelmiyor. Aksi halde her araca park yasağı yazabilirler mi?' diyoruz.

KESİAD'ın yeni başkanı Zeki Yöndem

Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (KESİAD) gerçekleştirilen seçimli olağan genel kurulunda yönetime aday olan Eko Endüstri firmasının sahibi Zeki Yöndem oybirliğiyle derneğin yeni başkanı oldu.
Kemalpaşa Ramada Oteli'nde yapılan genel kurula Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Kamil Porsuk, KESİAD'ın kurucu başkanı ve Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Başkanvekili Fahrettin Selçik ile dernek üyeleri katıldı.

LODA ödüllendirildi

Mobilya sektörünün en önemli fuarlarından olan İMOB Fuarı, CNR Fuar Merkezi'nde ziyaretçilerini kabul ediyor. Dünyanın en önemli ikinci, Türkiye'nin en önemli birinci fuarı olma özelliğine sahip olan fuara ev sahipliği yapan MOBSAD, en iyi konsept ödülüne Loda Mobilya'yı layık gördü.

Garanti'den Selçuklu çiftçilere...

Garanti Bankası, Selçuk Ziraat Odası Başkanlığı'yla, odaya üye çiftçilere uygun vade ve faiz oranlarıyla avantajlı kredi sağlamak üzere anlaşma imzaladı. Garanti Bankası adına Selçuk Şube Müdürü Erkan Tokelli ile Selçuk Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İbrahim Erdallı'nın imzaladığı anlaşma sayesinde; odaya kayıtlı Selçuklu çiftçiler, Garanti'nin kredi paketlerinden ve yenilikçi ürünlerinden uygun koşullarla faydalanabilecek. Çiftçiler, kendilerine sunulan özel fırsatlar dâhilinde, ihtiyaç duydukları krediyi Garanti Bankası'ndan alabilecek

***

DİP EKSPRES

İlk sertifikalar EBSO'dan

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve yetkilendirme yapmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi'nin (MEYBEM) Ankara dışında ilk mesleki yeterlilik sınavını gerçekleştiren Ege Bölgesi Sanayi Odası, başarılı olanlara da yasanın zorunlu hale getirdiği sertifikalarını bugün saat 17.00'de, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar tarafından verecek.