Asya Altyapı Yatırım Bankası (AAYB), yeni koronavirüs salgınından etkilenen üye ülkeleri desteklemek için 5 milyar dolarlık fon oluşturdu. Bankadan  yapılan açıklamaya göre, fonun salgından ciddi etkilenen kamu ve özel sektörler için hızlı finansman sağladığı bildirildi.

AAYB, söz konusu girişimin G20 Liderler Özel Zirvesi’nde varılan mutabakatları yerine getirdiğini kaydetti.

AAYB’nin açıklamasına göre, gelecekte en az 18 ay içinde üye ülkelerin acil sağlık alt yapı projeleri ve salgından ciddi etkilenen alt yapı projeleri gibi projelerine finansman sağlanacağı belirtildi.

AAYB’nin fonu ayrıca, salgından etkilenen imalât gibi diğer verimli alanlara finansman sağlayacak.

AAYB Başkanı Jin Liqun, AAYB’nin diğer uluslararası kalkınma örgütleriyle iş birliğini güçlendirerek üyelerin finansman ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap vereceğini söyledi.

Bağışlara devam ediyor

Çin hükümeti, Çinli şirketler ve sosyal örgütlerin sağladıkları, Covid-19 salgınıyla mücadele malzemeleri Rusya, Afganistan, Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Hindistan gibi ülkelere ulaştırıldı.

Çin hükümetinin Rusya’ya bağışladığı ilk grup yardım malzemeleri Moskova’ya ulaştı.

25,5 ton ağırlığındaki malzemeler arasında cerrahi maske, koruyucu giysi ve cerrahi eldivenler yer alıyor.

Bundan önce Jack Ma Vakfı ve Alibaba Vakfı, mart ayında 1 milyon maske ve 200 bin test kiti bağışlamıştı.

Şubat ayında ise Rusya’dan salgınla mücadeledeki Çin’e 23 ton malzeme sağlanmıştı.

Çin hükümeti ve Jack Ma Vakfı’nın sağladığı yardım malzemeleri dün Afganistan’ın başkenti Kabil’e ulaştı. Tıbbi koruyucu giysi, maske ve solunum cihazı dahil malzemeleri Afganistan’ın 2. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sever Daniş karşıladı. Daniş, bağışın iki ülke arasındaki kardeşliğin simgesi olduğunu dile getirdi.

Türk Cumhuriyetlerine de bağış yapılıyor.

Çin hükümetinin sağladığı cerrahi maske ve test kitleri gibi malzemeler önceki gün Sri Lanka Sağlık Bakanlığına teslim edildi.

Çin’in Bangkok Büyükelçiliği ve Çin Bankası’nın sağladığı malzemelerin ilk grubu Bangkok'a ulaştı, diğer malzemeler yakında gönderilecek.

Çin’in Malezya’nın Kota Kinabalu’daki başkonsolosluğu ve oradaki Çin şirketlerinin yerel hükümete bağışladığı yardım malzemeleri  Kota Kinabalu’ya ulaştı.

Jack Ma Vakfı ve Alibaba Vakfı'nın Hindistan Kızılhaç Derneği'ne gönderdiği yardım malzemelerinin ilk grubu Yeni Delhi'ye ulaştı. Kalan malzemelerin birkaç günde ulaşması bekleniyor. Çin ve Laos'un iş birliğiyle kurulan Laos Asya-Pasifik Uydu Şirketi, Laos'un salgınla mücadelesine fon bağışı yaptı.

Çin'in Kırgızistan'a gönderdiği ikinci grup yardım malzemeleri Bişkek'te teslim edildi.

Bu malzemelerin çoğu test kitleri.

Çin'in Azerbaycan'a gönderdiği ilk grup yardım malzemeleri Bakü'de teslim edildi.

Test kitlerinden oluşan ilk grup yardım malzemelerinin devamının geleceği bildiriliyor.

Dış ticareti artırmak için

Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik daralma yaşayan Çin, bu olumsuz tabloyu gidermek için dış ticareti geliştirecek adımlar atıyor.

Ülkenin Ticaret Bakanı Zhong Shan, Covid-19 küresel pandemiden en çok darbe alan sektörlerin ‘şok açılım ve teşvik’ ile destekleneceğini açıkladı.

Pandemiye rağmen Çin, dış dünyaya kapılarını kapatmak yerine tam tersine ardına kadar açacak; dış ticaret ve lojistik sektörüne güçlü destekler verecek.

Zhong’un konu hakkındaki açıklamaları, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin ‘amiral gemisi’ olarak bilinen Qiushi Journal adlı dergide yayımlanan bir makalede yazdı.

Sınırlar arası e-ticaret bağlamında ithalat ve ihracat değeri, yılın ilk iki ayında, yüzde 36,7 artarak 17,4 milyar yuana (yaklaşık 2,45 milyar dolar) çıktı. Tam salgın ortasındaki bu skor büyük bir potansiyelin varlığına işaret ediyor.

Araç muayene süreleri uzatıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ülkemizde de görülen koronavirüs salgını sebebiyle araç muayene sürelerini uzattı.

Bakanlığın aldığı karar ile ‘Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle araç muayene süreleri yeniden düzenlendi. Buna göre, Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle süresi gelen araçlarının muayenesini bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde gerçekleştiremeyen motorlu taşıt sahipleri, söz konusu sürenin bitiminden itibaren 45 gün içinde bu işlemi yaptırabilecek. Bu süreler gerektiğinde Bakanlıkça uzatılabilecek.

DİP EKSPRES

İlk etapta 40 bin adet

Konak Belediyesi’nin 1. Kadriye Semt Merkezi maske üretim atölyesine döndü.

Merkezi ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, maskelerin sahada çalışan belediye personeline ve sağlık çalışanlarına dağıtılacağını açıkladı.

Merkezde sabahtan öğle saatlerine kadar Konak İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı öğretmenler maske dikiyor. Maske dikimi öğleden sonra da gönüllülerle devam ediyor.

Merkezde ilk etapta 40 bin adet dikilmesi hedeflenen maskeler hem sahada çalışan belediye personeline hem de sağlık çalışanlarına dağıtılacak.

Amerika’daki durum

Amerika'nın rekor istihdam büyümesi mart ayında sona erdi

Amerika'da Corona virüsü pandemisini kontrol altına almak için getirilen katı önlemler, istihdamda 113 aydır kesintisiz devam eden rekor düzeydeki büyümeyi sonlandırdı.

Pandemi nedeniyle iş yerlerinin ve fabrikaların kapanması, ekonominin resesyonda olduğunu doğrular nitelikte.