FİNANS EKSPRES

500 büyükte EBSO’dan 53 üye

Abone Ol


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük çalışmasında; firmaların toplam cirosunun; 2011 yılında 2010 yılına göre yüzde 29,7 artarken, EBSO’nun yapmış olduğu Üretimden Satışlarına Göre Büyük Sanayi Kuruluşları çalışmasında esas alınan 100 büyük firmada bu artış yüzde 24 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yorgancılar, “500 Büyük firmanın Üretimden Satışları 2010 yılına oranla yüzde 27 artarken, EBSO’nun çalışmasında firmaların üretimden satışları yüzde 22 arttı. Çalışan sayısı açısından baktığımızda 500 Büyük firmanın Çalışan Sayısı 2010 yılına oranla yüzde 4.3, 100 Büyük firmamızda da artış bu oranın üstüne çıkarak yüzde 7 artmıştır. 500 büyük firmanın ihracatı yüzde 17,8 artarken, Odamız üyeleri alternatif pazarları zorlayarak ihracatlarını yaklaşık bu oranın iki katına çıkarmışlardır” dedi.

Özsermaye yapısı yetersiz olan reel sektörün, gerek işletme sermayesi gerekse yatırımlar için borçlanmayı tercih ettiğini kaydeden Yorgancılar, bu gerçeğin gerek EBSO, gerekse İSO’nun çalışmasında bir kez daha çok net olarak görüldüğünü ifade etti.
500 Büyük firmanın borçlarının toplamı yüzde 20 artarken, EBSO’nun çalışmasında firmaların borçlarının yüzde 14 arttığına dikkat çeken Yorgancılar, “500 Büyük firmanın yaklaşık yüzde 140.7 olan borç oranı, Odamızın yapmış olduğu üretimden satışlarına göre büyük sanayi kuruluşları çalışmasında da yüzde 127,2 oranındadır. Oranın yüzde 100’ü aşması durumu risklidir. Borç/aktif oranı işletmenin yatırımlarının finansmanında ne ölçüde borç kullanıldığını ifade eder. Yüzde 50’nin altındaki oranlar tercih sebebidir. İSO’nun 500 büyüğünde borç/aktif oranı yüzde 58.5, Odamızın 100 büyük firmasında yüzde 56 ile risk sınırı 2010 yılında aşılmıştır” diye konuştu.

Finansman temininde yaşanılan sıkıntıların, firmalarımızın borçlanma açısından riskli bir tablo sergilemesine sebep olduğunu anlatan Yorgancılar, özel sektörün son 2 yılda özellikle kısa vadeli borcundaki yüzde 73 oranındaki artışın, borçlanmadaki sağlıklı olmayan yapıyı ve borçlanmaya olan bağımlılığı bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ardından İstanbul Sanayi Odası’nın çalışmasında verilerin adeta birbirini teyit eder durumda olduğuna işaret eden Ender Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Her iki çalışmada da görmekteyiz ki; hem Türkiye genelinde hem de İzmir özelinde firmalarımızın içinde bulundukları durum benzerlik arz etmektedir. Satışları aynı oranlarda artmış, aynı oranlarda borçlanmışlardır. Türkiye’nin 500 Büyük firmasının da, İzmir’in 100 Büyük firmasının da sıkıntıları aynıdır. Çünkü bu bir Türkiye gerçeğidir. Kaynak yaratamama sorunu, düşük karla çalışma durumu sadece 500 Büyük Firmanın sorunu değildir. Buna bu açıdan bakarak Türk sanayinin geleceği mutlaka yeniden değerlendirilmelidir. İhracata dayalı büyümede, gerçekçi kur politikasının zorunluluğu, ilk çeyrek büyümesinde kendini göstermiştir.  O nedenle, Türk sanayisi faiz-döviz kıskacında kendi haline bırakılmamalıdır. Listeye giren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum.”