Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, dünya genelinde deri ve deri mamulleri ürünlerine talep olmadığını belirtti. Zandar, "İthalatçılarda para kalmadı, sipariş veren, fiyat teklifi isteyen kalmadı. Ürünleri bedavaya versek bile alıcı bulamıyoruz" şeklinde durumu özetledi.

1714024403 O D U L G R U P F O T O S U1

Zandar, Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Mali Genel Kurul Toplantısı'nda sektörün mevcut durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatının 2023 yılında yüzde 9,5 oranında azalarak 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara düştüğünü belirten Zandar, 2024 yılının ilk çeyreğinde ise ihracattaki düşüşün yüzde 28'e ulaştığını ifade etti. Bu düşüşün devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Zandar, "Kimse sermayesini ürüne bağlamak istemiyor" diyerek pandemi sonrası ithalatçıların normalden fazla sipariş verdiklerini ancak küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle stoklarını eritemediklerini ifade etti. İthalatçıların artık stok maliyetlerini karşılamak istemediğini ve finansman bulamadıkları için yeni siparişler vermediklerini dile getirdi.

1714024399 D E R I G E N E L K U R U L U2

Ege Bölgesi'nin ihracat düşüşünün Türkiye geneline göre daha sınırlı kaldığını belirten Zandar, bu durumun dijital pazarlama faaliyetlerinin etkisiyle olduğunu ifade etti. EDMİB'in dijitalleşme destekli pazarlama çalışmalarını 2024 yılında da sürdüreceğini belirtti.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, sektörde moral bozukluğunu düzeltmek amacıyla 2023 yılı mali genel kurul toplantısıyla birlikte "Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni"ni düzenledi. Ödül töreninde, 2023 yılında 1 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren 39 üye firma ödüllendirildi. Törenin ilk üç sırasında "Lider Deri Ürünleri San. Tic. A.Ş., Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Agamoda Deri Konfeksiyon San. Tic. A.Ş." firmaları yer aldı.

Bu ödül töreninde altın, gümüş ve bronz kategorilerinde toplam 30 firma ödül aldı. EDMİB, 2023 yılı faaliyetlerinden dolayı yönetim kurulunun ibra edilmesinin ardından 2024 yılı iş programını benimsedi ve 9 milyon 700 bin TL'lik bütçesini kabul etti.

Kurban fiyatları listesi 2024 | Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç TL? Kurban fiyatları listesi 2024 | Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç TL?

Editör: Haber Ekspres