Adı bende saklı bir tüketicinin mektubunu birlikte okuyalım:
'Dün gece B. marka kombim arıza yaptı.
Kalorifer çalışıyor ama sıcak su gelmiyor.
 Kombi elektronik ve ekranda bir hata kodu da yok.
Garantisine baktım, geçen yıl bitmiş.
Google'dan araştırdım. Muhtemelen 'sıcak su sensörü' yani 'Ntc sensörü' arızalı.
Arızalı parça; HB'de16.-TL ve Google'da fiyat 25.-TL'ye kadar çıkabiliyor.
Değiştirmek çok basit zaten, YouTube'da anlatım videoları var.
Baktım kargo ile elime gelmesi 2 gün.
2 gün duş almadan ne yapacağım?
Bu nedenle sabah yetkili servisi aradım.
Usta geldi ve arıza benim de bulduğum arıza ile aynı.
Peki fiyat ne kadar?
180.-TL. Hadi '50.-TL'si servis ücreti!' diyeyim.
 İnternette 16.-TL'ye satılan parçanın maliyeti olsun sana 10.-TL...
10.-TL'lik parçayı 180.-TL'ye satmak doğru mu?
Yetkili servis in amacı ürüne destek sağlamak mı, yoksa zengin olmak mı?
'İşimiz sizi anlamak!' diye bir slogan bulmuş B.
Umarım bizi anlarsın B. Kombi yöneticileri!'

İş işten geçmeden!
 
İnanın bu servisler kadar piyasada usta diye geçinen kişi ve sanatkarlar ya da esnaf için o kadar çok şikayet var ki, önümüzdeki aylarda mutlaka bir yerlerde patlak verecektir.
Bir işçimiz, bir çalışanımız bir ayda kazandığı paranın neredeyse yarısını bu şekilde bazı kişilere kaptırıyor.
Bunun önüne mutlaka geçilmeli.
Bir anket yapın, elektrik, su, ya da beyaz eşya veya mutfak aletlerinde aldatılmayan, kandırılmayanın kalmadığını göreceksiniz.
O halde ne yapmalı?
Birincisi başta sanayiciler olmak üzere tüm esnaf ve oda ile dernek yöneticileri bir araya gelerek konuyu tartışacak, ustalık belgeleri gözden geçirilecek ve fiyat listeleri çıkarılacak.
Yoksa bir liralık ürün veya işlem için 10 lira, yani on misli para vermeye ve insanları çığrından çıkarmaya devam edeceğiz.
Duyurmadı, uyarmadı demeyin!

'Kazan-kazan'a dayalı anlaşma!

Çin-Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kapsamlı Ekonomik Diyaloğu'ndan Çin tarafının sorumlusu Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da birinci faz ekonomik ve ticari anlaşmasını imzaladı.
Sonunda Çin ile ABD arasında 23 ay süren 13 tur üst düzey ekonomik ve ticari müzakerelerle gerçekleştirilen aşamalı 'ateşkes' anlaşmasıyla iki ülkenin ticari sürtüşme sorununun nihai çözüme ulaşılması için ileriye sağlam bir adım atıldı.
Sadece Çin ile ABD değil, aynı zamanda bütün dünyanın ortak çıkarına uygun olan bu anlaşma, dünya barışı ve istikrarının korunmasına katkıda bulunacak.
Dokuz bölümden oluşan birinci faz anlaşmasında, telif ve patent hakları, teknoloji transferi, gıda ve tarımsal ürünler, finansal hizmet, kur ve şeffaflık, ticaretin genişletilmesi, ikili değerlendirme ve anlaşmazlıkların çözülmesi gibi konular yer aldı.
Çin tarafının yakından ilgilendiği ek gümrük vergilerinin tamamen kaldırılması, ticari alışveriş rakamlarının gerçeğe uyması ve anlaşmaların dengesinin düzeltilmesi konuları metne yansıtılırken Çin'in ısrar ettiği WTO kuralı ve piyasa kuralı da bu birinci faz anlaşmasında vurgulandı. Bununla beraber ABD tarafının çekirdek talebine de anlaşmada doğrudan cevap verildi.
Denge ile eşitlik ve karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç, anlaşmanın gösterdiği en önemli iki özellik.
Anlaşmanın tam yerine getirilmesi için ikili değerlendirme ve uyuşmazlıkların çözülmesi bölümünde bu konudaki 'oyun kuralı'  da belirlendi: İki taraftan her biri anlaşmaya aykırı eylemlerde bulunursa karşılıklı yaptırım uygulanacak.
Birinci faz anlaşmasının imzalanması, Çin ile ABD'nin arasındaki ekonomik ve ticari anlaşmazlıkların eşit müzakere yoluyla çözebildiğini gösteriyor.
Bu durum, insanların iki ülkenin nihai çözüme ulaşacağına olan inancını da artırdı.
Çin ile ABD, iş birliği yaparsa her ikisi için faydalı olur ancak savaşa devam ederlerse her ikisi de bundan zarar görür.
Bu tarihte ve günümüz gerçekleri ile defalarca doğrulanmış bir kuraldır. Aynı zamanda iki tarafın arasındaki anlaşmazlıklara karşı her zaman aklında tutması gereken bir deneyimdir.

DİP EKSPRES

Tonda 600 dolar kazandı

Üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye'nin dünyada piyasa yapıcı olması için Toprak Mahsulleri Ofisi ile Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ortak hareket etti.
2017 yılında ortalama 1520 dolar olan bir ton kuru üzümün ihraç fiyatı, 2019 yılı sonunda 2 bin 150 dolara yükseldi.