İstanbul Aile Hekimliği Derneği öncülüğünde geçtiğimiz günlerde Hekim Yardımlaşma Sandığı (HEK-SAN) kuruldu.
Yapılan basın açıklamasında derneğin kuruluş amacı, ‘hekimler vefat eden hekimlerin ailelerine destek olmak adına bir araya geldi’ şeklinde açıklandı.
Amaç çok güzel ama yöntem çok yanlış.
Değerli aile hekimleri ve aile hekimlerinin bir araya geldiği derneklerin üye ve yöneticileri.
Evet ülkemizi ve tüm dünyayı kasıp kavuran pandemide en ön saflarda sağlık çalışanları mücadele etmektedir.
Aile hekimleri de bu savaşta önemli bir rol üstlenmiştir. Birinci basamakta da covid-19 ile mücadele ederken kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımız bulunmaktadır. Hiçbir sağlık çalışanının emeği, hakkı ödenemez. Bu dönemde bunu bir kez daha anladık.
Sağlık emekçilerinin binbir zorlukla mücadele ederken sadece hekim ve yakınları yararına bir oluşama gitmek ne kadar doğru?
Hani sağlık ekip işiydi
Aile Sağlığı Merkezleri hemşire, ebe, temizlik görevlisi olmadan iş yapabilir mi, başarılı olabilir mi?
Filyasyon ekibi, hemşire, att, paramedik, ambulans şoförü olmadan çalışabilir mi?
Tüm sağlık emekçileri yanıtı biliyor; ‘Hayır’
Hal böyleyken, ‘Hekim Yardımlaşma Sandığı’ kurmak fikri nereden çıktı?
Aile hekimleri medyada bir çok basın bülteni ile yer alıyor. Haklı oldukları bir çok konuda seslerini duyuruyorlar. Gazetem Haberekspres ve Genel Koordinatörlüğü yürüttüğüm Bilim ve Sağlık Haber Ajansı olarak aile hekimleri ve ekiplerinde (!) yer alan sağlık çalışanlarının sorunlarını elimizden geldiğince duyurmaya çalışıyoruz.
Acaba pandemi döneminde mesleki hakları konusunda bir oluşama giden aile hekimleri, mesai arkadaşlarının sorunlarının çözümü için aynı hassasiyeti gösteriyor mu ?
(Aile Sağlığı Merkezi’ni temizlemek zorunda kalan hemşirenin hikayesini bir sonraki yazımda anlatacağım)
Sağlık Bakanı Sayın Koca ve tüm sağlık çalışanları insanüstü bir çaba göstermektedir. Bu dönemde hekim ve sağlık örgütleri çok hassas davranmak zorundadır. Her zamankinden daha fazla Ben değil biz olmalıyız.