Kasım ayının ilk haftasında, Birinci Uluslararası Ebelik Eğitimi Araştırma Geliştirme Derneği (EBEARGE) Kongresi düzenlendi. Kongreye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tunus, İngiltere, Almanya ve İran'dan alanında uzman konuşmacıların da katılmasıyla dünyada ve ülkemizde ebelik eğitiminde gelinen nokta ve güncel gelişmelerle bu gelişmelerin toplum sağlığına etkisi tartışıldı. Kongreye, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Ebeler Birliğini (ICM) temsilen katkı ve katılımda bulunanlar da oldu.  

Ülkemizde ebelik alanına özel bilimsel gelişmelerde fakültemiz ebelik bölümünün öncü kimliği vardır. EBEARGE derneği de bunlardan biri olup, fakültemiz ebelik bölümü öğretim elemanları tarafından ebelik mesleğinin bilimsel yönden gelişmesini desteklemek amacıyla kurulmuş (2014) mesleki sivil toplum örgütüdür. Faaliyetleri arasında bilimsel toplantı düzenlemek, yayın oluşturmak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak yer alır. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü lisans düzeyinde mezun vermeye İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu fakülteye dönüşmeden önce başlamış (2002), mezun verir vermez ebelik anabilim dalını kurarak (2003) yüksek lisans programını, fakülte olduktan (2011) sonra da doktora programını (2013) başlatmıştır. Yirmi yılda bini aşan lisans, on beş yılda kırk yüksek lisans, beş yılda altı doktoralı ebe mezun vermiş, kendi mezunları kadar diğer üniversitelerin mezunlarına da kucak açarak ülkemiz üniversitelerine ebe akademisyen kazandırmada öncü olmuştur. Amaç ebenin ebe tarafından eğitildiği geleceği inşa etmekse akademik kadroya ilk ebe akademisyenin alınmasına (2003) öncülük eden fakültemiz ebelik bölümü olmuştur.

Bugün toplam on beş kişiden oluşan akademik kadrosunda yedi ebe akademisyen yer almakta olup kadroları başka üniversitede olan altı akademisyen de lisansüstü eğitimlerini fakültemiz ebelik anabilim dalında sürdürmektedir. Doktorasını tamamlayıp kadrosunun bulunduğu üniversitelere dönen mezunlar arasında doktor öğretim üyesi olarak göreve başlayanların yanı sıra ebelik bölüm başkanlığı görevini üstlenenler de olmuştur. Halen lisansüstü öğrenimine devam eden otuz altı yüksek lisans, on yedi doktora öğrencimiz bulunmaktadır.

Fakültemiz ebelik bölümü ülkemizde ebelik alanına özel ilk bilimsel etkinliklerin düzenlenmesine de öncülük etmiştir. Ülkemizin ilk uluslararası katılımlı sempozyum (2007), workshop (2008) ve ebelik öğrenci kongresini (2010) İzmir'de gerçekleştirmiştir. İki yıl arayla yapılan birinci (2014), ikinci ege g/ebelik ve doğum kongreleriyle (2016)  devam eden bilimsel etkinlikler EBEARGE kongresine kadar uzanmış, bu büyük organizasyonların yanı sıra her yıl mayıs ayında dünya ebeler günü adına düzenlenen panel, konferans vb. bilimsel etkinliklerde vardır. Bölümün ebelik alanında düzenlenen ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklere katkı, katılımı yanı sıra hakemlik ve jüri üyeliği görevleri de sayılamayacak kadar çoktur.

Ülkemizde ebeliğin lisansa dayandırılmasıyla (1996) başlayan serüven bugün ebe doçentlerin konuşulduğu noktaya kadar gelmiş, ebe profesörlerin konuşulacağı günlerde yakındır. Durum böyleyken ebelere tanınan mesleki yetkilerin aynı paralelde ivme göstermemesi düşündürücüdür. Ebenin ebe tarafından eğitilmeye başladığı koşullarda ebelik hizmetlerinin niteliğinin giderek artacağı öngörülürken rollerinin daraltılması büyük çelişkidir. Oysa sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinden yana hizmetlerde ebenin rolü yadsınamayacak kadar önemli olup, ebenin ev ziyaretleriyle birinci basamak sağlık hizmetlerinin kullanılır olmasını sağlayan yanı istatistiklerle de sabittir. İkinci basamakta da durum aynı olup, doğal doğumun yönetilmesinden ebe sorumlu tutulduğu takdirde kadınların endişe ya da korkuyla sezaryen doğumu tercih etme olasılıkları azaltılabilir.