Bir süre önce ele almıştık.

Duyarlı insanlarımız, son yıllarda market zincirlerinin sebze ve meyve reyonlarında sıkça karşımıza çıkmaya başlayan straforun çevreye olan zararına ve geri dönüşüm zorluğuna dikkat çekiyor.

Telefonla arayan okuyucularımızdan Erol Akıncılar, Vural Bozan, Bilgin Önder ve Şemsettin Demircioğlu şöyle diyor:

'Son yıllarda market zincirlerinin sebze ve meyve reyonlarında çok miktarda karşımıza çıkmaya başlayan strafor, çevre için en kötü ambalaj maddelerinden biridir.

'Köpük' olarak da bilinen bu malzemenin gerçek adı Polistiren olup petrolden üretilir.

En ucuz ambalaj malzemesi olduğu için kullanımı ülkemizde artan ancak dünyada özellikle gıda ve kullan-at sektörlerde kullanımında kısıtlanmaya gidilmektedir.

Çünkü doğada hemen hemen hiç çözünmeyen, yüzyıllarca kalabilen bir madde olmasının yanı sıra özellikle kuş ve deniz canlılarının yanlışlıkla yemesi sonucu hayatlarını tehlikeye sokmaktadır.

Ayrıca geri dönüşümü pratikte yapılmamasından dolayı da en kötü ambalaj malzemelerinden biridir.

Kabul edilemez!

Dünyaya yükümüzün artmasından dolayı her türlü atığın kaynağında azaltılmasına gidilirken ülkemizde tam tersi üstüne üstlük 'hijyen' veya 'estetik' gibi suni nedenlerle sunulan bu tip ambalajlar kabul edilemez. Gıda sektöründe özellikle sebze ve meyve reyonlarında strafor kullanılarak yapılan ambalajlara gerek yoktur. Sebze ve Meyvelerimizde Strafor İstemiyoruz!'

Erol Akıncılar, Vural Bozan, Bilgin Önder ve Şemsettin Demircioğlu özetle; 'Tüketiciler olarak, marketlerde bu tür ambalajlı ürünlere lütfen tepkinizi gösterin. Almayın ve neden almadığınızı mutlaka yetkililere belirtin.' diyorlar.

Doğru ve yanlış

Design Thinking son yıllarda iş dünyasını hızla etkisi altına alan ve firmalarda 'yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılması' ve 'inovatif çözümlerin şirket sathına yaygınlaştırılması' gibi alanlarda uygulanan bir metodolojidir.

Hayata geçirilecek olan bu eğitim programında katılımcılar hem Design Thinking yaklaşımını ve süreçlerini öğrenecekler hem de bu yaklaşımın inovatif iş modelleri, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde nasıl kullanacaklarını uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı bulacaklardır.

Stratejik Planlama, Ürün Geliştirme, Pazarlama, Satış, Müşteri Hizmetleri, Bilgi Teknolojileri, Risk Yönetimi ve İnsan Kaynakları gibi Birimlerin Çalışan veya Yöneticileri'nin katılması faydalı olacaktır.

Bu sıkıntılı dönemde bu eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu söylememize gerek yok...

Yani böylece sıkıntılar çok daha çabuk atlatılır.

Ama bunu anlayacak, dikkate alacak ne kadar oda, firma, girişimci var?

Sıkıntı burada ortaya çıkıyor...

Ha sahi bu arada 'eğitimci' diyerek ortaya çıkanlar, birçok firmayı dolandırıyor.

Ortakları sayesinde piyasayı ellerinde tutmaya çalışıyorlar,

Buna da dikkat etmek lazım... Bunu da ancak gerçek eğitmenler, yani uzmanlar bilir...

Birkaç aldatıcı sözle kandırmaları da sözde vizyon sahiplerini ve yöneticiliği kartvizitten ibaret olanları aldatmak kolay oluyor, milyonlar boşa gidiyor...

Tek çatıda daha güçlü

3 Kasım; insan, hayvan ve çevre sağlığının ayrılmaz bir bütün olduğunu vurgulamak amacıyla 'Tek Sağlık Günü' olarak belirlendi.

'Tek Sağlık' yaklaşımında amaç; bir arada yaşayan canlılardan yalnızca bir türün ya da belli bir grubun sağlıklı kılınmasının yeterli olmadığına dikkat çekmek.

'Tek Sağlık'  insanların sağlıklı olma durumunu sağlamak için bir arada bulundukları tüm canlıları sağlıklı kılmak gerektiğinin altını çizer.

'Tek Sağlık' tüm dünyayı sağlıklı kılacak tek bir meslek grubu olmadığını, bu konunun çok paydaşlı olduğunu kabul eder.

'Tek Sağlık' insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı için çalışan tüm meslek gruplarının aynı çalışmanın içinde eşit derecede sorumlu ve yetkili olması gerektiğini bilir.

'Tek Sağlık' tüm dünyanın yaşayan tüm canlıları ile sağlıklı olma durumunun sağlıklı bir yapılanma ile mümkün olacağını ifade eder.

'Tek Sağlık' sağlıklı olma sürecinde, tedavinin yanında koruyucu hekimlik hizmetlerinin de değerinin farkındadır.

İşte bu nedenle sağlık hizmetleri yalnızca tedavi yönü ile öncelikli değildir.

İşte bu nedenle sağlık çalışanlarının 'Tek Sağlık' yaklaşımı altında sağlam bir yapılanmaya ihtiyacı vardır.

İşte bu nedenle hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre sağlığına dair üretilen politikalarda insanlar arasında olduğu gibi meslekler arasında da birlik ve beraberlik sağlanmalı bu en kısa zamanda örgütsel olarak yaşama geçmelidir.

Zaman zaman bu konuya  da girmeye çalışacağız...

DİP EKSPRES

Seferihisar'da Tarım Şenliği

Dört basamaklı tarım politikasını, "üretici pazarları açmak", "üretici birlikleri-kooperatifler kurmak", "tarım ürününü bir sanayi ürününe dönüştürmek" ve "yerli tohuma sahip çıkmak" hedefleriyle hayata geçiren Seferihisar Belediyesi, yaptığı uygulamaları  15 Kasım'dan itibaren dört gün boyunca sergileyecek.

YEPUD'un yeni başkanı

2006 yılında Türkiye'deki etkinlik ve organizasyon şirketlerini tek bir çatı altında toplama amacıyla faaliyetlerine başlayan Yaratıcı Etkinlik Uygulama ve Planlama Derneği (YEPUD), Olağanüstü Genel Kurulunu gerçekleştirdi.

Yeni Başkanın da seçildiği kurulda seçime tek aday olarak giren Şebnem Mardini YEPUD'a yönetim kurulu başkanı seçildi.

2 milyon lira kayıp!

Sayıştay'ın Menderes Belediyesinde için hazırladığı raporda 2 milyon liraya yakın bir paranın kayıp olduğu belirlendi. İhalesiz kira sözleşmelerini yenileyen belediyede ayrıca sınavsız kadro ataması da tespit edildi. Kurum içerisinde yapılan memuriyet atamalarının ise liyakata uygun yapılmadığı tespit edildi.