İzmir'de vatandaş B.Ö, yine aynı kentte faaliyet gösteren ÖA Ltd. Şti'nden 325.000 TL'lik BMW marka bir araç satın aldı.
Satış esnasında davalı şirketin beyanına güvenen B.Ö. aracı satın aldı. Bu esnada araç üzerinde herhangi ekspertiz incelemesi yaptırmayan ve tramer sorgusu yapmayan vatandaş, aracı belli bir süre kullandıktan sonra başka birine satmak istedi. Aracın eksper taraması sonrasında kazalı olduğunu öğrenen mağdur B.Ö. soluğu avukatının yanında aldı. Avukatı aracılığıyla da İzmir 5. Sulh Hukuk Mahkemesine tespit ve tazminat davası açtı.

Mahkeme haklı buldu

Açılan dava sonucunda yerel mahkeme "Vatandaşın aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma zorunluluğu yoktur, satışı gerçekleştiren şirket ise serbest meslek erbabı olduğundan ayıplı maldan sorumluluğu vardır' diyerek, davalı şirketin, vatandaşa 40.000 TL tazminata ödemesine hükmetti.
Mahkeme sonrasında müvekkili adına açıklama yapan Avukat A. C. şöyle konuştu: 'Müvekkilim, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş olarak güvene dayanarak araç aldığını, vatandaşın araç alırken aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak aksine bu işi ticaret olarak yapan davalının ise dürüstlük kuralları ve güvene dayalı bir ticaretle bağlı olan davalının, piyasa değeri 285 bin lira olan aracı 325 bin liraya satması kanuna aykırıdır.
Bu zararın firmadan tahsil edilmesi amacıyla dava açtık.
Mahkeme, bizim talebimizi haklı görerek davalının 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti.'

Davalı, reddini istedi

Davalı Firma ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, davacı B.Ö'nün alım-satım esnasında bu ayıbı rahatlıkla tramer sorgusuyla görebileceğini veya ekspertize göstererek tespit edebileceğini, vatandaşın kötü niyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.

206 şirketle dünya birincisi oldu

Araştırma şirketi Hurun Report'a göre, 2019'da, 'unicorn' (tek boynuzlu atlar) olarak bilinen şirket sayısında Çin, ABD'yi geçerek 206 şirketle dünya birinciliği unvanına sahip oldu. ABD ise 203 şirketle ikinci sırada yer aldı.
'Hurun Global Unicorn List 2019'a göre, Çin dünyanın en değerli üç unicorn'una da ev sahipliği yapıyor.
Bu şirketler Alibaba ortağı Ant Financial, uygulama üreticisi ByteDance ve toplamda 280 milyar dolar değerindeki Didi Chuxing.

Yaptırımları değerlendirdi

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, ABD'nin Türkiye'ye son yaptırım hamlelerini değerlendirdi.
'TABA-AmCham 33 yıldır, Amerika ile Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışmaktadır.
Geçmişten bugüne baktığımızda, stratejik ortaklığımız ve dostluğumuz doğrultusunda birçok iş birliği içinde bulunmakla birlikte, Amerika ile ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmek adına çok önemli adımlar atma yolunda ilerlemekteyiz.
Geçtiğimiz yıl 20 milyar ABD Doları civarında seyreden ticaret hacminin, önümüzdeki yıl 25-26 milyar ABD Dolarına ulaşmasını beklemekteyiz.
Bu rakamların 2020-2021 yıllarında iki misli olacağını öngörmekteyiz.
Bu öngörülerimizin temelini ise Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin, iki ülke tarafından da hedeflenen 100 milyar ABD Dolarına ulaşacak olmasına dayandırmaktayız.'

DİP EKSPRES

Çözüm arıyorlar

İzmir Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği yaptığı açıklamada özetle şöyle dedi:
'Dünyamız, küreselleşmenin etkisiyle, bir taraftan uzayda bitki üretme teknolojileri üstünde çalışırken, diğer taraftan da yeryüzünde sağlıklı gıda üretimini nasıl sağlayacağı, açlık sınırı altında yaşayan, yetersiz beslenen veya yanlış beslenen milyonlarca insanın sorunlarına çözüm aramaktadır.'
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş yıldönümü nedeniyle ekim ayında, her yıl Dünya Gıda Günü kutlanıyor.
FAO tarafından belirlenen farklı bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde, gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Tarım alanları küçüldü

Türkiye'de artan nüfus, kentleşme ve sanayileşme, gıda ihtiyacını arttırırken tarım alanları ve doğal alanlar üzerinde baskı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kırsaldan kente göç nedeni ile üretici nüfus azalmış, yaşlanmış buna karşılık tüketici nüfus hızla artmıştır.
Yine kentleşmenin etkisi ile tarım alanlarımız 1980 de 281.820 km2 iken 2015 te 239.336 km2; yaklaşık 44 kilometrekare azalmıştır.
Mera alanlarının azalması hayvancılıktaki sorunları ortaya çıkarırken kent çeperi tarım alanlarının küçülmesi uzak mesafe taşınmaları ile artan maliyetleri getirmiştir.