Ağustos ayıyla birlikte yükselme trendine geçen konut sektöründe, eylül ayı satış rakamlarına baktığımız zaman 150 bin bandına yaklaşıtığını görüyoruz. Bu gidiş yıl sonunda 1 milyon bandına ulaşabileceği ve hatta bunun bir tık da üzerine çıkılabileceğini gösteriyor.
Buradaki en önemli parametre, konutta faiz indiriminin etkilerinin anında hayata geçmiş olması. İpotekli konut satışlarındaki yüzde 450'lik artış, alıcının konut üreticilerinin kampanya modellerinden ziyade, bankalara yöneldiğini gösteriyor. Ancak birinci el konuttan ziyade, ikinci el konutlar daha fazla el değiştiriyor.
Bunda en büyük etken de fiyatı 1 milyon lira bandındaki konutların, hâlâ alıcı için çok yüksek olması. Bu öncesine göre inşaat maliyetlerindeki ortalama yüzde 60'lık artışı ve İstanbul'daki arsa stokundaki sorunu göz önüne alacak olursak, 2020'de daha az konut üretilecek demektir. Ve bu konutlar da bugünkü fiyatlardan daha yüksek olacaktır...
Bunları ben söylemiyorum. Oradan buradan da okumadım...
Kısa adı AYİDER yani Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu söylüyor.
Dün de 'Otomotiv Sektörünün canlanması' için ne yapılması gerektiğini manşetimizden vermiş, 'Faizleri değil, vergiyi indirin!' başlığını atmıştık.

Verilerini açıkladı!

Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) 2019 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre, toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 57 bin 384 adet, otomobil üretimi de yine yüzde 9 azalarak 700 bin 581 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40, baz etkisi dikkate alındığında ise 2017 yılına göre yüzde 55 azalarak 289 bin 131 adet oldu. Otomobil pazarı ise yüzde 37 oranında daraldı ve 228 bin 628 adet olarak gerçekleşti.

Jeep'ten 'Adventure Days'  kampanyası!

Jeep, yeni maceralara adım atmak isteyenler için cazip ve avantajlı seçenekler sunuyor. Mevcut aracını yenilemek üzere Jeep yetkili satıcılarına getirenler, 2019 model Renegade alımlarında anahtar teslim bedelleri üzerinden 15 bin lira tutarındaki takas desteğinden yararlanabiliyor.
Ayrıca Jeep tutkunları Renegade'in Longitude versiyonunda, 60 bin TL için 12 ay vadeli yüzde sıfır faizli kredi kampanyasından faydalanabiliyorlar.

Bu projeler 'Genç Bornova' için

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, iki üniversiteye ev sahipliği yapan ilçede, öğrencilere yönelik hizmet ve projeleri geliştiriyor, yenilerini ekliyor.
Güvenli Aile Projesi ile başka kentlerden İzmir'e gelen üniversite öğrencilerine ikinci bir yuva imkanı sunan Başkan İduğ'un farklı bir bakış açısıyla ortaya koyduğu yeni projeleri, Kariyer Merkezi ile Gençlik ve Eğitim Kooperatifi.
Üniversite öğrencilerinin istihdamına ve eğitimlerine destek olmak amacıyla Gençlik ve Eğitim Kooperatifi kurulacak. Kooperatif aracılığıyla öğrencilere iş imkanı sağlanacak. Eğitimleri için gerekli olan araç-gereç ve kırtasiye malzemeleri karşılanacak. Bornova Belediyesi'nin sosyal tesislerinde üniversite öğrencileri için uygulanan yarı zamanlı çalışma sistemine Kooperatife üye öğrenciler dahil olacak.

Ziyaretçi sayısı arttı

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'nin (ETİK) özel yönetim raporuna göre, İzmir turizmi yılın ilk dokuz ayında ziyaretçi sayısını yüzde 14 artırdı. 2019 yılında ivmelenen İzmir turizmi, dokuz aylık dönemde 1 milyon 628 bin 275 ziyaretçi ağırladı.
İflas eden Thomas Cook'un açığının diğer tur operatörlerince kapatılacağına inandığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, '2019'da ivme yakaladık, 2020'ye umutla gireceğiz' dedi.

DİP EKSPRES

Bornova'da bal hasadı

Bornova Belediyesi'nin tarımsal üretimi desteklemek amacıyla kurduğu Kayadibi Mahallesi'ndeki arılıkta bal sağımı başladı.
Düzenlenen arıcılık eğitimine katılanlar, ilk bal hasatlarını yaptı. Kursu tamamladıktan sonra Bornova Belediyesi tarafından hediye edilen kovanlarını arılığa koyan yeni arıcılar, kursta öğrendiklerini başarıyla uygulamanın mutluluğunu yaşadı.
Arılar için uygun çevrenin sağlanması amacıyla çeşitli fidanların da dikildiği arılıkta, kursiyerlere hasat yapmaları için bir oda ve sağım makinesi olanağı da sunuldu.