Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen “Hakemler Dosyası” soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonun ayrıntılarını açıkladı. Gürlek, hakem atamaları, puanlama ve sınav süreçlerine müdahale edildiği iddialarının soruşturulduğunu bildirdi.
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 4 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun da aralarında bulunduğu 7 şüpheli gözaltına alındı.
Hakemlik süreçlerine müdahale iddiası
Bakan Gürlek, soruşturmanın hakem klasmanlarının oluşturulması, görevlendirme, puanlama ve atama süreçleri ile kural sınavlarına dışarıdan müdahale edildiği yönündeki iddiaları kapsadığını açıkladı.
Gürlek, operasyonun müşteki ve tanık beyanları, bilirkişi raporları, HTS kayıtları ve MASAK verileri doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti.
Şüphelilerin ikametleri, iş yerleri ve ofislerinde adli aramalar yapıldığı da bildirildi.
“Futbola duyulan güvenin temeli”
Gürlek, futbolun toplum açısından önemli bir değer olduğunu belirterek hakemlik süreçlerinin tarafsız ve şeffaf yürütülmesinin futbola duyulan güven açısından önem taşıdığını söyledi.
Bakan Gürlek, usulsüzlük iddialarının hukuk çerçevesinde soruşturulduğunu ifade etti.
Gözaltına alınan 7 isim
Bakan Gürlek’in açıklamasına göre gözaltına alınan isimler ve görevleri şöyle:
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu
MHK Başkan Vekili Ahmet Şahin
MHK Üyesi Sebahattin Şahin
Eski MHK Üyesi Yunus Yıldırım
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ferdi Karadoruk
Alican Sağlar
Emre Kosif
“Temiz futbol mücadelesini sürdüreceğiz”
Adalet Bakanı Gürlek, soruşturma kapsamında hiç kimsenin makamı veya görevinin hukuk karşısında ayrıcalık sağlamayacağını belirtti.
Gürlek, Türk futbolunda güveni zedeleyen iddiaların aydınlatılması, sorumluların hukuk önünde hesap vermesi ve futbolun sahadaki emek, mücadele ve centilmenlikle anılması amacıyla çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişiler hakkındaki suçlamalar henüz yargı kararıyla kesinleşmiş değil.




