Bakırçay Bölge Gazetesi ile Bergama Ticaret Odası’nın birlikte organize ettiği,  4. Bakırçay Ekonomi Zirvesi, Bergama Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde çok sayıda siyasetçi, bürokrat iş insanını bir araya getirdi.

Tarıma dayalı konuların, madencilik alanındaki gelişmeler ve sıkıntıların, Bergama ve Bakırçay’ın geleceğini içine alan görüşlerin yer aldığı toplantı ilgi ile izlendi. 

Bakırçay Bölge Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Karapehlivan , ‘Bakırçay Bölgesi Çandarlı Kuzey Ege Limanı’nın yapılması ile ülkemizin belki de en önemli üretim, ticaret ve ihracat merkezlerinden biri olacak, hızla artan nüfusu ve kurulacak üniversiteleri ile bölgemizde yeni bir ilin planlaması gerekliliği de kendiliğinden ortaya çıkaracaktır’ dedi.

Geri bildirimleri olumlu

Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper açılış konuşmasında, “Bergama’nın sorunlarını ve gerçekleştirilmesi gereken çözümler ile ilgili oda olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını” belirtti.

Başkan Fikret Ürper Konuşmasında Bergama-Kınık ve Aliağa Organize Sanayi Bölgeleri, Kuzey Ege otoyolu, doğalgaz, turizm ve yenilenebilir enerji sektöründen bahsetti.

Yapılmış olan bu çalışmaların geri bildiriminin olumlu manada alındığını belirten Fikret Ürper zirveye katılan herkese teşekkürlerini iletti.

Ortak proje..

Bergama’da yapılacak en büyük yatırım ve hizmet serbest bölge olacak.  2 bin dönümlük bir alana yapılacak bu yatırımla tam anlamı ile bittiğinde 20 bin kişiye istihdam kapısı açılacak.

Serbest

İZBAN Bergama ve Kınık ilçelerine de bağlanacak.

İZBAN denilince, hakikaten bu güne kadar gelmiş; geçmiş en büyük yerel yönetim ve hükümetin ortaklaşa projesi oldu.

İzmir’de Büyükşehir CHP’ li belediyede, hükümet ise AKP...

Bu ortak projelerin hayata geçirilmesi bir örnektir.

Bergama Organize Sanayi Bölgesi yenilenebilir enerji üstüne kuruldu.

Bu çok önemli olup bölgeye de çok fayda sağladı.

Bakırçay’da beyaz yakalı yok, dışarıdan geliyor, elbette gelsin.

Gelsin ama bu bölgemizde de beyaz yakalı yetişmesi için çalışma yapmalıyız.

9 ayda tamamlandı

Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ali Osman Öğmen konuşmasında,  Dikili’de kurulan OSB’ nin 9 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ve bundan sonraki sürecin daha da hızlı olacağını belirtti. 

Öğmen konuşmasında Jeotermal kaynaklı sera bölgesinde yer alacak firmaların sanayi parsellerinde yapacakları çalışmalar ile katma değerli ürün üretimi gerçekleştirerek farkındalık oluşturmak ve diğer yatırımları çekmek açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Dr. Faruk Güler ve ESBAŞ

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Türkiye de 18 serbest bölgenin olduğunu ve 19. serbest bölgenin de Bergama’da kurulacak olan BASBAŞ - Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucusu ve İşleticisi A.Ş olacağını ifade etti.

Faruk Güler daha sonra şu sözlere yer verdi;

“ESBAŞ İzmir ve bölge için çok önemlidir.

Çok sayıda firma ve bir o kadar da binlerce insana istihdam sağlayan bir kuruluştur.

Bu gün gündemde olan ABD den aldığımız F35’lerin birçok yedek parçası da ESBAŞ’TA üretilmektedir.

Bir bölgenin serbest bölge olarak ilan edilebilmesi için var olan mevzuat o kadar ağır ki. En son Cumhurbaşkanı’nın imzası ile oluyor.

Şirket kuruluşu bile özel izinle yapılabilmektedir.

Onun için bir an önce bu serbest bölgeyi ilan etmemiz gerekir. Bergama’da çalışmalar tamam.

Bergama önemli bir yer. Çünkü Bergama gerek ulaşım gerekse yapımı süren Çanakkale köprüsünün bitirilmesi ile Avrupa’ya uzanacak olan kara yolu ile yatırımcı için çok önem arz ediyor.

Bizde üretilen ürünlerin yüzde 65’i Avrupa’ya giderken, yüzde 50’si karayolundan faydalanıyor.

Tabi bir yandan bunları yaparken de, teknolojiye ayak uyduracak bir eğitimli işçiye yer vermek gerekir.

Yani eğitim şart, Bergama’da her kese her zaman iş var.

Düz işçiye de burada iş var. Ama eğitimli ve kaliteli işçi daha fazla para kazanır.

Bu da okul çağındaki öğrenci çocukların meslek liselerinde birer meslek eğitimiyle olur.”

Türkiye’ de yer alan diğer serbest bölgelerden farklı olarak sosyal olanaklara değinen Güler, ‘Serbest Bölgelerde yer alan firmalarda çalışacak nitelikli mavi ve beyaz yaka personel için bugünden çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Güler ayrıca  ‘Bu çalışmalardan ilki ve en önemlisi ise eğitim. Bizler nitelikli personel yetiştirecek Meslek Liseleri’ni bölgeye kazandırmalıyız. Bu konuda önümüzde somut ve güzel bir örnek olarak Çiğli Atatürk OSB’ deki Meslek Lisesi bulunmaktadır.

Bölgede faaliyete geçecek olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) için kurumlar arası yapılacak işbirliği ile nitelikli elaman ihtiyacı için güçlü bir altyapı olacaktır.’ dedi.

Sektöre ivme katacak

Karabağlar Belediyesi’nin İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası (İZMOD) işbirliğiyle yaşama geçireceği Marangozluk ve Çıraklık Eğitim Merkezi’nin temeli törenle atıldı.

İzmir İzmir Kalkınma Ajansı’ndan da (İZKA) destek almaya hak kazanan projeyle, mobilya sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

İzmir’de devlet destekleri

Anadolu Aslanları  İşadamları Derneği (ASKON) İzmir Şubesi tarafından “Devlet teşvik ve destekleri” hakkında bilgilendirme semineri düzenledi. Seminere konuşmacı olarak Yatırım ve Teşvik Uzmanı Fatih Üşür ve İş Geliştirme Uzmanı Resül Sündük konuşmacı olarak katıldı.

Yatırım ve Teşvik Uzmanı Fatih Üşür; ihracata yönelik desteklerin özellikle KOBİ düzeyindeki işletmeler için Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları tarafından sunulduğunu bildirerek, ‘Destekler için önemli husus, sunum ve basılı yayınlara göre değil, doğrudan desteği veren kurum güncel mevzuatına göre başvuru yapmaktır. Çünkü mevzuat değişebilir.’ diye konuştu.

Hitachi Vantara yetkili eğitim merkezi

Linkplus bünyesinde açılan Hitachi Vantara Yetkili Eğitim Merkezi, müşterilerin ve iş ortaklarının Hitachi Vantara çözümlerini çok daha etkin ve yetkin bir şekilde kullanabilmelerini sağlayacak.

Dijital altyapı ve çözümleri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Hitachi Vantara, Türkiye’de distribütörlük faaliyetlerini başarıyla sürdüren Linkplus’ı yetkili eğitim merkezi olarak atadı.

Linkplus bünyesinde yer alacak yeni Hitachi Vantara Yetkili Eğitim Merkezi, müşterilerin ve iş ortaklarının Hitachi Vantara ürün, çözüm ve sistemlerini çok daha etkin ve yetkin bir şekilde kullanabilmelerine olanak tanıyacak.

Bilimsel, sağlıklı, sürdürülebilir

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte yolcu ve yük taşımacılığının Avrupa standartlarında ve bilimsel kıstaslar ışığında yapılabilmesi hedefiyle İzmir Sürdürülebilir Kentsel Lojistik Planı’nı (LOPİ) hazırladı. LOPİ, Türkiye’de bir şehir tarafından hazırlanan ilk lojistik plan oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de lojistik plan hazırlayan ilk yerel yönetim oldu. 15 ay süren hazırlık programında belediyenin ilgili birimlerinden gelen yönetici ve uzmanların yanı sıra akademisyenler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gelen yetkililer, lojistik ve soğuk hava depo firmaları ile özel sektörün temsilcileri, ilçe belediyelerden ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar bir arada çalıştı.

İnovasyonun merkezi olabilir!

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), ‘TTGV Yeşil Başarı Öyküleri #1’ panelinin ilkini İzmir’de gerçekleştirdi.

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, Türkiye’nin 2008’de ve 2011’de kırılımlarla karşılaştığını aktararak, ‘Daha büyük bir kırılım önümüzde. Bu kırılım 100 yılda bir gelen ve bundan sonraki 50, 100 yılı şekillendirecek bir kırılımlardan bir tanesi.

Bu kırılmadan sonraki dönem uyum dönemi. Uyum döneminde hareket kazanabilmek için toplum tarafında çizilen bir üçgen var.

Bu üçgenin bir köşesinde iç-içelik, ikinci bir köşesinde dayanıklılık ve üçüncü köşeşinde döngüsellik var’ diye konuştu.

Her kırılma döneminde olduğu gibi gelecek kırılmanın da belirsizlik ve kaosun fazla olduğu dönem olacağını aktaran Ultav, ‘Dayanılılıklık konusunda sağlam bir taban yakalamak istiyorsak kaos yönetimi ve belirsizlik yönetimi konularının reel dünyada verimlilik ve katma değer konuları ile eşleştirilmesi konusunda özel gayret sarf edilmesi gerekiyor’ diye konuştu.

Artık şirketlerin eski fonksiyonları ‘sat-büyü-ölçekle’ ilegidemeyeceğini aktaran Ultav, ‘Bunlar işin yüzde 30’u, yüzde 70’i ‘anlam’ ifade eden şeylerdir. ‘Yeni nesiller, çocuklarımız, tabiat ve dünya için ‘anlamlı’ olan şeyler nelerdir ve bunlara nasıl  ulaşırız, bunların mekanizmaları nelerdir?’ Bu soruları sormamız gerekiyor.

Girişimcilik, inovasyon, belirsizliğin yönetimi, kaos yönetimi, yeni globalizasyon şirketlerin günlük iş fonksiyonlarının içine gömülmeye başlandı. Ege Bölgesi’ndeki bütün sanayinin, bu kırılmayı fark ederek bunlarla kucaklaşma başlamasında büyük fayda var’ şeklinde konuştu.

DİP EKSPRES

Kariyer fırsatları sundu

Denizli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün (İŞKUR), geleneksel olarak düzenlediği kariyer fuarına, bu yıl Aydem de katıldı.

Kariyerine yön vermek isteyen katılımcıların, şirketlerin insan kaynakları temsilcileriyle bir araya geldiği fuar, bu yıl yine ‘İş’te Buluşma Noktası’ ana temasıyla, 14-15 Kasım 2019 tarihleri arasında, Denizli İŞKUR hizmet binasında gerçekleşti.

İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı sayesinde kariyerine yön vermek isteyen katılımcıların, Aydem ile iletişim ağı oluşturarak işe alım süreçleri hakkında bilgi edinme ve iş başvurusu yapma şansı yakaladığı organizasyonda, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve İŞKUR İl Müdürü Fatih Işık, Aydem standını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Katılımın yoğun olduğu fuardan, hem kurumlar hem de katılımcılar verimli olduğu izlenimini paylaşarak ayrıldı.

EGİAD marka zirvesi

Marka Bilgilendirme Seminerlerinden üçüncüsünde  ‘Markalaşma Yolunda Turquality®’ konusu ele alınacak.

09 Aralık 2019 Pazartesi günü saat 17:00'de EGİAD Dernek Merkezi'nde düzenlenecek toplantı,Contrust İzmir Danışmanlık ve Eğitim Firması Yönetici Ortağı Günkut Gürşen ve EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Söktaş Pazarlama Müdürü Y.Baran Kayhan katılımıyla grçekleştirilecek.

Turquality® Programının içeriği, amacı, ön koşulları, Marka Destek Programı ve Turquality Destek Programı, destek oranları ve Turquality Programı hazırlık sürecinin nasıl ilerlediği konusunda ayrıntılıların ele alınacağı toplantıda ayrıca Söktaş Firmasının Turquality süreci ile ilgili bilgi alınacak.

Üretim Devrimi Kurultayı

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara çözüm bulmak üzere Vatan Partisi’nin başlatmış olduğu Üretim Devrimi Kurultaylarına; Bursa, Balıkesir, Manisa, Aydın, Isparta ve Muğla’dan sonra Vatan Partisi İzmir İl Başkanlığının koordinatörlüğünde 8 Aralık’ta İzmir’de devam edilecektir.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek’in çözüm önerilerini sunacağı kurultaya, İzmir’in Tarım, Sanayi, Turizm ve Ticaret sektörlerindeki üreticilerimiz katılacak.