Sıcaklar bunaltıyor. Ama bu arada aldığımız haberler de canımızı yakıyor...
Siyasetten, sen ben çekişmesinden, yapılmayan isteklerimizden söz etmiyorum. Yılların kanayan yarası ihmal ve dikkatsizliği dile getirmek istiyorum. Ormanlarımızın yakılmasından, yok edilmesinden...
Tarım ve Orman Bakanlığı sürekli uyarıyor ama dinleyen, dikkat eden az insanımız var. Yani açık ve net söyleyeyim: Ormanlarımızı bizler ihmal ve dikkatsizliğimiz yüzünden yok ediyoruz. Her konuda olduğu gibi bunda da eğitim şart.

Korkutucu artış başladı

Yaz aylarında termometrelerdeki sıcaklık dereceleri yukarı doğru artarken, ormanların baş düşmanı olan yangınların sayıları da son haftalarda giderek artıyor. Orman yangınlarıyla 7 gün 24 saat esasına göre 1347 personeli ile amansız bir mücadele veren İzmir Orman Bölge Müdürlü Şahin Aybal;  konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu  yangınlarının % 95'inin ihmal ve dikkatsizlikten çıktığını gösterir çarpıcı istatistik rakamlar veriyor.

Birinci derecede hassas

Orman Bölge Müdürü Aybal şu açıklamalarda bulunuyor: 'İzmir İlimiz orman yangınları açısından 1.Derece hassas bir bölgemiz. 2018 yılında 1 Ocak – 19 Temmuz itibari ile 249 yangın meydana gelmiş olup, bunun 79 adedi orman içi yangın 170 adeti ise orman dışı kırsal yangınlar. Orman yangınlarının nedenleri incelendiğinde 2018 yılında 79 orman yangınının 72 adedi ihmal, 1 adet kaza, 6 adet doğal nedenlerden çıktığı görülmektedir.'  diyor.
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal; ihmal ve dikkatsizliğin önüne geçmenin tek yolunun eğitim ve bilinçlenme olduğunu ancak bunun 40'lı yaşlara gelmiş bireylerden çok daha küçük yaşlarda çocuklarda başlanacak ağaç ve orman sevgisine, bilincine yönelik çalışmalar olacağının altını özellikle çiziyor.

İklim değişikliği eylem planı

Gelecek nesillere daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakabilmek için 'İklim Hareketi İçin Değişime Güç Ver" projesi başlatan Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine iklim değişikliği ve Denizli İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlama çalışmalarını anlattı.
Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, iklim değişikliğinin insanoğlunun varoluşundan bu yana yaşadığı en önemli sorun olduğunu kaydetti. Sayman, 'İnsan olarak doğada bir şeyleri yanlış yapıyoruz ki, doğa üzerinde bir şeyleri tetiklemiş oluyoruz. 2 derecelik bir sıcaklık artışı bile dünya üzerindeki medeniyet ve varlığımızı ciddi anlamda tehdit edecek bir sorunu gösteriyor' dedi.

Eski günlerden, bu güne!

Son zamanlarda ev ekonomisi büyük önem kazandı. Önceki yıllarda özellikle Bornova'da Ege Üniversitesi'nin katkısı ile halka 'Ev ekonomisi' kursları açıldığını ve konservecilikten turşuya kadar her türlü ürünün yapımı konusunun anlatıldığını belirten ev hanımı Gülten Gülperçin, 'Mizisropites' isimli lorlu pişiyi anlatırken, evlilik yaşındaki gençlerin aldatıldığına dikkat çekti.
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının yükselmesi ve dolar kurunun önlenemeyen artışından dolayı altın fiyatlarının tavan yapması ile birlikte sahte altın satışlarının arttığına dikkati çekti.
Özellikle düğünlerin vazgeçilmezi olan altının fiyatı yükselince dolandırıcılar tarafından piyasaya çok sayıda sahte altın sürülmeye başlandı.
Düğünlerde gelin ve damadı hayal kırıklığına uğratmamak için hediyelik altınlarınızı güvenilir ve bilinir kuyumculardan satın alın. Altın dolandırıcılığı en çok internet üzerinden yapılıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız internetten taksitle altın alışverişi yaparken çok titiz ve dikkatli davranmalı, uyarısı Gülten Gülperçin tarafından yapıldı.

Güven verenden

Altın alışverişinin güvenilir ve bilinir esnaftan yapılması gerektiğini söyleyen oda yetkilileri ise şöyle diyor: 'Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte özellikle gram altına ve çeyrek altın olan talep arttı. Ancak gram altın fiyatları geçen yıl Temmuz ayından bu yana yüzde 35,7 yükseldi.
Geçen yıl Temmuzda 140 TL'den satılan gram altın şimdi 190 TL'den satılıyor. Çeyrek altın bir yıl önce 230 TL'den satılırken şimdi 310 TL'den, tam altın ise 918 TL'den satılırken şimdi bin 266 TL'den satılıyor.
Altın fiyatlarının artışını fırsat bile sahtekârlar yine iş başında. Düğünlerde hediye olarak takılan altınların sahte çıktığı haberleri medyada sıkça yer alıyor. Sahte altını gerçeğinden ayırt etmek uzmanlık gerektirdiği için vatandaşlarımız altın alışverişi yaparken çok dikkatli olmalı.
Altın satın alırken de bozdururken de bildikleri ve güvendikleri kuyumcu esnafını tercih etmeli" şeklinde konuştu.

DİP EKSPRES

Kuraklık Uşaklı çiftçiyi vurdu

Tarım sanayinin hızla geliştiği Uşak, yetersiz ve zamansız yağışa bağlı olarak yaşanan kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Tahıl üreticileri krizin eşiğine gelirken ürünlerde verim kaybı ortaya çıktı. Sanayici de özellikle buğday, ekmeklik un, bulgur üretiminde standartlara uygun mamül üretmekte zorlanmaya başladı.
Saman fiyatları da yükselişe geçince bu kez de bölge hayvancılığında tehlike sinyalleri çaldı.
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer ile Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık, bakanlığa çağrıda bulunarak acil önlem alınmasını istedi.