Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından geri dönüşüme uygun tüm atıklar, yönetmelikler ve mevzuatlar kapsamında ayrıştırılarak toplanmaya devam ediyor.  

Kentin farklı noktalarına yerleştirilen atık toplama kutuları aracılığıyla toplanan atıklar geri dönüştürülmek üzere gönderiliyor.

Çalışmada atık pillerden bayat ekmeklere kadar her türlü atık toplanıyor. Yeniden kazandırılabilecek atıklar ile çöpleri ayrıştırmayı içeren çalışma ile çevre kirliliğinin de büyük oranda önüne geçilmesi ve Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında yılsonuna kadar Karşıyaka’nın tüm mahallelerine yayılarak atıkların toplanması hedefleniyor.  

Çember genişliyor

Ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması kapsamında pilot çalışma olarak Atakent ve Bostanlı mahallesinde kapıdan kapıya mavi poşetler aracılığı ile başlatılan uygulamaya, Bahçelievler, Bahriye Üçok ve Aksoy mahalleleri de sonradan dahil oldu.

Vatandaşların evlerinden kaynaklanan geri dönüştürülebilir atıklarının; çöplere karışmadan ayrı toplanmasını hedefleyen sistemde, atıkların konteynerler aracılığı ile toplanmasına da pilot mahalle olarak Atakent’te geçildi.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu uygulamanın yılsonuna kadar tüm Karşıyaka’ya yayılacağı ve atıkların çöplerden ayrı toplanacağı belirtildi.

Konutlardan atık yağ toplama çalışmaları ise muhtarlıklar, belediye binası ve tesislere konulan atık yağ toplama bidonları ile toplanmaya devam ediyor.

Doğa korunuyor Karşıyaka kazanıyor

Atık pillerin ayrı toplanması amacıyla; okullara, muhtarlıklara, süper marketlere, alışveriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarına, mahalle merkezlerine, camilere, korumalı sitelere, atık pil çıkaran işyerlerine, belediye tesislerine atık pil toplama kutuları bırakıldı.

Vatandaşların evlerinde bulunan kullanım süresi dolmuş arızalı veya atıl hale gelmiş elektronik atıklar da her hafta cuma günü müdürlük personelleri tarafından talep edilen adreslerden alınıyor. Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçların toplanması amacıyla aile sağlık merkezlerine yerleştirilen toplama konteynerleri aracılığıyla mevzuata uygun şekilde bertarafı sağlanıyor. Bayat ekmeklerin toplanması amacıyla, ilçe genelinde 22 noktaya bayat ekmek toplama kutusu yerleştirildi.

Haftada 3 gün görevli ekipler tarafından toplanan bayat ekmekler besi çiftliğine gönderiliyor.

Ayrıca kullanılmayacak durumda olan mobilya atıkları da toplanmaya başladı.

Her ayın 15. ve 30. Günlerinde vatandaşlar tarafından çöp konteynerleri yanına bırakılan mobilya atıkları da personeller tarafından toplanarak geri dönüşüme gönderilecek.

Yatak, yorgan, halı ve halıfleks gibi atıkların ise 4 Eylül tarihi itibariyle her cuma günü evlerden toplanması planlanıyor.

Ulaşım altyapısına yatırım

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Ulaştırma ve Taşımacılık Müdürlüğü’nün verilerine göre yılın ilk 7 ayında, Xinjiang’da tamamlanan ulaşım projelerinin yatırım hacmi 28 milyar 279 milyon yuanı buldu.

Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8,4 artış anlamına geliyor.

Bu yıl, bölgedeki ulaşım inşaat birimleri salgının etkisinin üstesinden gelerek büyük çaba gösteriyor. Bölgede 54 milyar 242 milyon yuanlık yatırımla 51 proje halinde 24 bin 500 kilometre kırsal yol dahil 32 bin 700 kilometrelik yol inşa edilmesi planlanıyor.

‘Dünya drone lideri’

Son yıllarda kullanım alanı gittikçe genişleyen ve pandemi döneminde de kritik rol üstlenen drone’lara ilgi artıyor.

Uzmanlara göre Çin, sektöre ilişkin ilk uluslararası normunu lanse ettikten sonra artık dünya pilotsuz hava aracı sistemleri sektöründe egemen bir rol oynama arayışında.

Çin tarafından yönlendirilen yeni norm, drone endüstrisi için güvenlikli işletme protokollerinin temelinde olan, pilotsuz sivil uçak sistemlerinin kategorileştirilmesine ve sınıflandırılmasına yönelik.

DİP EKSPRES

Görülmemiş bir mücadele

Yaşam Savunucuları, Change.org aracılığıyla <[email protected]> Abonelikten çık

12:32 (8 saat önce)

228 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi ve ortak bir amaç için mücadele ediyor:

Avcılığın tamamen yasaklanması!

Geçtiğimiz haftalarda av turizmi adı altında 798 canlının yaşamının, para karşılığında ihaleye açılması, bu kurumlar için bardağı taşıran son damla oldu.

‘Yaşam Savunucuları’ olarak kendilerini adlandıranlar. “Sen de “bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olmaz” diyen bu hareketin bir parçası olmalısın’ çağrısını yapıyorlar.

Birleşmiş Milletler raporuna göre 1 Milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

‘Neslini sürdürmek için mücadele veren bu hayvanları Neden Öldürüyorsun?’ diyen harekete çok sayıda ünlü isim de destek veriyor.

İnsan diliyle kendini savunamayan canlıların sesi olmak için bizlerin de desteği bekleniyor.