'İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova'daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki Buz Sporları Salonu'nun hemen yanında yarı olimpik kapalı yüzme havuzunun yapımına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sualtı ragbisi maçlarına da ev sahipliği yapacak çevreci ve engelli dostu tesisin temelini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer attı.
Uzun süredir beklediğimiz haber nihayet geldi.
Bu proje eski Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde başlatılmıştı. Bir ara yer sorunu nedeniyle proje askıya alınmıştı. 2017 yılında programa alınan, 2018 yılında bürokratik işlemleri tamamlanan yarı olimpik havuzun, ekim 2019 yılında nihayet temeli atıldı. Yapımı 400 gün süreceği belirtilen havuz, tamamlandıktan sonra az da olsa, İzmirli gençlere nefes aldıracak.
Havuzda, yüzmeyi yeni öğrenenler için çırpınma havuzu, zindelik (fitness) salonu ve yüzme havuzundan oluşacak bina, engelli dostu ve çevreci bir yapı olacak. Buz Sporları Salonu'nun hemen kuzeyinde, 3 bin 200 metrekare kapalı alanda yapılacak yarı olimpik yüzme havuzu 25 metre boyunda, 12,90 metre eninde ve 4 metre derinliğinde yapılacak. Havuzda 125 kişilik bir tribün de yer alacak. Geceleri özel bir görüntüye sahip olacak
Binanın cephesinde geri dönüşümlü camlar kullanılacak. Çatısında yer alan güneş panelleri ile elektrik ihtiyacının bir kısmı sağlanacak. Havuzun giriş kısmında 233 metrekarelik fuaye alanı yer alacak.

Bir güzel haber daha

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'i spor kenti yapma hedefiyle bir dizi projeyi hayata geçireceklerini belirtirken, asıl haberi de verdi. Kemer'de olimpik kapalı yüzme havuzu inşa edeceklerini söyleyen Tunç Soyer, yine Aziz Kocaoğlu zamanında başlatılmış olan bu önemli projenin de takipçisi olduğunu açıkça gösterdi.
Daha önce yazdığım yazılarda üstüne basa basa İzmir'in en büyük yüzme tesislerinden biri olacağını belirttiğim, Alsancak Atatürk Yüzme havuzu kapatıldıktan sonra büyük kaos yaşayan yüzme sporu için "Cankurtaran" anlamı taşıyan bu kompleksin de yakın zamanda faaliyete geçirilecek olması muhteşem bir haber.

Bilgilerimizi güncelleyelim

Olimpik havuz, Kemer İZBAN istasyonu ve otobüs aktarma merkezi ile Mustafa Kemal Atatürk Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi arasındaki 5 bin metrekarelik alana yapılacak.
Olimpik ölçülerdeki tesiste 25 metre eninde ve 50 metre boyunda kapalı havuzun yanı sıra, 10 metre yüksekliğinde atlama kulesi, 4 adet spor salonu, 1 adet seminer salonu, sporcularla birlikte halkın da kullanımına açık olarak spor salonu, dans salonu, pilates salonu, basın odası ve merkezi çepeçevre saran koşu parkuru yer alacak. Tesisin içinde kafeterya ve servis birimleri hizmet verirken, yarışmalardaki doping kontrolleri için bir de laboratuvar bulunacak.

Enerjisini kendi sağlayacak

Merkez, engelli vatandaşların kullanımına uygun olarak özel olarak tasarlanıyor. İhtiyacı olan elektrik enerjisinin bir bölümünü çatısına yerleştirilecek olan güneş enerjisi panelleri ile sağlayacak. Ayrıca merkezde kullanılan gri su (atık su) toplanıp arıtılarak tekrar kullanılabilecek.
Zemin kat tamamiyle sporculara ayrılacak.

5 katlı olacak

1. kat seyircilere ait olacak. Burada 750 kişi kapasiteli tribün, seyirci girişi ve fuayesi, danışma-güvenlik, kafeterya ve servis birimleri bulunacak.
2. katta hem sporcuların hem de halkın kullanımına açık olarak fitness salonu, dans salonu, pilates salonu, soyunma-giyinme odaları, vip odası, basın odaları, koşu parkuru yer alacak.
3. kat spor mekanları, seminer salonu, dinlenme alanları, eğitmen odası ve yönetim odası ile eğitim çalışmalarına ayrılacak.
1. bodrum kat otopark alanı olarak kullanılırken, 2. bodrum katta havuzun teknik alanları ve depolar bulunacak.

Uzun yıllardır bekleniyor

İzmir'de 50 metrelik kapalı yüzme havuzu sadece Ege Üniversitesi'nde var. Ancak, üniversite havuzu, kendini yüzmeye adamış minikler ve gençler için çalışma anlamında yeterli değil. Çünkü, orası üniversiteye ait.
Kemer'deki havuz, boğulma aşamasındaki yüzme sporuna oksijen sağlayıp, yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak. 70'li yıllarda yapılan açık 50 metre Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu'nun kapanmasıyla büyük zorluklar yaşayan İzmirli gençler, yapılacak ulusal ve uluslararası turnuvalarla büyük aşama kaydedecek.
Bir zamanlar yüzme deyince akla gelen tek il olma özelliğini taşıyan, ancak yıllarca "kaybeden figür" olan İzmir, bu projenin hayata geçirilmesiyle yeniden eski günlerine dönebilecek.
Öncelikle eski başkan Aziz Kocaoğlu'na, ardından seçim döneminde verdiği sözlerin arkasında duran, spora olan ilgisini her platformda açıkça belli ederek daha şimdiden İzmir'e ivme kazandıran Başkan Tunç Soyer'e gönülden teşekkür etmek lazım.
Önce Bornova'da temeli atılan proje, sonra da Kemer'de yapılacak olan kompleks için çabaları nedeniyle Soyer'i tebrik ediyorum.
Darısı, diğer spor branşlarının da ihtiyacını karşılayacak olan yeni projelerinin başına...