Koronavirüs nedeniyle yalnız İzmir'de değil, ülke genelinde hemen tüm etkinlikler, fuarlar iptal edildi veya tehir edildi.
Ama PET İZMİR 2020 4. İzmir Evcil Hayvan Ürün, Malzeme ve Aksesuar Tedarikçileri Fuarı etkinlikleri sürüyor.
Çünkü fuar alınan kararlardan önce açıldı.
Her gün profesyonel firmalar tarafından periyodik olarak dezenfekte edilen PET İZMİR 2020 Hayvan severlerden büyük ilgi gördü.
Düzenlenen yarışmalarda kediler kadar sahipleri de heyecanlı dakikalar yaşıyor.
Fuarın Gala Gecesinde bir araya gelen katılımcılar organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
4. İzmir Evcil Hayvan Ürün, Malzeme ve Aksesuar Tedarikçileri Fuarı Fuar İzmir'de yarışmaları ve etkinlikleriyle kente damgasını vurdu. Yeteneksizsiniz yarışmasının finalistleri ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi (KEM) gösterileri etkinlik alanında büyük alkış alıyor.
Tema Fuarcılık Genel Müdürü Aykut Karslı, protokol, katılımcı ve ziyaretçilerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Petrolde kılıçlar çekildi

Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgını küresel ekonomik büyümeyi ve petrol talebini olumsuz etkilerken, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.
Domino Fuarcılık ve Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek de petrol fiyatlarının düşüşünün sebeplerini, dünyadaki büyük resmi görerek değerlendirdi.
Korona virüsü yayılma öncesinde, küresel petrol talebinin artış hızında azalma olacağı kanısının tüm dünyada hakim olduğunu belirten Murat Dilek, "OPEC ve Uluslararası Enerji ajansı tarafından 2020 petrol talebi sürekli aşağı yönlü revize ediliyordu. Bunun da temel nedeni 2020 yılının 1.'inci ve 2.'înci çeyrekle ilgili küresel ekonomk büyümedeki kötümser görünüm beklentisiydi.
Dünyada petrol tüketiminin yaklaşık yüzde 80 üstlenen Çin'den yayılan korona virüs salgını ile talep cephesi büyük bir yara almış oldu.
Sonra bu işin diğer ülkelere de yayılması durumu daha da kötüleştirdi. Hal böyle olunca da dünyada petrol talebinin azalışı beklentisi daha çok konuşulmaya başlandı.
Sonra haberler çıkmaya başladı üretimde 600 bin'e varan azaltma rakamları konuşulmaya başlandı.
Birde bu tüm dünyaya yayılan bu hastalık ve beraberinde getirdiği panik sebebi ile, petroldeki azalmaya yönelik kötümser beklentiye karşı önlem olarak arz cephesinin de üretimde kısıntıya giderek cevap vermesi gerekiyordu. Fakat beklenen olmadı. Tam tersi oldu ve piyasa paniğe sürüklendi" dedi.

Avrupa'ya iskonto demek

OPEC toplantısında büyük ümitlerle arzın düşüşünün beklendiğine dikkat çeken Murat Dilek, "Acaba petrol üretimini bir milyon varil daha mı keserler ya da daha fazlamı diye" bir beklenti vardı piyasada. Ama beklenen olmadı. Arabistan bir buçuk milyon varil ek kısıntı yapma teklifini öne sürdü ve "Bir milyon varili de Rusya kessin" dedi.
Fakat Rusya karşı çıktı.
Rusya, "Her dönemde Suudi Arabistan ve Rusya olarak biz kısıntıya gidiyoruz. Geçen toplantıda da bunu yaptık. Ama kazanan ABD oluyor, biz ABD'ye mi çalışıyoruz" dedi ve masadan kalktı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamalarda da Suudi Arabistan "1 Nisan'dan itibaren üretimi artırıcam" dedi, bununla da kalmadı ve Avrupa'ya iskontolu satış yapacağını duyurdu.
Avrupa'ya iskonto yapmak demek, Rusya'ya açıktan "Ben seni ekonomik yönden hedef alıyorum" demektir.
Böyle bir mesaj vermiş oluyor Suudi Arabistan.
Şimdi korona virüs ve zayıflayan dünya ekonomisi nedeni ile talep tarafında son derece zayıflayan bir ortamda üretim tarafındaki yarışa piyasanın tepkisi çok sert oldu ve petrol fiyatları önümüzdeki günlerde 32 doların altında direnç gösterebilir.
Petrol fiyatlarında önümüzdeki günlerde de daha sert düşüşler göreceni öngörüyoruz" diye konuştu.

ABD'de ciddi insan hakkı ihlalleri var

Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi, 2019 ABD'deki İnsan Hakkı İhlalleri başlıklı bir rapor yayımladı.
Raporda, ABD'nin dünya genelindeki hegemonyasını sürdürmek için her yıl ülke bazında insan hakları raporu yayımladığına işaret edilerek, Washington'un kendi stratejik çıkarlarına aykırı gördüğü ülkelerdeki insan hakları durumunu karalamaya çalıştığı belirtildi.
Raporda, ABD yönetiminin, kendi ülkesindeki sistemli, sürekli ve büyük ölçekli insan hakkı ihlallerini ise göz ardı ettiğinin altı çizildi.
ABD halkının, vatandaşlık ve siyasi haklarının "içi boş" olduğuna dikkat çekilen raporda, ülkedeki seçimlerin zenginlerin para oyunundan ibaret olduğu, 2020 Başkanlık Seçimleri için tüm adayların topladığı sermayenin 1 milyar 80 milyon doları bulmasına karşın, şu ana kadar bunun sadece 531 milyon dolarlık kısmının kullanıldığı belirtildi.
ABD'nin dünyada silah şiddetinin de en ciddi boyutlara ulaştığı ülke olduğuna işaret edilen raporda, 2019 yılında ülkede toplam 415 silahlı saldırı meydana geldiği, bu olaylarda 39 bin 52 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

En yüksek seviyede

ABD'de halkın toplumsal ve ekonomik çıkarlarının temel garantilerden yoksun olduğuna dikkat çekilen raporda, ülkedeki zengin ve yoksul nüfus arasındaki kutuplaşmanın son 50 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.
Raporda, ABD'de en zenginler sıralamasında yüzde 10 arasında bulunan ailelerin sahip olduğu mülklerin, toplam nüfusun sahip olduğu mülklerin yüzde 75'ini oluşturduğu ifade edildi.
Buna paralel olarak, ABD toplumunun en alt katmanındaki nüfusun zorluk içinde yaşadığına işaret edilen raporda, ülkedeki tedavi ve eğitim harcamalarının yüksek seviyede bulunduğu, sosyal güvenlik sisteminin kapsamının da giderek daraldığı kaydedildi.
Raporda, 2018 yılında ABD'deki yoksul nüfusun 39 milyon 700 bine, evsizlerin sayısının da 500 bine ulaştığı belirtildi.

Türkiye nasıl yer aldı?

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkelerdeki insan hakları uygulamalarını değerlendirdiği yıllık raporunu açıkladı.
Raporun Türkiye bölümünde, İstanbul'da yerel seçimin yenilenmesi kararı, Türkiye'nin Suriye'deki Barış Pınarı Harekatı, SETA'nın yabancı basın kuruluşlarında çalışan Türk gazetecilere yönelik tartışma yaratan raporu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde polisin kadınlara gazlı müdahalesi, Osman Kavala davası ve yurt dışındaki Gülen Hareketi mensuplarına yönelik operasyonlar yer aldı.
Raporun Türkiye bölümünde "Bireyin Onuruna Saygı", "İşkence ve İnsanlık Dışı Muamele", "Keyfi Gözaltılar", "Cezaevi Koşulları", "Toplanma Özgürlüğü", "İfade ve Basın Özgürlüğü", "İnternet Özgürlüğü", "Seçimler ve Siyasete Katılım" gibi başlıklar altında uygulamalar değerlendirildi.
Türkiye'nin PKK ve YPG'ye karşı Irak ve Suriye topraklarında düzenlediği askeri operasyonlarda sivil can kaybı iddiaları, raporun "Bireyin Onuruna Saygı, Yaşam Hakkının Keyfi Olarak Elinden Alınması, Kanunsuz Şekilde ya da Siyasi Sebeple Bireyin Katli" başlığı altında yer aldı.
Terör örgütü PKK'nın da saldırılarında sivilleri hedef almayı sürdürdüğü kaydedildi.
Türkiye'nin kendi sınırlarının dışında, Irak'ın kuzeyinde PKK'ya karşı başlattığı Pençe Operasyonu sırasında 27 Haziran'da Iraklı 4 sivilin hayatını kaybettiği bilgisi de raporda yer aldı.
Türkler'in kontroluna geçen bölgelerde yargısız infaz, yağma ve mülke el koyma vakalarının yaşandığı yönünde iddialar aktarıldı.
Burada şuna dikkat çekmek istiyoruz
Türkiye bu konularda ne kadar hassas olmasına rağmen, 'Dostuz' diyen Amerikalılar raporlarını nasıl hazırlıyor ve aklımızdan bile geçmeyenleri sözde raporlarına alabiliyorlar.

Kısa dönemli olacak!

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Amerikan ekonomisinin Corona virüsü salgınından göreceği etkinin kısa dönemli olmasını beklediğini söyledi.
Mnuchin, Başkan Donald Trump yönetiminin, gelecekte ihtiyaç duyulabilecek tüm adımlar konusunda seçeneklerini açık tuttuğunu belirtti.

Ücretli hastalık izni

Corona virüsü yayılmaya devam ederken sağlık yetkilileri, hasta olanların işe gitmemesi gerektiği uyarısını tekrarlıyor. Ancak Amerika'da çok sayıda çalışan için işe gitmeyip evde kalmak, maaş alamamak anlamına geliyor. Kongre üyeleri, corona salgınıyla birlikte hastalık izni yasasını gündeme aldı

Yoksullukla mücadele için

Çinli kamu şirketlerinin, 2020 yılında ülkenin yoksulluk durumu ağır olan bölgelerinin yoksulluktan kurtarılması için 3 milyar 357 milyon yuanlık (yaklaşık 487 milyon dolar) yatırım yapacağı bildirildi.
Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Kamu Varlıkları Denetim ve İdare Komisyonu'ndan (SASAC) edinilen bilgilere göre, 2015 yılından bu yana Çinli kamu şirketleri tarafından ülkedeki yoksullukla mücadele çalışmaları kapsamında yapılan yatırımlar 20 milyar 600 milyon yuana ulaştı. Kamu şirketlerinin yardım ettiği 246 yoksul ilçeden 219'u yoksulluktan kurtarıldı.
Diğer yandan, SASAC tarafından kurulan Çinli Kamu Şirketlerinin Yoksul Bölgelerin Sanayi Sektörüne Yönelik Yatırım Fonu'nun ölçeği 31 milyar yuanı buldu. Söz konusu fondan 22 milyar yuan yoksullukla mücadelede kullanıldı, 420 bin kişiye iş verildi ve her yıl istihdam edilenlere 3 milyar 500 milyon yuanlık gelir sağlandı.

İşbirliği mesajı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ortaya çıkan yeni korona virüsü salgını nedeniyle İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye ve G.Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'e birer mektup gönderdi.
Xi Jinping İran'a gönderdiği mektubunda, Çin ve İran'ın kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu ve iki ülke arasında geleneksel bir dostluk ilişkisinin bulunduğunu kaydetti.

Krizin kaybedeni bu kez emekçiler olmamalı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko özetle şöyle konuşut:
'Türkiye ekonomisi bugün büyük bir durgunluğun eşiğindedir. Böyle bir noktada üretim sürecine destek vermek gerekir.
Değeri yaratan üretimdir. Finansal koşulların desteklenmesi yetmez. Bunun önemli aracı maliye politikasının acilen devreye girmesi olabilir. Kamu kurumları dünya ekonomisinin yeni bir döneme geçiş yaptığının farkında olduğunu göstermelidir. Üretim yapan sektörlere doğrudan destek verilmelidir. Yandaş teşvikçiliğinin sınırına gelinmiştir.
Virüsün yarattığı halk sağlığına dönük tehdidin ekonomik krizle şiddetlenmesinin önüne geçmeye çalışmanın önemi çok büyük olacaktır.
Birçok adım eşzamanlı olarak atılmalıdır, fakat sadece sermaye sahiplerini koruyan anlayışla bu büyük sorunla baş edilemez.
Emekçiler korunmalıdır. Çalışanların işleri korunmalıdır. Krizi güvencesiz çalışmanın gerekçesi haline getirmek hem bu krizi derinleştirecek hem de daha sonraki krizlerin kapısını açacaktır. Emekçilerin ekonomik aktivitenin taşıyıcısı olduğu unutulmamalıdır. Emekçilerin gelirlerinin arttırılması küçük esnafa doğrudan olumlu etkide bulunacaktır. Bu sebeple maaşlar, sosyal destekler ve her türlü sosyal ödeme arttırılmalı ve ödemeler öne çekilmelidir.'
Kriz günlerinde; Saraya, yandaşlara değil;
İşçilere, emekçilere kaynak ayırın!'

SunExpress Genel Müdür Yardımcının Yaşar Eyice'ye mektubu

Hepimizi yakından ilgilendirdiği için SunExpres Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan'ın gazeteci büyüğümüz Yaşar Eyice'ye gönderdiği mektubu özetle paylaşmak istiyorum:
'Sevgili Yaşar Eyice,
1989 yılından beri yolcularımız, yaptığımız her işin kalbinde olmuştur. Şu anda hepimiz, hem siz değerli yolcularımız hem de SunExpress ekip üyeleri ve yönetimi, hızla yayılan Koronavirüs ile karşı karşıya kalmış durumdayız. Tam da bu nedenle bugün sizinle kişisel olarak doğrudan iletişim kurmak istedim.
Bilmenizi isterim ki şu anda tüm ekibimiz, neresi olursa olsun sizi varış destinasyonunuza ulaştırmak için her zaman olduğu gibi büyük bir gayret ile çalışıyor. Sizi gitmek istediğiniz yere ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, Koronavirüs'ün yayılmasını önlemek amacıyla dünya genelinde ülke yönetimlerinin seyahat planlarınızı etkileyebilecek yeni kısıtlamalar getirdiğini sizlere hatırlatmak isteriz. Lütfen havalimanına gelmeden önce bu yeni kısıtlamalardan etkilenip etkilenmediğinizi kontrol ediniz. Bulunduğunuz ülkenin Dışişleri Bakanlığı'na ait web siteleri bu kontrol için en iyi kaynaklardan biridir.'
Tüm uyarılara rağmen seyahat etmek zorunda kalanlarla, iş insanlarımıza, ihracatçılarımıza da bu konuda hassas olmalarını duyuruyoruz.

DİP EKSPRES

Uzun süreli lastik kullanımı için

Michelin Grubu çatısı altında Türkiye'nin 46 ilinde yer alan 138 servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, araç kullanıcılarına yönelik hazırladığı tavsiyelerle daha uzun bir lastik ömrü için nelerin yapılması gerektiğini sıraladı.
Bu doğrultuda doğru lastik basıncı, doğru lastik seçimi ve düzenli lastik kontrollerinin her biri kullanım süresinin uzunluğunu ve kalitesini belirliyor.
Euromaster; araç kullanıcılarının beklentilerine en uygun lastikler hakkında müşterilerini bilgilendirerek, sunduğu ücretsiz check-up hizmetiyle de lastik kullanımı esnasında yaşanabilecek olası mağduriyetlerin önüne geçiyor.

3. Uluslararası Erbakan Ödülleri Töreni erteleme!!!

Akademisyen, bilim insanı, siyasetçi, 54. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı ve Milli Görüş Hareketi Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan adına, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek. 3. Uluslararası Erbakan Ödülleri Töreni'nin, Corona virüs tehlikesinden dolayı ileri bir tarihe erteleme kararı alındı.
Yapılan açıklamada;
'Kamu otoritelerinin halk sağlığı ve güvenliğini korumak için aldığı kararlara paralel olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde yaklaşık 2.000 kişinin katılacağı programımız ileri bir tarihe alınmıştır. Törenin gerçekleştirileceği yeni tarih en yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır.' denildi.

'Halkın bakkallarında' yerini alacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Karaburun Düğün Salonu'nda düzenlenen törende İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Eğitimini tamamlayan 74 kursiyere sertifikalarını verdi.
İşsizliğin vahim bir tabloda olduğunun altını çizen Soyer, bu sertifika töreninin Yarımada'nın doğasını koruyarak, doğayla uyumlu bir sektörü harekete geçirerek ve ekonomik katkıya dönüştürerek bir çözüm ürettiği için önemli olduğunu söyledi.
Soyer üreticilere yönelik yaptığı konuşmasında "Büyükşehir belediyesi olarak neyi üretiyorsanız satın alacağız. İzmir'de halkın bakkallarını açmaya devam ediyoruz, ürettikleriniz halkın bakkallarındaki raflarda yerini alacak. Yeter ki siz üretin, ürettiğinizin karşılığını almanız için elimizden ne geliyorsa yapacağız" ifadelerini kullandı.