Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir İl Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği alternatif törenle kutladı. Törende CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar ve CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan meydandaki Atatürk anıtına çelenk sundu. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Her şeye ve herkese inat, bayramın coşkulu kutlanmasını istemeyenlere inat cumhuriyet nasıl kutlanır gösteriyor İzmirliler. Bugün, hepimiz için en kutlu gün. Çünkü bugün, kul olmaktan çıkıp vatandaş olmaya geçtiğimiz gün. Egemenliğin bizzat millette olduğunun anayasamıza yazıldığı gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ekim 1927’de 6 günde baştan sona okuduğu Nutuk’tan o kutlu güne bakalım… 100 yıl önce 28 Ekim’de… CHP toplanmış devletin yönetimini tartışıyor. İsmet Paşa ve Atatürk CHP’den çıkan kararı TBMM’ye beraber taşıyorlar. 29 Ekim 1923 günü saat 18.00’de oybirliğiyle ‘yaşasın cumhuriyet’ haykırışlarıyla birlikte Cumhuriyet kabul ediliyor. Hatta ‘Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahil edilemez’ diye yazılıyor. 100 yıl sonra aynı şekilde bağırıyoruz. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.


CUMHURİYETİ KORUMAK GENÇLİĞİN GÖREVİ

Cumhuriyetin muhafaza edilmesi ve ileri gitmesinde en büyük sorumluluğun gençlere düştüğünü kaydeden Aslanoğlu, “Nutuk, Atatürk’ün gençliğe hitabesi ile biter ve o hitabe Atatürk’ün sizlere vasiyetidir. Atatürk Cumhuriyeti sizlere emanet eder. Onun için Cumhuriyetin gerçek sahibi sizlersiniz. O nedenle Cumhuriyeti korumak, geliştirmek, daha ileri noktalara taşımak herkesten önce sizin görevinizdir. Çünkü Atatürk herkesten çok sizlere, gençlere güvendi. En büyük eserim dediği Cumhuriyeti sizlere emanet etti ve bugün o emanete daha çok sahip çıkma günü. Bölgemizdeki istikrarsızlıkların içerisinde bugün özgürce yaşayabiliyorsak, her şeye rağmen demokrasimizle gurur duyabiliyorsak, bunu sağlayan cumhuriyettir. Bunu sağlayan cumhuriyettir, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyen Atatürk’tür. Savaşın ne olduğunu Filistinlilere, İranlılara, Azerbaycanlılara, Ruslara, Ukraynalılara sormak lazım. Herkesin savaşla yaşadığı bu coğrafyada 100 yıldır savaş görmeden yaşadığımız için sana minnet duyuyoruz Atam” diye konuştu.

ASLANOĞLU'NDAN İKTİDARA "CUMHURİYET" ELEŞTİRİSİ

Konuşmasında iktidara yönelik de eleştirlerde bulunan Aslanoğlu, “Varsın onlar minnet duymasınlar, cumhuriyeti yarım yamalak ağızlarına alsınlar. Varsın Cumhuriyetin değerlerini örselemeye çalışsınlar. Sizler var oldukça, sizler cumhuriyete sahip çıktıkça, 100 yıldır yaptıkları gibi boş yapmaktan öteye gidemezler. Cumhuriyet akıl, bilim, çağdaşlıktır. Gelin cumhuriyetin ne olduğunu 100 yıldır anlamayanlara bir kez daha anlatalım. Cumhuriyet milletçiliktir, halkçılıktır, laikliktir. Cumhuriyet, Atatürkçülüktür. Türk milletine en çok yakışan yönetim şekli cumhuriyettir. Yaşansın cumhuriyet!" ifadelerini kullandı.

Saniye Bora Fıçı Foça'da 1 Mayıs Kutlamalarına Katıldı Saniye Bora Fıçı Foça'da 1 Mayıs Kutlamalarına Katıldı


"TÜM ULUSLARA İLHAM OLDU"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li başkanı Tunç Soyer ise yaptığı konuşmada Cumhuriyet’in ilanının yeni bir devri başlattığını söyledi. Soyer, “100 yılda bir yaşanacak bir günü yaşıyoruz. Çok şanslıyız. Bugün 86 milyon vatandaşımızla birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Cumhuriyet, emperyalizm karşısında tarihin gördüğü en büyük zaferi kazanan ve o zaferi barışla taçlandıran önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanetidir. Bu tarihi günde Büyük Atamızı ve tam bağımsız bir memleket için canlarını siper eden aziz kahramanlarımızı minnetle anıyoruz. Onların bize miras bıraktığı Cumhuriyet, bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Cumhuriyetimizin ilanı, bu cennet vatanın sınırlarını aşan çok büyük bir devrimin ilk ateşini yaktı. O ateş, tüm mazlum milletlerin yüreklerindeki cesareti perçinledi. Bağımsızlığı için mücadele eden tüm uluslara ilham verdi” dedi.

"BİZ CHP’YİZ, İZMİR’İZ. BİZ CUMHURİYETİZ!"

Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında herkesin büyük sorumluluğu olduğunu belirten Soyer, “Bu insanlık eseri 100. yaşında, Atamızın ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüyle tarif ettiği dünya barışının teminatı olmaya devam ediyor. Cumhuriyeti 2. yüzyılında demokrasiyle, hukukun üstünlüğüyle ve refahla taçlandıracak olan bizleriz. CHP’lilerdir. Bu uğurda gecesini gündüzüne katanlardır. Biz, ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyerek memleketin İstiklal Mücadelesini ateşleyen Hasan Tahsin’iz. Biz bu ülkenin kurucu iradesiyiz. Gaflet içerisinde Cumhuriyetin erdemlerini ve kazanımlarını tasfiye etmeye çalışanlara asla geçit vermeyiz. Biz CHP’yiz, İzmir’iz. Biz Cumhuriyetiz! İyi ki Mustafa Kemal Atatürk ve aziz kahramanlarımız var. İyi ki ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti var. Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşı kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

"BİZ GÜCÜMÜZÜ CUMHURİYETTEN ALIYORUZ"

CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan da konuşmasında iktidara yönelik eleştirilerilerde bulunarak "Bugün adaletle yönetilen bir ülke olmaktan çok uzağız. Bu, iktidarın bilinçli tercihi ve cumhuriyet karşıtı politikalarının bir sonucudur. Onların Türkiye’sinde adaletsizliğin, yoksulluğun, yolsuzluğun, haksızlığın ve Atatürk’e hakaret etmenin bir cezası yok. Bunun suçlusu biz değiliz. Ama ülkenin kaderini değiştirenler biz gençler olacağız. Biz gücümüzü haramzadelerin saraylarından almıyoruz. Biz gücümüzü cumhuriyetten alıyoruz” diye konuştu.


 

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ