Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İzmir'de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekeleşen kutlama ve geçit törenine İzmirliler büyük ilgi gösterdi. İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in halkın ve törene katılanların bayramını kutlaması ile başlayan törende saygı duruşunun ardından şanlı Türk Bayrağı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajının okunmasıyla devam eden törende konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhuriyetin ilanı öncesinde ülkenin içinde bulunduğu koşulları hatırlattı. Vali Elban, “Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Cumhuriyet’e giden yolda uzun zamandan beri zor şartlar altında yaşayan millet, maalesef son birkaç yüzyıl içerisinde sürekli kayıplar vermiş, sürekli sıkıntılar çekmiştir. Ama ülkenin her geçen gün bir parçasının kaybetmiş. Ve nihayet… Artık tarihler 1912’ye geldiğinde tüm düşman kuvvetleri bu milleti yok etmek üzere seferber oldular. 1. Dünya savaşıyla birlikte bu millet başarılı çıkmasına rağmen büyük kayıplara uğramıştır. Milletin bu durumunu bilen düşman kuvvetleri son bir hamleyle, bu milleti yok etmek ve Anadolu'dan söküp atmak için Anadolu’yu dört bir yandan kuşattılar. Bu kuşatmayla hedefleri bu milleti topyekün yok etmekti. Anadolu’nun dört bir yanında başlayan bu kuşatmalara büyük Türk milleti her ilde, ilçede ve köyde kahramanca direndi. Ama bu direnişlerin bir bütün halinde verilmesi durumunda başarı gelecekti. Aksi takdirde bu millet, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı. Bunu gören Mustafa Kemal Atatürk, makamını, rütbesini ve her şeyden önemlisi canını hiçe sayarak 19 Mayıs günü vazifeye atılmak için Samsun’a çıktı. Tüm tehlikelere rağmen bu hareketi örgütledi. Yaklaşık 2 yıldan fazla verilen mücadelenin sonunda içinde bulunduğumuz şehirde düşman denize dökülerek 9 Eylül’de ülke kurtarıldı” dedi.

"HİÇ VATANSIZ VE DEVLETSİZ KALMADIK"

Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasınının en önemli nedenlerinden birinin Türk milletinin vatan sevgisi olduğunun altını çizen Vali Elban, “Düşmanların bilmediği bir şey vardı. O da; bu milletin vatan ve devlet söz konusu olduğunda canının seve seve vereceğiydi. Tarih sahnesinde var olduğumuz bugüne kadar Allah’a şükür hiç vatansız ve devletsiz kalmadık. Bu, vatanperver milletimizin samimiyeti ve vatan ve devlet aşkı sayesindedir. Kutsal değerlere bağlı ve o değerler olmadan yaşayamayacağını bildiği için bu değerlere karşı bir tehdit olduğunda gözünü kırpmadan canını vermeye hazır olmuştur” diye konuştu.

Çamlı Köyü’ne İki Müjde Birden: Çamlı dolmuşu ve Çamlı Meydanı başlıyor Çamlı Köyü’ne İki Müjde Birden: Çamlı dolmuşu ve Çamlı Meydanı başlıyor

"TÜRKLERİN YÜZYIL BAŞLIYOR"

Kurtuluş mücadelesinin en önemli tacının Cumhuriyet olduğunu belirten Vali Elban, Cumhuriyet’in yeni yüzyılda Türklerin çağının başladığını belirterek “Bu şanlı mücadele, düşmanın tamamen yurttan silinmesiyle son bulduktan sonra elbette bu mücadelenin taçlanması gerekiyordu. Bu mücadele, 1923 yılında Atatürk’ün çağdaş Türkiye Cumhuriyetin kurmasıyla taçlandı. Üzerinden 100 yıl geçti. 100 yıldır cumhuriyetimizin dimdik ayakta ve gepgenç devam etmekte. İnşallah önümüzdeki nice 100 yıllarda, bin yıllarda cumhuriyetimiz hep dimdik ayakta kalacak. Bu milletin gönülleri bir çarptığı, bir ve beraber olduğu, vatan ve devlet aşkını hissettiği sürece bu devleti kimse yıkamaz. Cumhuriyetin kurulmasında büyük emekleri olan, canını ve her şeyini yok sayıp bu ülke için kendini her türlü fedakârlığa hazırlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Onlara diyorum ki… Gözünüz arkada kalmasın. Bu Cumhuriyet muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu vatanın korunması için gözümüzü kırpmadan canımızı feda etmeye hazırız. Bugün itibariyle cumhuriyetimiz 100 yaşında. Bugün, 101 yaşına giriyor. Bugünden itibaren Türklerin yüzyıl başlıyor. İlelebet cumhuriyet payidar kalacak” ifadelerini kullandı.

HALK OYUNLARI BEĞENİ TOPLADI

Vali Elban'ın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından Cumhuriyetle ilgili şiirler seslendirilirken Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve Menemen Seyrek Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları ve zeybek gösterisi büyük beğeni topladı. İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda derece alanlara ödül takdim etti. Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama programı geçit töreniyle sona erdi. Tören boyunca İzmirliler, ellerindeki Türk Bayraklarıyla büyük coşkuya heyecanla eşlik etti. 


 

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ