Bayındır’da sebze-meyve üretimi de aynı çiçekçilik gibi Osmanlı döneminden beri devam ediyor.
Bu anlamda belki de Bayındır’ın en ‘özel’ ürünü Çınardibi Domatesi…
Bayındır’da merkeze 28 km uzaklıktaki Çınardibi'nin yaylalarında, 130 yıllık tohumlardan özel olarak yetiştirilen domatesler pazarlarda büyük rağbet görüyor.
Ataları, Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Bulgaristan'ın Filibe kentine bağlı Dreneova ve Dupnisa köylerinden göç ederek Bayındır'ın Çınardibi Köyünü kuran mahalle sakinleri, atalarının bu göç sırasında yanlarında getirdikleri domates tohumlarını kullanarak üretime devam ediyor. Çınardibi domatesi hem daha verimli, hem de renk, koku ve aroması ile eşsiz kalitede…

Yerli tohum pembe domates

Bayındır merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Dernekli Mahallesi’nde de yerli tohumla domates üretimi gerçekleştiriyor.
Etrafı ormanlarla çevrili 700 metre rakımda bulunan mahallede halk arasında ‘pembe domates’ isimli yerli domates bahçelerde yetiştiriliyor. Mayıs ayında fide dikimi yapılan domates Ağustos ayının ilk haftasından itibaren Aralık ayına kadar hasadı yapılıyor.
Üretim esnasında İlçe Tarım Müdürlüğü gerekli kontrolleri de yapıyor. Pembe rengini andıran rengi, ince kabuk yapısı, mahallenin dağlık coğrafi yapısı ve mikroklima özelliği nedeniyle oluşan lezzeti pembe domatesi İzmir’deki pazarlarda aranılan domates durumuna getirmiş.

Türkiye’yi besliyor

Bayındır bugün tüm Türkiye’de Çiçeğin Kenti olarak tanınsa da aslında hayvancılık ve sebze-meyve üretimi konusunda da söz sahibi bir ilçe. Kiraz, ceviz, kestane, üzüm dolu dağları ile karpuz, kavun ve neredeyse her türlü sebzenin yetiştiği bereketli ovası Türkiye’yi beslemeyi sürdürüyor.

Biyoçeşitliliğe yakından gözlem!

FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi kapsamında Konya ve Karaman’da Biyoçeşitlilik İzleme süreçlerini başlattı.  
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi dün Biyoçeşitlilik İzleme Kavramı konusunda paydaşların katılımı ile çevrimiçi teknik toplantısının ilkini düzenledi.
Toplantıda, FAO, Doğa Koruma Merkezi ile Konya ve Karaman’da gerçekleştirilecek olan biyolojik çeşitlilik izleme faaliyetlerinim çerçevesini aktarmıştır. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı Nuhun Gemisi Biyoçeşitlilik veri tabanı ile entegre bir biyoçeşitlilik izleme sistemi kavramı geliştirilecek ve bölgede eğitim ve Çalıştaylar gerçekleştirilerek eğitim materyalleri hazırlanacaktır. İzleme süreci için beş stratejik hedef belirlendi.

Hassas alanlar belirlendi

Proje kapsamında FAO, Cihanbeyli-Sarayönü, Yeşil kuşak ile Ereğli Orman İşletme Şefliği-Ayrancı pilot bölgelerinde ‘Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı’ hazırlamış.
Ayrıca, Ereğli için biri biyoçeşitlilik alt planı olmak üzere altı adet alt plandan oluşan entegre bir plan hazırlandı.
kapsamda, Ereğli Orman İşletme Şefliği Orman Amenajman Planına biyoçeşitliliğin entegrasyonu gerçekleştirildi.
Çalışma kapsamında uzmanların yaptığı değerlendirmeler sonucunda, proje çalışma alanları içinde önemli tür ve habitatların bulunduğu, doğa koruma ve sürdürülebilir kaynak yönetimi açısından öncelikli alanlar ‘hassas alanlar’ olarak belirlendi.
Bu plan 600,000 hektarlık bir alanın taranması ve izlenmesiyle oluşturuldu.
Bu plan kapsamında koruma öncelikli türlerin (bozkır kartalı, toy kuşu, tosbağa, Konya meyan kökü gibi) alanları belirlendi.
Ayrıca ormancılık, tarımcılık, korunan alanlar gibi faaliyetlerin gerçekleştirileceği sahalar belirlendi.

DİP EKSPRES

8 ayda 16 milyon adet  

Çin’de yılın ilk 8 ayında 93 milyon 679 bin 5G destekli cep telefonunun iç piyasaya sürüldüğü ve bu rakamın tüm cep telefonlarının yüzde 46,3’ünü oluşturduğu açıklandı. Çin Bilişim ve İletişim Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, ağustos ayında 16,17 milyon 5G uyumlu cep telefonu piyasa sürülürken, bu sayı toplam cep telefonu teslimatlarının yüzde 60’ını teşkil etti.
Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı’ndan bir yetkili, eylül ayının başlarında ülke genelinde inşa edilen 480 binden fazla 5G baz istasyonuyla Çin’in 5G altyapı inşasının hızlandırıldığını ve 5G destekli cihazların (cep telefonu, tablet, bilgisar vb.) sayısının 100 milyonu aştığını açıkladı.
Çin Mühendislik Akademisi'nden Akademisyen Wu Hequan, 5G’nin endüstriyel teknolojiler ve bilgi teknolojilerinin birleşmesinde rol oynadığını ve 5G ile kesinlikle hayal edilemeyecek yeni uygulamalar üretilebileceğini söyledi.