ECPAT (End Chid Prostitution, Chid Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes) açılımıyla Dünya’da ve Türkiye’de çocuklara yönelik ticari cinsel sömürü konusunda çalışan, ticari cinsel sömürünün tüm biçimlerini ortadan kaldırmak için çaba sarf eden bir sivil toplum örgütü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de ve dünyada çocuk istismarına yönelik çıkan haberler her geçen gün artmaya devam ederken ailelere de bu konuda önemli görevler düşüyor.

Temasla bulaşan Gastroenterit hastalığından nasıl korunulur? Temasla bulaşan Gastroenterit hastalığından nasıl korunulur?

ÇOCUKLARINIZI TAKİP EDİN

Uzman Psikolog Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Derneği (ECPAT İzmir) Şube Başkanı Mehtap Tamer, dijital dünyanın çocuklar için büyük tehlikeler barındırdığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Dijital dünyada çocuklar için çok çeşitli tehlikeler var. Günümüzde çocukların telefonlar, tabletleri, bilgisayarları tüm teknolojik aletleri var. Anneler ve babalar bunları çocuklara hissettirmeden takip etmelidir. Kimlerle konuşuyorlar, hangi sitelere girip çıkıyorlar hepsi dikkatle incelenmelidir. Oyun sitelerinde bile sohbet odaları ve görüşme kanalları var. Kötü niyetli kişiler buradan çocuklarla iletişim kurabiliyorlar.”

MAYOLU FOTOĞRAF PAYLAŞMAYIN

Tamer, özellikle yaz ayları yaklaşırken çocukların mayolu ve bikinili fotoğraflarının paylaşılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Çocuklarınızın fotoğraflarını özellikle mayolu ve bikinili bir şekilde kesinlikle paylaşmayın. Gittikleri okulları paylaşıp açık adres oluşturmayın. Bir de yapay zeka teknolojisi ilerledikçe çocukların fotoğraflarından yüzlerini kesip uygunsuz videolara ekleme durumu oldukça yayınlaştı. Gelecekte ise yapay zekayla üretilen bu videolar çok daha tehlikeli bir hal alacak. Aileler bunun üzüntüsünü yaşamamak için tedbiri elden bırakmamalıdır. Çünkü bu tarz durumların geri dönüşü ve psikolojik travmaları çok zor” ifadelerine yer verdi.

BURCU YANAR - ÖZEL HABER

Editör: Haber Ekspres