Institutfrançais Türkiye’nin dans ile görsel sanatları bir araya getiren uluslararası projesi kapsamında hazırlanan “Bana Bir Dakika Verin” sergisi, İzmir’de sanatseverlerin ziyaretine açılıyor. Sergi, 4 Şubat–31 Mart 2026 tarihleri arasında Institutfrançais İzmir sergi salonunda görülebilecek.

Dans ve görsel sanatlar aynı anlatımda
Fransız koreograf Doria Belanger ile çizer Benttt’in imzasını taşıyan sergi, her biri bir dakikadan oluşan danslı video portrelerden oluşuyor. Nötr bir fonda ve sabit kamerayla kaydedilen performanslarda dansçılar, yalnızca bedenlerini kullanarak kendilerini ifade ediyor.

Kısa süreli bu çalışmalar, hareket aracılığıyla kimlik, duygu ve kişisel hikâyeleri görünür kılmayı amaçlıyor. Proje, kimlik fotoğrafı çekilen kabinlerden ilham alırken, fotoğrafın yerini bu kez hareket ve zaman alıyor.

Kültürler arası diyalog
Sergi kapsamında Türkiye’den 10 dansçının performansları kayıt altına alınarak koleksiyona dahil edildi. Bu portreler, Türkiye’deki çağdaş dansın çeşitliliğini ve ifade gücünü ortaya koyarken, farklı ülkelerden sanatçılarla ortak bir sanatsal zemin oluşturuyor.

Karşıyaka esnafından Alabay’a Atatürk sürprizi
Karşıyaka esnafından Alabay’a Atatürk sürprizi
İçeriği Görüntüle

Video çalışmalarına, çizer Benttt’in dans görüntülerinden yola çıkarak hazırladığı çizimler eşlik ediyor. Bu çizimlerde hareketin ritmi ve enerjisi yeniden yorumlanırken, dansın sahne dışındaki görsel yansımaları izleyiciye sunuluyor.

Hareketten kâğıda uzanan anlatım
Dans performanslarının ekrandan kâğıda taşındığı çizimler, hareketin farklı bir sanat formuna dönüşmesini sağlıyor. Sergi, beden dili aracılığıyla kültürler arasında güçlü bir diyalog kurmayı hedefliyor.

Ziyaret bilgisi
“Bana Bir Dakika Verin” sergisi, 4 Şubat–31 Mart 2026 tarihleri arasında Institutfrançais İzmir sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ