Diyabet hastalığı Türkiye'de çok hızla artıyor. Geçtiğimiz günlerde öğretmen olan bir arkadaşım ile konuştum. Kızı 16 yaşında ve diyabet hastası. Artık hastalığı kontrol etmekte zorlandığını, fast food yeme tarzına engel olamadığını anlattı.
Bu toplum sağlığı açısından çok vahim bir tablo. Sağlık Bakanlığı ve ilgili uzman dernekleri kısa sürede bir Acil Eylem Planı hazırlaması gerekiyor. Bu plan toplumun tüm dinamikleri ve ilgili dernek ve medyanın da işbirliğinde hayata geçirilmelidir.
Gelin bu konuda Dahiliye Uzmanı Dr. Cüneyt Hayretdağ'a kulak verelim. Dr. Hayretdağ, ülkemizde sıklığı giderek artan Tip 2 diyabet hastalığının organ kayıplarına yol açabildiğini belirterek, "Uzman kontrolünde, sağlık beslenme kurallarına uyarak bu hastalıkla sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz" diyor.

Düzenli yürüyüş ilaç ihtiyacını azaltır

Kilo kontrollü ve egzersiz programlı bir diyeti hayatına sokmayan hastaların diyabetinin tedavi edilemeyeceğini ifade Dr. Hayretdağ, "Hastaların kilo alma ve veya genetik sebeplerle homa dediğimiz insülin direncinin artması ile pankreas bezinde üretilen insülinin periferik dokularda etkinliğinin azalması ile diyabet hastalık başlamaktadır. Diyabet hastalarının ayak sağlığına dikkat ederek hızlı tempoda 30 dakikalık yürüyüş, hastaların ilaç ihtiyacını ciddi şekilde azaltır" diyerek, yürüyüşün, düzenli spor ve egzersizin önemine de vurgu yapıyor.

Diyet için 11 öneri

Dr. Hayretdağ'ın diyetle ilgili uygulanmasını istediği önerilere göz atalım ;
• Öğünler 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenmeli.
• Diyetteki posa içeriği arttırılmalıdır.
• Günde en az 5 porsiyon sebze veya meyve tüketilmeli.
• Tam buğday unundan yapılmış ürünler tercih edilmeli.
• Glisemik indeksi yüksek kan şekerini hızlı yükseltecek besinler; patates,havuç, prinç vb. besinlerden kaçınılmaldır.
• Pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı, kepekli makarna tüketiniz.
• Haftada en az 2 kez balık tüketiniz.
• Su tüketimi arttılımlaıdır.
• Yemekler  fırında, haşlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme teknikleri ile hazırlanmalıdır.
• Yemeklerinizde katı yağ yerine bitkisel yağlar tercih ediniz.
• Ara öğünlerde şekerli yiyecekler, cips, kurabiye, börek, çörek gibi besinler tüketmeyiniz"