Oğuzhan Uğur hakkında tutuklama talebi
Oğuzhan Uğur hakkında tutuklama talebi
İçeriği Görüntüle

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve uluslararası ticaretteki dalgalanmalara rağmen ihracattaki istikrarlı büyümesini sürdürdü.

Birliğin ihracatı, 2026 yılının ilk 6 ayında yüzde 4 artarak geçen yılın aynı dönemindeki 472 milyon dolardan 489 milyon dolara yükseldi.

TÜTÜN SEKTÖRÜ 112 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Selim Jimi, 2025 yılının küresel ekonomideki belirsizliklere, artan maliyetlere ve ticaretteki dalgalanmalara rağmen sektör açısından başarılı geçtiğini söyledi.

Jimi, “Üreticilerimizin emeği, sanayicilerimizin yatırımları ve ihracatçılarımızın gayretleri sayesinde tütün sektörümüzün Türkiye geneli ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 8,4 artarak 1 milyar 60 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu dönemde başta Irak, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere toplam 112 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu tablo, tüm zorluklara rağmen Türk tütün sektörünün dünya pazarlarındaki konumunu koruduğunu ve farklı coğrafyalarda talep görmeye devam ettiğini göstermektedir” dedi.

İHRACATIN ALT KALEMLERİNDE SİGARA VE YAPRAK TÜTÜN ÖNE ÇIKTI

Başkan Jimi, ihracatın alt kalemlerine ilişkin verileri de paylaştı.

Jimi, “İhracatımızın alt kalemlerine baktığımızda, mamul sigara ihracatımızın 501 milyon dolar, yaprak tütün ihracatımızın 336 milyon dolar ve nargilelik tütün ihracatımızın ise 105 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Elde edilen bu başarı, üreticiden sanayiciye, ihracatçıdan lojistik hizmet sağlayıcılarına kadar sektörümüzün tüm paydaşlarının ortak emeğinin bir sonucudur” ifadelerini kullandı.

2026 YILININ İLK YARISINDA İHRACAT YÜZDE 4 ARTTI

Selim Jimi, sektörün 2026 yılına olumlu bir başlangıç yaptığını belirtti.

Jimi, “2026 yılına da olumlu bir başlangıç yaptık. Yılın ilk 6 aylık döneminde Birliğimizin ihracatı yüzde 4 artarak geçen yılın aynı dönemine göre 472 milyon dolardan 489 milyon dolara yükseldi. Küresel ticarette belirsizliklerin ve bölgesel risklerin devam ettiği bir dönemde elde edilen bu artış, sektörümüzün sağlam yapısını ve rekabet gücünü ortaya koymaktadır” dedi.

Bu dönemde ihracatın temel ürün gruplarını sigara, yaprak tütün ve nargilelik tütün ürünleri oluşturdu.

En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Suriye, İran ve Rusya Federasyonu oldu.

YERLİ TÜTÜN ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ YATIRIMLARI HIZLANDIRDI

Selim Jimi, Türkiye’de üretilen sigaralarda yerli tütün kullanım oranının artırılmasına yönelik önemli bir düzenlemenin hayata geçirildiğini söyledi.

Jimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de üretilen sigaralarda yerli tütün kullanım oranının artırılmasına yönelik önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Bu gelişme sektörümüz açısından yeni fırsatlar yarattı ve üretim altyapısına yönelik yatırımları hızlandırdı. Son yıllarda Virginia ve Burley tipi tütün üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalar sayesinde yabancı tip tütün üretimimiz 30 bin ton seviyesine ulaşırken, toplam tütün üretimimiz de 100 bin tonun üzerine çıktı. Bu gelişme hem iç piyasadaki talebin yerli üretimle karşılanmasına katkı sağlamakta hem de sektörümüzün ürün çeşitliliğini artırmaktadır.”

SEKTÖR KALİTE VE KATMA DEĞERE ODAKLANACAK

Başkan Jimi, önümüzdeki dönemde odaklanacakları 3 temel konuyu ürün kalitesini uluslararası pazarlardaki beklentilerin üzerine taşımak, katma değeri yüksek ürünlerin ihracattaki payını artırmak ve genç üreticileri modern ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla sektöre kazandırmak olarak sıraladı.

Sürdürülebilirlik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Jimi, “Zirai ilaç ambalaj atıklarının toplanmasından üreticilerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesine kadar birçok alanda projeler yürütüyoruz. 2025 yılını ve 2026 yılının ilk yarısını sektörümüz açısından başarılı bir dönem olarak değerlendiriyoruz. Yılın geri kalanında da bu olumlu performansın devam edeceğine, sektörümüzün ülkemize daha fazla döviz kazandırmaya, yatırım yapmaya ve istihdam sağlamaya devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.