İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Necip Kalkan'ın, milletvekilliği adaylığı için istifasını açıklamasının ardından, koltuğuna çok sayıda isim talip oldu. Meclis Başkanvekili İlhan Açan ile üyeler Ertan Soydan ve İrfan Erol, koltuğa aday olduklarını resmen açıkladı. Meclis üyesi Ersin Okçu da adaylığı düşündüğünü, gelişmeleri izlediğini ifade etti. Kulislerde; meclis başkanvekili Selami Özpoyraz, meclis üyeleri Kamil Yıldırım, Naci Ölçen, Abdullah Kavuk, Fatih Dalan ve Muzaffer Azrak'ın isimleri de adaylar arasında konuşuluyor.

Seçim ay sonunda

En geç bir ay içinde yapılması gereken İTO Meclis Başkanlığı seçiminin, 30 Mart'taki meclis toplantısı öncesi gerçekleşmesi bekleniyor. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın kimi destekleyeceği merak konusu olurken, bir çok aday, "Demirtaş tarafsız kalır" diye düşünüyor. Demirtaş'ın, önümüzüdeki hafta ABD'den İzmir'e dönmesinden sonra uzlaşma masasına oturulması da bekleniyor.

Necip Kalkan oldukça iddialı

Öte yandan, son ana kadar siyasi partilerden beklediği ışığı bulamadığını söyleyen, "Eldeki kuş, daldaki kuştan iyidir" esprisiyle aday olmayacağını dile getiren, ancak herkesi şaşırtıp mesai saatinin bitimine iki dakika kala istifa dilekçesini veren eski İTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, hangi partiden aday olacağına halen açıklık getirmedi.

Kalkan, şöyle konuştu: "24 yılımın geçtiği, 15 yıldır da Meclis başkanlığını yaptığım İTO'dan ayrılmak benim için çok zor bir karardı. Milletvekili olarak İzmir halkına, daha geniş bir kitleye hizmet etmeyi tercih ettim ve perşembe günü saat 17.00 itibariyle Meclis üyeliğinden istifa ettim. Hedefim İzmir'i Ankara'da TBMM'de, AK Parti milletvekili olarak temsil ederek hem İzmirlilere hem de odamız camiasına hizmet etmek."

AKP'ye yakın davranan kalkan, CHP'yi de ihmal etmiyor. Daha önce DYP'den aday olan, ancak partisinin barajı aşamaması yüzünden TBMM'ye gidemeyen Kalkan, "Bu göreve layığım. İzmir beni, ben İzmir'i tanıyorum. Kenti herkesten iyi temsil edeceğimden kimsenin kuşkusu yok" diyor.