Ege Bölgesi Sanayi Odası'ndan (EBSO) yapılan yazılı açıklamada, Petkim'in sponsorluğunda Azerbaycan'a düzenlenen iş ve inceleme gezisinde çok önemli ziyaretlerin gerçekleştirildiği belirtildi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığındaki heyetin, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ve Bakü Valisi Hacıbala Abutalıbov ile görüştüğü, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildiği kaydedildi.

Ziyaret kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptıkları görüşmeye değinen Yorgancılar, şunları kaydetti: 'Görüşmede, iki ülke arasındaki kardeşlik bir kez daha gündeme geldi. İki ülkenin de zor günlerde birbirinin yanında olduğu dile getirildi. Aliyev, İzmir ile Bakü'nün kardeş şehirler olduğunu belirterek, ticari ilişkilerin daha da artırılması gerektiğini söyledi. Ben daha sonra Aliyev'e iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasının çok yararlı olacağını belirttim. Rusya'dan ithal edilen zeytinyağına yüzde 16 gümrük uygulanırken, Türkiye'den ithal edilen zeytinyağına yüzde 36 vergi uygulandığını vurguladım. Aliyev de bu önerime çok sıcak baktı. İlk çalışmayı Büyükelçimiz yapacak. Ben de konuyu Ankara'da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a ileteceğim. Umuyorum kısa zaman içinde iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştıracak, gümrük vergilerini makul seviyelere çekecek Serbest Ticaret Anlaşması imzalanır. Bu sayede bu ülke ile ticaret hacmimizi kısa süre içinde katlarız."

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) Petkim'in sponsorluğunda Azerbaycan'a düzenlediği İş ve İnceleme Gezisi çok önemli ziyaretlere de sahne oldu.  İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar,  EBSO Meclis Başkan Vekili Sayıl Dinçsoy, SOCAR & Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk'ten oluşan heyet, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev,  Bakü Valisi Hacıbala Abutalıbov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. 

Heyete, yatırım stratejileri hakkında bilgi veren SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'nin en büyük yatırımcısı haline geldiklerini, 2025 yılına kadar Türkiye'de, Petkim Yarımadası ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile 15 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaşacaklarını, bu meblağın Türkiye tarihinde en büyük doğrudan dış yatırım anlamına geldiğini söyledi.

SOCAR Başkanı Abdullayev, "Aynı paralelde stratejik ortak ve kardeş Türkiye ile birlikte çok daha güçleneceğiz. İzmir bürokrasisi ve EBSO başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve İzmir halkının Petkim'e ve Türkiye operasyonlarımızın Başkanı olan Kenan Yavuz'a verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Valimizi Adana'daki çalışmalarından çok yakından tanıyorum. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının hizmete açılması sırasında kendisi Adana Valisi'ydi.  SOCAR'a ve yatırımlarına bu kez görev yeri İzmir'de destek olması nedeniyle kendilerine ayrıca müteşekkiriz. Sayın Valimiz, milletvekilimiz ve Ege bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı aracılığıyla İzmir halkına sevgi ve selamlarımı gönderiyorum." dedi.

Yakın zamanda temelini atacakları Petkim Limanı projesi ve maliyet avantajı yaratacak bir enerji santrali hakkında da bilgi veren SOCAR Başkanı, limanın bölgenin en büyük limanı olması için çalışmaların sürdürüldüğünü, yatırım tamamlandığında İzmir ve Aliağa için çok önemli lojistik avantajlar sağlayacağını, enerji santrali ile de Petkim Yarımadası'nda konuşlanacak olan tüm tesislerin enerji ihtiyacını karşılayacaklarını, böylece Petkim ve STAR Rafinerisi'nin rekabet gücünü artıracaklarını söyledi.

Aliağa'da yapılması planlanan Heydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi'nin ise 25 Ekim'de STAR Rafinerisi ile birlikte temelinin atıldığına işaret eden Abdullayev, "Aliağa'da yapacağımız okul, bizim standart olarak yaptığımız okullardan farklı olacak. Bu okulumuzu bir kampüs mantığı ile inşa edeceğiz." dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, kentteki sanayi yatırımlarının gelişmesi için kendisinin de elinden gelen katkıyı yapmaya çalıştığını söyledi. Vali Kıraç, "Bu amaçla İzmirli iş adamlarımızın dost ve kardeş Azerbaycan'a yaptıkları bu gezinin davetini alınca tereddüt etmeden kabul ettim. Biz burada kendimizi yurt dışında gibi değil, kardeşimizin evine misafir gelmiş gibi hissediyoruz. Biz 'Bir Millet, İki Devlet' olarak tarih boyunca aynı kaderi, aynı sevinci paylaşmışız. Tüm İzmir halkının selamlarını ve muhabbetlerini size ulaştırmaktan mutluluk duyuyorum." dedi. 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ise, Petkim'in ürettiği ürünler ve stratejik konumu itibarıyla Türkiye'nin iftihar ettiği kurumların başında geldiğini belirterek, "Özelleştirme sonrasında Petkim'e kardeş ülke Azerbaycan'ın petrol şirketi SOCAR'ın, sahip olmasından mutluluk duyduk. Petkim'in yatırım süreçlerinde yaşadığı sorunları kendi sorunlarımız gibi sahiplenip çözümü yolunda çaba sarf ettik. Bundan sonra da sizlere her türlü yardımı yapmaya hazırız." dedi.