Mehmet Akif Çakmak- İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, bu sene yağan yağmurlarla iyi bir kış geçirdiklerini, herhangi bir problemle karşılamamaları halinde sebze ve meyvenin bol olacağını ve fiyatların buna bağlı olarak düşeceğini söyledi. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yaş Sebze ve Meyve Üretim ve Ticaret Grubu Komite Başkanı Hüseyin Yetik ise, geçen seneye göre fiyatlarda herhangi bir yükselme beklemediklerini dile getirirken, fiyatlarda arz talep dengesinin önemli olduğunu ifade etti.


İzmirli temiz ürünü seviyor

Şu sıralar yağan yağmurların kendileri için bir sıkıntı yaratmadığını dile getiren Hamdin Erişen, tarla mahsullerinin ekilmeye başlandığını ifade ederek, "Biz hem mevyeleri hem de sebzeleri dikkatle takip ediyoruz. Eğer ürünlerimiz dolu vurmazsa bu sene çok güzel mevye sebze ürünleri bekliyoruz. Ege Bölgemizin çok kaliteli ürünleri var. İzmirli temiz, düzgün sebze meyve yemeyi seviyor. Biz İzmir Pazarcılar Odası olarak her gün şehrin bir yerinde pazar açıyoruz. Hal fiyatları ile pazar fiyatları hemen hemen aynı. Ege üretim bölgesi, bazıları halden bazıları köylüden alıyor. Eğer ihracat oranları beklenenden fazla olursa fiyatlarda biraz yükselme de olabilir" şeklinde konuştu.

Enflasyon gündeme geldiğinde hemen sebze meyve fiyatlarının konuşulduğunu belirten Erişen, "1 litre benzin 5 liraya ulaşıyor kimse konuşmuyor. Kış gününde domatesin nasıl üretildiğini kimse bilmiyor. Türkiye'de öyle bir algı oluştu, nedense herkes bizim üzerimize geliyor" yorumunda bulundu.

Herşey meyveden sebzeden biliniyor

Fiyatlar geçen seneye göre daha düşük olabileceğini fakat şimdiden birşey söylemenin mümkün olmadığını dile getiren İTO Yaş Sebze ve Meyve Üretim ve Ticaret Grubu Komite Başkanı Hüseyin Yetik ise, "Hava şartları anormal seyretmezse tahminimiz fiyatların yükselmeyeceği yönünde. Sebze fiyatlarında arz talep dengesi önemli. Enflasyon gündeme geldiğinde ilk söylenenler hep sebze meyve fiyatları oluyor. Enflansyonu tetikleyen sadece sebze meyve midir? Mazota yüzde 15 zam geliyor, herşey sebzeden meyveden biliniyor. İnsanlar kışın ortasında istedikleri sebze meyveyi bulabiliyorken böyle düşünülmüyor. Köylü'nün Antalya'da bugün 2,10 kuruşa sattığı domates, halden 2,20 liraya çıkıyor. Büyük marketler üzerine 1,75 kuruş koyup fiyatı 3,90'lara çekiyor. Ispanak halde 30 kuruşsa, marketler, parakendeciler 1 liraya satıyor" şeklinde konuştu.

Halciler sorunlarını İTO'da masaya yatıracak

Nisan ayının 30'unda İzmir Ticaret Odası'nda bir sunum gerçekleştireceklerini belirten İTO Yaş Sebze ve Meyve Üretim ve Ticaret Grubu Komite Başkanı Hüseyin Yetik, hal yasasını ve büyük marketlerle ilgili yaşadıklarını sorunları masaya yatıracaklarını söyledi. Büyük marketlerin gözünde tedarikçi konumunda olduklarını ifade eden Yetik, "Hizmet bedeli, lojistik adı altında bizlerden ücret kesintisi yapıyor. 2,20'ye bizden alıp, 3,90'na satıyor. Beğenmedikleri ürünleri de geri gönderip bizden parasını alıyorlar.Biz bu konuyu İzmir Ticaret Odası'nda büyük bir katılımla bu konudaki fikirlerimizi gündeme getireceğiz" dedi. Yeni hal yasasının da toplantıda gündeme getireceklerini anlatan Yetik, hal yasası ile yapılmak istenenler için gerekli altyapının oluşmadığını vurguladı.  
Editör: Haber Merkezi