Geçen yıl market ve pazarlarda 3-4 liraya satılan ve ihracat edilenin bir alt kalitesi olan kiraz, bu yıl 10 liranın altına düşmedi. Geçen yıl, üretici fiyatı 5 lira olan ihraçlık kiraz, 7-9 liradan alıcı buluyor. En düşük kalite kirazın fiyatı ise bu yıl 3-4 lira.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013 yılı kiraz rekoltesi ağaç başına 28 kilo verimle 494 bin 325 ton oldu. Üretim bölgelerinin büyük bölümü don ve doludan olumsuz etkilendi.

"Kuzey yarımkürenin ilk kirazı"nın hasat edildiği ve rekoltenin yüzde 10'dan fazlasının karşılandığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesi de hem don olayından hem de dolu yağışından etkilendi.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Serdar Karasüyek, ilçenin yaylalarındaki bahçelerin kış mevsiminde don olayından, ovanın ise 27 Nisan'da meydana gelen dolu yağışından etkilendiğini söyledi. İlçede, dolu yağışından 41 bin dönüm alanın zarar gördüğünü belirten Karasüyek, bahçelerdeki zararın yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değiştiğini ifade etti. Dolu vurmasaydı bu yıl olağanüstü rekoltede ürün alacaklarını söyleyen Karasüyek, "Ağaçlarda aşırı meyve vardı. 57 bin ton olan Kemalpaşa rekoltesi 80-90 bin olacaktı. Ağaçta meyve çok olduğu için dolu üst meyveleri darbeledi, alt dallarda ve salkımın alt kısmında kalan meyveler ise sağlam kaldı. Yüzde 100 zarar görmeyen bahçelerde ürün kaldı, üretici şimdi onu topluyor" dedi.

"Ürünün az olması aracılara yaradı"

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle fiyatların katlandığını belirten Karasüyek, Kemalpaşa'da geçen yıl üreticide 5 lira olan ihraçlık kirazın bu yılı 7-9 liradan satıldığını kaydetti. Üreticinin 3 liraya sattığı ihraçlık ürünün bir kalibre altındaki kirazın, marketlerde 10 liradan satıldığını hatırlatan Karasüyek, "Ürünün az olması fırsatçılara yaradı. Parayı aracılar kazanıyor. Kemalpaşa'dan kirazı alıp marketlere verenler iyi para kazanıyor. Direk üreticiden mal alan marketler de var. Birinci kalite ile ikinci kalite kirazı alıp karıştırıyorlar. Birinci kalite fiyatına satıyorlar. Kar marjları çok yüksek" diye konuştu.

Rekolte Türkiye genelinde düşük

Karasüyek, kirazda Türkiye genelinde rekoltenin düşük beklendiğini ifade etti. Üretim bölgelerinin tamamına yakınının kış mevsiminde oluşan don olayından etkilendiğini vurgulayan Karasüyak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üretim merkezleri olarak kabul edilen bölgelerden, sadece Salihli'de bir sıkıntı yaşanmadı. Diğer bölgelerin tamamı ya don olayından ya da dolu yağışından etkilendi. Kemalpaşa'nın yayla olarak kabul edilen yüksek bölgeleri, Çanakkale, Kütahya, Simav, Denizli, Honaz gibi yerler soğuktan etkilendi. Bu bölgelerin ziraat odaları yetkilileriyle görüşmelerimizde rekoltenin yer yer yüzde 40-50 düşük olduğunu söylüyorlar. Kemalpaşa'dan sonra hasat yapılan yerlerde de ürün az olduğu için fiyatlar yüksek."
Editör: Haber Merkezi