Gülçin Karaegemen - Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Bayanlar Birliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Gazeteci Yazar Tulûhan Tekelioğlu'nu konuk etti. EBSO'da düzenlenen etkinliğe katılan Tekelioğlu, mutlu ve uzun bir beraberliğin şifresini çözmeyi başarabilen 36 çift ile yaptığı söyleşilerden oluşan Her şeye Rağmen İkimiz adlı kitabı ile, 'Birliktelikte ve evlilikte başarının püf noktaları var mı, yoksa bu bir şans mı?' sorularını yanıtladı. Gazeteci Yazar Tulûhan Tekelioğlu yaptığı konuşmada kadınlara seslenerek, kadınların 'ben' diyebilmesinin önemini ve kadın olma kimliğinin önemini vurguladı. İstanbul kadınlarının çeşitliliğini, kişisel dünyalarını anlattığı belgeseli 40'ında 40 Kadın'ı Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Bayanlar Birliği ile birlikte izleyen Tekelioğlu, İzmir'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



'Yaratıcı olun'


Kadınların 40 yaşlarına geldiğinde kendilerini fark etmeye başladıklarını söyleyen Tulûhan Tekelioğlu, "40 yaş kadınlar için bir dönemeç. Kadınlar o döneme geldiklerinde kendi değerlerini sorgulamaya başlıyorlar. Bende o kadınlardan birisiydim. Önemli olan 'ben' demeyi öğrenebilmek. Toplumda 'ben de varım' diyemiyoruz. Kadın kendini birey olarak tanımlayamıyor ve anne yada birinin eşi durumuna düşüyor. Kadın eğer 'ben' derse, o zaman erkeklerin gözünde daha kuvvetli olur" diye konuştu. Evlilikte saygının önemine de değinen Tekelioğlu, evlilik sürecinde her zaman fedakarlık yapan tarafın kadınlar olduğuna dikkat çekti. Kadının kendi kimliğini kazanmadığı takdirde ülke meselelerinin de devam edeceğini ifade eden Tekelioğlu, kadınlara seslenerek şunları söyledi: "Kadın olarak yaratıcı olursanız, hayallerinizin peşinde koşarsanız hiç kimse size engel olamaz. Önünüze bakın ve kendinize acımayı bırakın. Kendine acımak insanı aşağı çeken bir duygudur. Hayata bir kez geliyoruz. Bu sebeple inanarak yolumuza devam edelim ve elimizden gelenin en iyisini yapalım."

Kadın sayısı artmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yaptığı konuşmada kadının iş hayatındaki önemine değindi. Sermaye ve kadının desteklenmesi konusunda önemli faaliyetlerin ve çalışmaların olduğunu belirten Yorgancılar, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde kadın girişimcilerin aktif rol alması ile ilgili çalışmalar yaptık. 81 ilde kadın girişimcilerimiz çok önemli eserlere imzalarını atıyorlar" dedi.
Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğunu hatırlatan Yorgancılar, AB'de kadınların iş gücü oranının yüzde 23 olduğunu belirtirken, Türkiye'de ise bu oranının yüzde 5'ler de olduğunu vurguladı. Oranı kapatabilmek açısından kadınların mutlaka iş hayatına girmesi konusunda çağrıda bulunan Yorgancılar, "2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefin gerçekleştirilmesi için sadece erkeklerin çalışması yetmez. Kadınlarında iş hayatına dahil olması şarttır. İnşallah bir gün EBSO başkanı bir bayan olur. EBSO Meclisi'nde bulunan 147 meclis üyesinden 4 tanesi bayandı. Bu sayının Mayıs ayında yapılacak olan meclis seçimlerinde daha da artmasını umuyorum" diye konuştu. 
Editör: Haber Merkezi