Adem Sarıkaya- Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir İl Özel İdaresi, Ege İhracatcılar Birliği Merkezi'nde Narenciye Bilgi Projesi'ni imzalayarak hayata geçirdi. Toplam 8 aylık bir zaman dilimine yayılan proje sürecinde çalışmalar için 100 bin TL'lik bir bütçe ayrılıyor. Çalışma kapsamında, İzmir ve çevresindeki narenciye üretim alanları, coğrafi bilgi sistemi kullanılarak ve yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ile haritalandırılırken; devamında kapsamlı bir saha çalışması ile elde edilen bilgilerin doğrulanıp, çalışmanın yüksek hassasiyette bir doğruluğa sahip olması hedefleniyor. Diğer yandan, narenciye arazilerindeki toprak, su ve mikro klima özellikleri uzman bir ekip ile belirlenecek ve tüm bu bilgiler elektronik bir veritabanında toplanacak. Güncellenebilir özellikteki bu veritabanı bölgedeki tüm paydaşların kullanımına açık olacak.
 
Basın toplantısında proje hakkında bilgi veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, narenciye özelinde yapılacak bu çalışmanın, bölgede tarımsal planlama çalışmalarına büyük katkısı olacağını düşündüklerini ifade etti. Proje doğrultusunda yapılacak çalışmalardan elde edilecek bilgiler ile daha doğru rekolte tahmin çalışmaları yapılabileceğini ve daha etkili üretim planları oluşturabileceğinin altını çizen Türkmenoğlu, diğer yandan narenciyede uygulanacak çalışmanın bölgenin diğer ürünleri için de örnek teşkil edecek olmasıyla ciddi bir çarpan etkisine ulaşabileceklarini söyledi.


Mandalinayı daha ucuz yiyeceğiz


Narenciye ihracatının sorunlarına da değinen Türkmenoğlu, Ortadoğu ülkelerindeki karışıklıklardan dolayı bölgeye yapılan ihracat oranında büyük düşüşün olduğuna dikkat çekti. Ege Bölgesi olarak ihracat paylarında Türkiye genelinde diğer bölgelerden daha yüksek bir paya sahip olduklarını dile getiren Türkmenoğlu, ülke genelindeki son yağışların da ihracat ürünü narenciyeyi olumsuz etkilediğine vurgu yaptı. Yağışların narenciye ürünlerinin sadece dış kabuklarını etkilediğini söyleyen Türkmenoğlu, "İhracatın olumsuz yönde etkilenmesi iç piyasaya yaradı. Elde kalan ihraç malları yeni yılla birlikte iç piyasaya sürülecek. Bu da iç pazarda narenciye fiyatlarının düşmesini sağlayacaktır. Vatandaşlarımıza mandalinayı bu sene daha ucuza yiyeceklerinin müjdesini şimdiden verebiliriz" dedi.

Yıllarca uluslararası baskı yapıldı


İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz de dünyanın açlık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya geldiği 21. yüzyılda tarımın tekrar keşfedilen ve yükselen bir sektör olduğunu ve gelişmekte olan ülkelere yıllarca, çeşitli kurumlarca tarımsal üretimin azaltılmasına ilişkin baskılar uygulandığını söyledi. İzmir'in tarımsal üretimi ve sahip olduğu üretim potansiyeli ile şanslı bir il olduğuna dikkati çeken İçöz, "Örneğin ilimizde meyve veren yaklaşık 1,5 milyon mandarin bulunmaktadır. Türkiye'de üretilen mandarin'in % 21'i ilimizde üretilmektedir. İzmir'de üretim sorunu bulunmamaktadır. Ancak sahip olunan potansiyelin yeterince değerlendirilmesi için, tarım sektörünün yapısal sorunlarının çözülmesi ve sektörün sanayi ile entegrasyonunun artırılması gerekmektedir. Bu noktada idaremiz yaptığı işbirlikleri ve ürettiği projelerle bu bilinci önemsediğini göstermektedir" dedi. Ege İhracatçı Birlikleri ile ortaklaşa yürütelecek proje ile bölgedeki narenciye dikili alanların ve toprak özelliklerinin haritasının oluşturulacağını belirten İçöz, "Böylelikle verimin artırılması, gübreleme programlarının oluşturulması, toprak ıslahı konularında ilgili kuruluşlara da faydalı bir altlık oluşturacaktır" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi