Sercan Özipekçi- İTO'nun meclis toplantısı, İTO Meclis Salonu'nda yapıldı. Bir çok gündem maddesinin tartışıldığı toplantıya Ekrem Demirtaş'ın EXPO ile ilgili sözleri gündemi oluşturdu. Kentin en önemli gündem maddesinin EXPO olduğunu ifade eden Demirtaş, çok çalışmaları gerektiğini, rakiplerin daha önce EXPO'ya ev sahipliği yapmamış ancak güçlü ülkeler olduğunu söyledi.

Kurulda eksiklikler var

27 kişilik Yönlendirme Kurulu'nda bazı eksiklikler olduğuna dikkat çeken Demirtaş, bazı meslek odalarının, Tabipler Odası'nın ve Cumhurbaşkanlığı temsilcisinin kurulda yer almadığını ve bu durumun göze çarptığını söyledi. Demirtaş, tüm bu eksikliklere rağmen bu konunun üzerinde durmadıklarını ve  onların da desteklerini alacakları konusunda umtlu olduklarını söyledi. EXPO delegelerinin güçlü tema ve geçmiş deneyimler nedeniyle Türkiye'yi şanslı gördüğünü belirten Demirtaş, bu durumu kullanabilmeleri halen de avantajlı olacaklarını, mevcut yapıyı değiştirmeleri halinde istenilen başarıyı yakalamalarının zor olduğunu ifade etti.

Logomuz bile yok

Seçimlerin sadece temayla, sunumla ya da düzenlenen kokteyl ile kazanılmadığını ifade eden Demirtaş, "14 Aralık'ta seçimler yapılacak. Sunumun olaylar üzerindeki etkisi yüzde 1 bile değil. Hem ülke bazında, hem de delege bazında çalışma yapmalıyız. Her fırsatı ve zaman dilimini etkin ve sonuç alıcı çalışmalarla değerlendirmeliyiz. Artık ülke ve delegeler üzerinde lobi faaliyetlerine ağırlık vermemiz gerekiyor. Deneyimli olduğumuzu söylüyoruz, fakat sunumlarda bizim haricimizdeki dört aday ülkenin de logoları belliydi. Bizim de şimdiye kadar yeni logomuzu belirlememiz gerekirdi. Bundan sonra İTO olarak, yürütme kurulunda görev almadan, seçimi kazanmak için etkin biçimde çalışmaları devam edeceğiz" diye konuştu.

İzmir kongrelerde geride

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yapılan 162 uluslararası kongreden sadece 1'inin İzmir'de yapıldığını ifade eden Demirtaş, "Türkiye içinde kongre sayısı olarak İzmir çok geride, fakat ülke olarak da kongrerecilikte çok gerideyiz. Sadece Barcelona'da yılda 400 kongre yapılıyor. Uzun vadede hedefimiz, İzmir'i yılın her günü en az bir kongrenin yapıldığı bir kent haline getirmek. Kruvaziyerde nasıl sıfır noktasından buraya geldiysek, aynısını kongre turizminde de yapabiliriz. TÜRSAB'ın Efes'te yaptığı ve gelecek yıl faaliyete geçecek 5000 kişilik Efes Kongre Merkezi büyük bir potansiyel. Bu merkezin ve İzmir'in birlikte pazarlanması için çalışacağız. İzmir gerçekten kongre turizminde büyük bir potansiyele sahip. Kongre turizminde başarılı olmak kendi elimizde" dedi. Düzenlenen vergi ödül törenin de, İTO'nun toplamda 1337 üyesinin ödül kazanmaya hak kazandığını ifade eden Demirtaş, daha önce bu üyeleri tebrik etme şansı bulamadığını kendilerini tebrik ettiğini söyledi.

Sözümüzü tuttuk

Geçtiğimiz ay meydana gelen Van depreminde yıkılan Gedikbulak İlköğretim Okulu'nu yaptırma sözlerini tuttuklarını ifade eden Demirtaş, "Bu konuda ilk adımı bizim odamız attı. Yerle bir olan Gedikbulak İlköğretim Okulu'nu yaptırıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla okulun yaptırımına ilişkin protokolü imzaladık. Aynı zamanda Van depremindeki çalışmalarda 6 hayat kurtaran AKUT ekibine, daha önce 15 bin liralık bir yardımda bulunduklarını ifade eden Demirtaş, görevden döndükten sonra da depremde zarar gören ekipmanlarını yenilemeleri için bir 15 bin liralık destekte daha bulunduklarını söyledi.
Editör: Haber Merkezi