Ekim ayında düzenlenen ağır terör saldırısı nedeniyle ertelenen İESOB Başkanlar Kurulu Toplantısı, Birlik Plaza Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu gereği düzenlenen Başkanlar Kurulu toplantısına İzmir Milletvekili ve İESOB onursal başkanı Mehmet Ali Susam da katıldı.  Toplantıda ayrıca Denizbank Ege Bölge Müdürü Semih Şenbakar ile Ege Bölgesi KOBİ Bankacılığı Satış Müdürü Burak Erkan tarafından İESOB İşletme Kartı hakkında kısa bir de sunum yapıldı.

Ekim ayında yaşanan üzücü terör saldırısının İzmir Esnaf Teşkilatını derinden yaraladığını hatırlatan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 'Başkanlar Kurulu Toplantısı bu yıl Ekim ayında düzenlenecekti. Ancak Hakkari'de gerçekleşen üzücü olay üzerine Başkanlar Kurulu Toplantısı ertelenmişti' dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Birliği'nin bir yıllık faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Yeni dönemde Türkiye'nin en büyük pazarını Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturacağına dikkat çeken Mutlu, 'AB ülkelerinde önümüzdeki 2-3 yıl büyümede yavaşlama görüleceği tahmin ediliyor. Bu da rekabet etmek isteyen firmaları daha az maliyetle üretim yapmaya zorlayacaktır. Ayrıca son aylarda döviz kurları da artmıştır. Bu iki etken ihracat yapmak isteyenleri yerli girdiye yönlendirecektir. Esnaf sanatkarlarımızın böyle bir döneme hazırlıklı olmaları gerekmektedir' dedi.

Ekonomik gelişmelere ayak uydurabilmeleri için esnaf sanatkarlara önerilerde bulunan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: 'Üyelerimiz yatırım, üretim ve stok kararlarını gerileyen talepleri düşünerek almalı, düşük stokla ve olabildiğince peşin çalışmalı. 2012'nin en az ilk yarısında yüksek faizlerin görüleceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla üyelerimiz borçlanmak için enflasyon ve kredi faizlerinin düşmesi umulan ikinci dönemi beklemeli.'

Esnaf üniversitesi 


Esnaf sanatkarların meslek içi eğitime ve vizyon yenilemesine önem vermeleri gerektiğini kaydeden Mutlu, 'Ar-Ge, İnovasyon ve teknoloji takibi günümüzde önem kazanmıştır. Bazı meslekler biterken zaman yeni meslekleri ön plana çıkarmaktadır. Üyelerimiz değişime ayak uydurabilmelidir.  İzmir Birliği bu noktada üyelerine rehberlik etmeye hazırdır. Türkiye'de bir esnaf kuruluşunun eğitime kazandırdığı ilk meslek okulu olan İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni İzmir'e kazandıran İESOB'nin yeni dönem hedefi bir 'Ahi Üniversitesi' kurmak olacaktır' diye konuştu.

Toplantıyı yöneten İESOB Başkanvekili Hilmi Kurtoğlu da, Esnaf Üniversitesi kurulması önerisine Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın sonuç bildirgesinde yer vermek istediklerini söyledi. Kurtoğlu toplantıda ayrıca Birliğin 79 farklı konuda yaptığı araştırma için odalardan gelen önerileri ve düşünceleri de dile getirdi.

Üniversite kurmanın meslek örgütlerine verilebilecek en önemli hizmetlerden birisi olacağını belirten İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam da İzmir Birliği'nin vizyonu ve kurumsal yapısı ile önemli mesafeler kat ettiğine dikkat çekti.

Susam, 'Türkiye genç nüfusa sahip donanımlı bir ülke olarak tanımlanmalı. Her geçen gün kamu biraz daha küçülmekte, devlet teknolojiyi kullanarak daha az insan gücü ile işlevini yürütmektedir. Böyle bir dönemde ülkede girişimcilik özendirilmelidir. Girişimciliğin en önemli ayağı esnaf sanatkarlardır. Bunlar günün gerçekleridir ve İzmir Birliği üniversite fikri ile çağın gereklerini yerine getirmeye olan kararlığını sergilemektedir' dedi.

Parlamentoda esnaf sanatkarların sesi olmaya özen gösterdiğini hatırlatan Susam, 'Ankara'da, Bakanlıklarda, parlamentoda işi olan tüm oda başkanlarının emrindeyim. Toplantıda odalardan gelen öneri ve sıkıntıları not aldım, ilgili bakanlıklara iletecek ve önümüzdeki ay içinde sizlere bilgi vereceğim' diye konuştu.

Esnaf kesiminin lehine olan çalışmalarda siyasi ayırım yapmadığını dile getiren Susam, 'Örneğin aynı zamanda İzmir milletvekili olan Ertuğrul Günay'a Tarihi Çarşılar Kanunu'nu önerdim. Başta Kemeraltı olmak üzere ilçelerdeki tarihi çarşıların restorasyonu için belediyelerin pay ayırmalarını içeren kanun teklifini hazırlıyorum. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile hipermarketler  ve esnafın teşkilat yasası için görüşmelerde bulundum. Yasa hazırlanırken esnaf teşkilatının da görüşlerinin alınmasını, esnaf odalarını isimlerini de koruyarak güçlendiren bir anlayışın benimsenmesi gerektiğini savundum. Bugün küçüklerin bilgiye, finansmana ulaşımları zor, lojistik ve tedarik konularında sıkıntıları var. Küçük girişimciliğin önder olduğu ekonomilere sahip ülkeler dünyada daha güçlü oluyor. Yerli üretimi tarımdan başlayarak her alanda desteklemeli ve yaygınlaştırmalıyız. Esnafın modası geçmez. Esnaf çağın gereğine uyarak her dönem yaşayacak bir kesimdir' dedi.
Editör: Haber Merkezi